„Klaipėdos naftos” vadovas JAV susitikinėjo su SGD verslo atstovais

Uostas ir jūra

AB „Klaipėdos nafta” (KN) pranešė, kad šią savaitę jos generalinis direktorius Mindaugas Jusius su darbo vizitu lankėsi JAV, kur susitiko su vienų didžiausių suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) sektoriaus bendrovių atstovais aptarti galimos partnerystės ir plėtros.

Mindaugas Jusius susitiko su SGD tiekėjos „Freeport LNG“, įvairių SGD projektų plėtotojų „Cheniere“ ir „NextDecade“ bei SGD terminalų operatorės „Commonwealth LNG“ atstovais. Vizito metu taip pat įvyko susitikimai su SGD prekybos įmonėmis „Total“ bei BP.

„Turime daug neišnaudoto potencialo plėsti bendradarbiavimą su JAV ir šios šalies energetikos bendrovėmis. Mūsų patirtis ir kompetencija yra vertinama tarptautiniu lygiu. Tikime, kad partnerystė bei įtvirtinti kontaktai su JAV SGD sektoriaus bendrovėmis sustiprins mūsų pozicijas plėtojant SGD importo terminalų projektus“, – pranešime spaudai cituojamas M. Jusius.

„Užmezgus bendradarbiavimą ir pasinaudojus mūsų infrastruktūra SGD importui iš JAV galėtume stiprinti kuriamą pridėtinę vertę ne tik Lietuvai, bet ir visame Baltijos šalių regione”, – teigia Mindaugas Jusius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis atkreipė dėmesį, kad JAV kitąmet planuoja didinti SGD pasiūlą Europai, o tai esą atveria ir naujų galimybių SGD terminalui Lietuvoje.

„Mūsų tikslas – efektyviau išnaudoti SGD terminalą Klaipėdoje. Užmezgus bendradarbiavimą ir pasinaudojus mūsų infrastruktūra SGD importui iš JAV galėtume stiprinti kuriamą pridėtinę vertę ne tik Lietuvai, bet ir visame Baltijos šalių regione. Tai, be jokios abejonės, galėtų prisidėti prie terminalo išlaikymo kaštų mažinimo gyventojams ir verslui Lietuvoje“, – teigia KN vadovas.

Tuo metu „Lietuvos energijos” pranešime cituojamas JAV taip pat lankęsis „Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas teigia, kad JAV sparčiai daugėja dujų skystinimo pajėgumų, tad per artimiausius dvejus metus šios šalies svarba SGD eksporto rinkoje tik didės.

„Tai lemia palankesnes sąlygas tartis su JAV energetikos bendrovėmis dėl dujų tiekimo į Lietuvą. Šios savaitės susitikimai parodė, kad
amerikiečiai domisi mūsų regionu, o mus domina visos tiekimo alternatyvos ir galimybė įsigyti SGD globalioje rinkoje konkurencinga kaina“, – teigia M. Mikalajūnas.

M. Jusius pažymi, kad galimybė importuoti amerikietiškas SGD įgaus dar didesnę prasmę užbaigus dujų jungčių projektus mūsų regione. Preliminariai 2020 metais bus įgyvendintas Estijos ir Suomijos jungties projektas, o 2021 m. planuojamas Lenkijos ir Lietuvos jungties projekto užbaigimas.

Šių metų balandį KN ir JAV SGD tiekėja bei būsimo SGD terminalo operatorė „Freeport LNG“ Vašingtone pasirašė tarpusavio memorandumą dėl tolesnio bendradarbiavimo kuriant ir plėtojant antžeminės infrastruktūros, skirtos SGD plaukiojantiems terminalams (FSRU), projektavimą ir plėtrą.

Praėjusiais metais „Lietuvos energijos tiekimas“ (tuometinis „Lietuvos dujų tiekimas“) iš JAV per Klaipėdos SGD terminalą importavo du tokius krovinius ir pagal JAV SGD importo apimtis užėmė 3 vietą Europoje po Ispanijos ir Portugalijos. Pirmasis JAV išgautų gamtinių dujų krovinys Baltijos jūros krantus pasiekė 2017 m. rugpjūtį, „Lietuvos energijos tiekimui“ jį įsigijus iš pirmąjį JAV SGD eksporto terminalą „Sabine Pass“ valdančios kompanijos „Cheniere“. Šiuo metu „Lietuvos energijos“ įmonių grupei priklausančios gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonės „Lietuvos dujų tiekimas“ ir LITGAS yra pasirašiusios 12 neįpareigojančių bendrųjų prekybos sutarčių su pasauliniais SGD tiekėjais, tiekiančiais apie pusę viso pasaulio SGD.

Šiuo metu JAV, kartu su testuojamomis terminalų linijomis, veikia 32,2 mln. tonų nominalių metinių SGD skystinimo pajėgumų. Iki 2021 metų pastarieji pajėgumai turėtų padidėti iki 72 mln. tonų SGD (apie 98-100 mlrd. kub. m. įprastų dujų).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This