Šilumos kainos abrakadabra

Svarbu, Verslas

Nuo gruodžio AB „Klaipėdos energija” klientams uostamiestyje ir Gargžduose ir toliau bus grąžinama dėl biurokratizmo per trejus metus susidariusi permoka, tačiau centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gruodį vis tiek bus 4,64 proc. didesnė nei pernai tuo pačiu metu. Lyginant su šiuo mėnesiu, ji didėja tik 1,5 proc.

Be to, ir vėl neišvengiama biurokratinių keistenybių – nuo kitų metų šilumos kaina Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nurodymu bus skaičiuojama įvertinant „Klaipėdos energijos” atlyginimų mokos fondą pagal 2014 m. lygį. Tad po metų į galutinį tarifą jau turės būti įtraukta maždaug 1,2 mln. kompensacija įmonės darbuotojų atlyginimams.

Teigiama, kad „Klaipėdos energija“ dabar turi verstis su penktadaliu žemesniu darbo užmokesčiu nei kiti rinkos dalyviai ir taip suvaržomos bendrovės galimybės samdyti specialistus ir net išlaikyti esamus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klaipėdos energijos” valdyba nustatė, kad gruodį už šilumą reikės mokėti 5,41 ct/kWh be PVM. Šis tarifas yra 1,5 proc. didesnis nei galiojantis lapkritį (5,33 ct/kWh) ir 4,64 proc. didesnis už galiojusį pernai gruodį (5,17 ct/kWh).

Tuo metu VKEKK ketvirtadienį pranešė, kad ji vienašališkai nustatė „Klaipėdos energijos” šilumos kainas, nes įmonės valdyba to nepadarė per nustatytą terminą. Anot VKEKK pranešimo, bazinė šilumos kaina (pagal ją nustatomas galutinis tarifas), palyginus su šiuo metu galiojančia, nuo sausio mažės apie 12 proc.

O pati „Klaipėdos energija” išplatino pranešimą, kuriame tvirtina, kad po trejų metų delsimo VKEKK patvirtino tokią bazinę kaina, kurioje kai kurie duomenys neatitinka realybės.

Teigiama, kad su tokiais VKEKK skaičiavimais nesutinka ir AB „Klaipėdos energija“ darbuotojų profesinė sąjunga.

„Praėjusią savaitę uostamiesčio bendrovės atstovai kartu su kolegomis iš kitų šilumos tiekimo įmonių pristatė VKEKK skaičiavimo neatitikimus Seimo Energetikos komisijai. Seimas neturi įgaliojimų atšaukti VKEKK spendimų, tačiau ir Energetikos komisijos nariai pareiškė nesuprantą, kokia ekonomine logika pagrįstas toks VKEKK paskaičiuotas mokos fondų mažinimas”, – rašoma pranešime.

Tvirtinama, kad dėl tokio VKEKK sprendimo „Klaipėdos energija“ turi verstis su penktadaliu žemesniu darbo užmokesčiu nei kiti rinkos dalyviai ir taip suvaržomos bendrovės galimybės samdyti specialistus ir net išlaikyti esamus.

„Komisija aiškina, kad dabar daro metologinius pakeitimus ir po metų mums atiduos tai, ko dabar negauname. Leis po metų pasiimti iš vartotojų per tarifą. Jei nevėluos. Gaunasi tiesiog žaidimai. Profsąjunga surinko 350 parašų, kreipėsi į Prezidentūrą, Seimo kontrolierių, kad įpareigotų VKEKK atlikti savo pareigas, kaip priklauso”, – komentuodamas šią painią situaciją „Atvirai Klaipėdai” sakė „Klaipėdos energijos” vadovas Antanas Katinas.

4 Comments

  1. anonimas

    tai čia tu,-smagurį???

    Reply
  2. Anonimas

    Aš (Antanas Katinas) nekaltas, aplinka kalta…

    Reply
  3. Anonimas

    O gal darbuotojų Klaipėdos energijoje tiesiog yra perdaug ir dėl to mokos fondas tampa per mažas… Kaltinama VKEKK, bet nebandoma organizuoti darbą efektyviai…

    Reply
    • Tas pats

      Anonimui – Gal tu nori gauti 2014 m. atlyginimą?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This