Danai norėtų Klaipėdoje auginti upėtakius

Verslas

Akvakultūros sektoriuje besispecializuojanti danų kompanija svarsto galimybes Lietuvoje auginti vaivorykštinius upėtakius. Ketvirtadienį potencialūs investuotojai susitiko su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovais ir Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkais.

Danus domina galimybės Baltijos jūroje, apie 16 km į šiaurę nuo Klaipėdos, įrengti vaivorykštinių upėtakių fermą.

Danai domėjosi galimybe Klaipėdoj auginti upėtakius. KMTP nuotr.

Preliminariais duomenimis, per metus joje būtų užauginama apie 3000 tonų žuvų. Pirminiame etape į šią fermą jau ūgtelėję, dvejus metus uždarose sistemose laikyti upėtakiai, būtų atgabenami iš Danijos, tačiau ilgainiui Klaipėdos regione galėtų atsirasti visa infrastruktūros grandinė, kuri apimtų mailiaus auginimą specialiose talpose, upėtakių fermą su maitinimo baržomis jūroje, žuvies apdorojimo bloką, sandėlius. Investicijos galėtų siekti apie 20 mln. eurų, būtų galima sukurti per 60 naujų darbo vietų.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai susitikimo metu investuotojus informavo, kad fermos įrengimui preliminariai numatyta vieta laivybai trukdžių neturėtų sukelti. Verslo plėtros galimybes analizuojantiems danams uosto kapitonas Adomas Alekna bei jo pavaduotojas Eduardas Ringis rekomendavo itin atidžiai įvertinti svarbius aspektus, kurie turėtų tiesioginės įtakos konstrukcijų stabilumui: bangų aukštis tokiose zonose gali siekti daugiau nei 5 metrus, lakus dugno smėlis irgi yra reikšmingas faktorius.

Naudingos informacijos tolimesniems planavimo etapams danai gavo ir iš mokslininkų, su kuriais susitiko KU Jūros tyrimų institute. Svečiai taip pat pasinaudojo galimybe apžiūrėti Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) iniciatyva įkurtą eksperimentinę bazę, kurioje, talkinant KU mokslininkams, auginamos krevetės, susipažino su šių metų vasarą veiklą pradėjusio Akvakultūros kompetencijų centro veikla, kuria siekiama perimti užsienio ekspertų žinias ir technologijas, įgalinančias didesnį akvakultūros industrijos konkurencingumą.

„Kryptingos pastangos akvakultūros srityje nelieka nepastebėtos – sulaukiame įvairių užklausų iš Lietuvoje veikiančių įmonių, kurias domina naujos verslo nišos ir, žinoma, džiaugiamės užsieniečių dėmesiu Klaipėdai. Upėtakių auginimo infrastruktūra ne tik įdarbintų žuvininkystės specialistus – atsiradęs žuvų maitinimo baržų poreikis atvertų galimybių ir mūsų laivų statytojams. Mokslui tai – galimybės panaudoti jau turimas kompetencijas, o taip pat inicijuoti naujus tyrimus, poveikio aplinkai studijas“, – pranešime spaudai cituojamas investuotojų vizitą Klaipėdoje koordinavęs KMTP plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

2 Comments

  1. Gintaras

    Tikrai įdoi ir perspektyvi idėja. Tik įdomu kaip su taršos klausimu susidoros tokį kiekį per metus sąlyginai nedideliame plote augindami. O šiaip tikrai visapusiškai naudingas sandoris. Daug kam į naudą. Ir pirkėjui ir savivaldybei ir speialistams, galėsiantiems realizuoti save naujoje srityje. Svarbu labai aiškiai sustyguoti procesus nuo iki , nes tai greitai gendantis, opus produktas, manau padėtų http://www.terralogistics.lt/terra-logistics.aspx valdymo sistema, apimant veiklą nuo užsakymo iki pat veiklos įvertinimo

    Reply
  2. Jonas

    Šaunuoliai Klaipėdos mokslininkai. Pagaliau pajudėta iš mirties taško. Taigi kiek sričių , susijusių su jūra gali vienyti mokslą ir verslą. Ir Klaipėda turėtu kuo didžiuotis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Verslas

Ukrainos grūdams – žaliasis Lietuvos vidaus vandens koridorius?

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodąją jūrą, Klaipėdos uostas galėtų tapti naujais vartais šiam kroviniui. Analizuojant ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This