Dėl naujosios šilumos supirkimo tvarkos – ir merų kreipimasis

Politika

Įkandin lapkritį Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos išplatinto kreipimosi į Seimo narius dėl Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) patvirtintos naujos šilumos supirkimo tvarkos, raštą įstatymo leidėjams išsiuntė ir didžiųjų Lietuvos miestų merai.

Energetikų skaičiavimu, dėl naujos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos trumpuoju laikotarpiu Klaipėdoje šilumos kaina gali padidėti 3,4 proc. pxhere.com

Šilumos tiekėjai tvirtino, kad naujoji tvarka pataikauja privataus kapitalo nereguliuojamiems nepriklausomiems šilumos gamintojams, nes iš esmės pakeis veiklos bei konkurencijos sąlygas ir galimai sudarys sąlygas privačiam verslui užimti dominuojančią padėtį bei uždirbti didelį pelną ir padidins galutinę kainą vartotojams.

Anot Klaipėdos savivaldybės pranešimo, uostamiesčio vadovo iniciatyva didžiųjų šalies miestų merai kreipėsi į Seimo narius kviesdami sustabdyti VKEKK patvirtintą naują šilumos supirkimo tvarką bei Šilumos ūkio įstatymo pataisomis įtvirtinti „reguliavimo ir konkurencijos balansą šilumos gamyboje”. Kreipimąsi pasirašė Klaipėdos, Kauno, Panevėžio ir Šiaulių savivaldybių vadovai, pritarimą išreiškė ir Vilniaus savivaldybė.

„Gyventojus siekiame aprūpinti, kiek įmanoma pigiausia šiluma, todėl bet koks teisinio reguliavimo keitimas turi būti pagrįstas, o pasekmės įvertintos. Nauja šilumos supirkimo tvarka yra ydinga. Didžiausią rūpestį man, kaip ir kitiems kreipimąsi pasirašiusiems savivaldybių vadovams, kelia būtent tai, kad pagal naująją tvarką superkant šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų gali didėti šilumos kaina vartotojams“, – cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pranešime teigiama, kad savivaldybių valdomų didžiųjų energetikos įmonių atstovai vieningai tvirtina, jog naujoji tvarka iš esmės pakeis veiklos bei konkurencijos sąlygas Lietuvos šilumos ūkyje ir galimai sudarys sąlygas privačiam verslui užimti dominuojančią padėtį šilumos gamybos sektoriuje. Energetikos specialistų vertinimu, tai gali padidinti vartotojų mokesčius už šilumą bei sužlugdyti savivaldybių valdomas energetikos įmones.

Energetikų skaičiavimu, dėl naujos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos trumpuoju laikotarpiu Klaipėdoje šilumos kaina gali padidėti 3,4 proc., o ilgesniuoju laikotarpiu kainų kilimas esą gali tapti sunkiai prognozuojamas ir nekontroliuojamas.

Teigiama, kad dar 2018 m. vasarį didžiųjų miestų merai kvietė VKEKK neskubėti su šilumos ūkio reforma ir tęsti specialistų diskusiją dėl šilumos energijos supirkimo iš privataus kapitalo nereguliuojamų nepriklausomų šilumos gamintojų. Tačiau VKEKK merų raginimo neišgirdo.

KOMENTARAS

Martynas Nagevičius, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas

Panašu, kad dabartiniam Klaipėdos merui labiau rūpi savivaldybės įmonės finansinis saugumas, nei konkurencija lygiomis sąlygomis tiek savivaldybės, tiek privatiems šilumos gamintojams.

Gal Vytautas Grubliauskas, palikęs liberalų partiją, ne atsisakė liberalių pažiūrų ir nemano, kad savivaldybės įmonės konkurencijoje turi būti valstybės „traukiamos už ausų”, suteikiant joms išskirtines sąlygas, kaip buvo iki šiol, o tiesiog nesuprato ant ko pasirašė?

Tai įtarti galima iš to, kad Klaipėdos mero inicijuotame merų laiške Seimo nariams klaidingai teigiama, kad naujoji „šilumos supirkimo tvarka atimtų iš savivaldybių įmonių pajamas, skirtas tiekimo įrenginių, trasų išlaikymui ir atnaujinimui”.

Iš tikro – ne, neatimtų. Šilumos tiekimas, trasų priežiūra, jų atnaujinimas, o taip pat rezervinių šilumos gamybos galių išlaikymas ir kitos monopolinės paslaugos šilumos tiekėjams naujojoje tvarkoje yra finansuojamas lygiai taip pat, kaip ir anksčiau.

Vienintelis skirtumas naujojoje tvarkoje, lyginant su senąja, yra tas, kad konkurencinėje rinkoje – šilumos gamybos srityje, visi konkurentai bus traktuojami vienodai, neskirstant jų pagal kapitalo kilmę. Tai yra – savivaldybės įmonėms nuo šiol automatiškai vartotojų sąskaita nebus padengiami šilumos gamybos pastovūs kaštai, o jei mėnesiniuose aukcionuose jie pralaimės mažesnę kainą pasiūliusiems privatiems gamintojams, tokiu atveju konkurencinėje šilumos gamybos rinkoje dalyvaujančių katilinių išlaikymas gali būti ir nuostolingas. Lygiai taip pat, kaip ir privatiems gamintojams, jei privatūs pralaimėtų aukcionuose. Lygiai taip pat, kaip ir visose srityse kur yra rinka ir konkurencija.

Visas triukšmas čia kilo iš šilumos tiekėjų asociacijos, vienijančios daugiausiai savivaldybėms priklausančias šilumos tiekimo įmones. Tos įmonės jaučia, kad gali pralaimėti konkurentams, galimai investuojantiems ir dirbantiems efektyviau. Todėl pradėjo garsiai verkti, bijodami, kad taip išlys jų jau padarytų investicijų neefektyvumas, kai teks lygiomis sąlygomis konkuruoti su privatininkais. Todėl dabar visais būdais stengiasi stabdyti tą tvarkos pakeitimą.

O merai čia buvo įjungti į žaidimą. Gaila tik greta pasirašiusių matyti buvusį liberalą.

Kokią alternatyvą siūlome? Jei „Klaipėdos energija” bijo pralaimėti šilumos gamybos konkurencinėje rinkoje, kai teks konkuruoti lygiomis sąlygomis, o pralaimėjus nuostolinga šilumos gamybos veikla finansiškai paveiks ir tas veiklos sritis, kuriose konkuruoti nereikia (šilumos tiekimas, perdavimas, rezervų užtikrinimas), tada reikia skubiai inicijuoti „Klaipėdos energijos” šilumos gamybos ir šilumos perdavimo veiklų juridinį atskyrimą, atskiriant monopolinę veiklą nuo konkurencinės ir rizikingos veiklos.

O tada tai naujai sukurtai UAB „Klaipėdos energijos gamyba”, valdančiai visas katilines, kurios konkuruoja gamybos rinkoje, pasirinkti – parsiduoti tiems, kas tikisi konkurencijoje laimėti arba bandyti laimėti konkurencijoje patiems.

1 Comment

  1. Suprantantis

    O gal tai baimė prarasti garantuotus pelnus už nieko neveikimą. Nauja tvarka verčia galvoti kaip būti efektyvesniems ir pradėti skaidriai konkuruoti su verslu, bet kai to niekada nesi daręs, darosi baisu…Eilinis politikavimas prieš rinkimus ir siekimas pridengti savivaldybių biznelį. Gėda.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This