Tylą autobusuose nutrauks Giedrė Vaičekauskienė

Svarbu, Transportas

Lapkričio viduryje Klaipėdos viešajame pradėjus naudoti naująją elektroninio bilieto sistemą autobusuose stojo kai kuriems keleiviams nejauki tyla – nebegirdėti Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės balsu skelbiamų stotelių pavadinimų.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) direktorius Gintaras Neniškis aiškino, kad naujoji sistema nesuderinama su senaisiais garsiniais failais, tad buvo nuspręsta atnaujinti visus garsinius pranešimus. Kas bus naujasis „pranešėjas” G. Neniškis dar nenorėjo atskleisti, tačiau „Atvira Klaipėda” išsiaiškino, kad ši misija patikėta dėstytojai, ilgametei filmų garsintojai ir buvusiai „Balticum TV” žinių vedėjai Giedrei Vaičekauskienei. Pastaroji pripažino, kad nepaisant didelės patirties, ši misija buvo sudėtinga ir jos rezultato moteris laukia su nerimu.

„Labai atsakingai tai dariau, vis tikrinausi, buvo labai svarbu, ką sakė komisija, bet pirmiausia turėjo patikti man pačiai”, – sakė Giedrė Vaičekauskienė.

G. Neniškis teigia, kad buvo ieškoma profesionalo, gerai žinomo klaipėdietiško balso. Rezultatas autobusuose turėtų girdėtis arba jau iki Kalėdų, arba po Naujųjų. O. Žalienės balsas, kuris autobusuose skambėjo nuo 2015-ųjų rudens, ir toliau turėtų likti Smiltynės stotelėse, o pačio pirmojo stotelių pranešėjo – filosofo Leonido Donskio – atminimą norima pagerbti paliekant jo balsą Menų fakulteto stotelei, nes šioje įstaigoje jis studijavo.

G. Vaičekauskienė patvirtino „Atviros Klaipėdos” žinias, kad būtent ji yra tas žmogus, sutikęs „paskolinti” savo balsą KKT.

„Dar kol kas rezultato nežinau. Supratau, kokios svarbos reikalas yra, jei pats vadovas atvažiavo klausytis. Buvo ir kalbos ekspertė, ir viešųjų ryšių specialistas. Pirmą kartą teko dirbti stebinti tokiai „komisijai”, tai buvo lyg įgarsinimo egzaminas, nors garsinu jau nuo 1995 metų. Kalbininkė priminė ir labai daug naudingų dalykų. Labai įdomus projektas. Įvertinau tai, kad pakvietė, vadinasi, mano balsas įdomus. Tačiau garsinti tokį dalyką yra sunku. Apie 400 stotelių, bet garsinti po vieną žodį ir išlaikyti tą pačią intonaciją, kad vienodai lygiai skambėtų, yra labai sudėtinga. Jutau netgi kažkokią įtampą. Labai norėjau, kad patiktų žmonėms, kad neerzintų, suteiktų gerą nuotaiką. Ir filmuose, kai mažai teksto yra, sunkiau garsinti, turi laikyti vienodą tempą, nuotaiką, o kai yra daug teksto, jis greitai bėga, tarpuose nereikia prisiminti, įeiti vėl į tokią pačią nuotaiką”, – pasakojo G. Vaičekauskienė.

Ji juokavo, kad labai stengėsi įgarsinti Ievos Simonaitytės stotelę, šalia kurios yra jos namai Klaipėdoje, ir tas, šalia kurių gyvena draugai. Tačiau buvo ir keletas jai itin įstrigusių.

„Pavyzdžiui, Budelkiemio stotelė. Įprastai vietiniai kalbėdami kirčiuojame „l”, nors žinojau, kad kirčiuojama kitaip. Ir reikia pagal „Budelio kiemą” kirčiuoti. Įpratę esame sakyti „Kulių vartai”, o yra „Kūlių vartai”, – sakė pašnekovė.

Beje, iki šiol pranešimas apie kontrolę buvo skelbiamas jos vyro, Seimo nario Gintaro Vaičekausko vardu. G Vaičekauskienė sakė šį tekstą įgarsinusi iš kokio 15 karto.

„Labai norėjau, kad neskambėtų piktai, kad žmonės neišsigąstų. Būtų maloniai informatyviai”, – sakė G. Vaičekauskienė.

Ji taip pat sakė dar sykį įsitikinusi, jog gyvenime nebūna atsitiktinumų – moteris dabar daugiau gyvena Vilniuje, kur dėsto Socialinių mokslų kolegijoje, ir pradėjo intensyviai naudotis viešuoju transportu.

„Kai tik pradėjau važinėti ir sulaukiau skambučio iš „Klaipėdos keleivinio transporto”. O ir atvažiavus į Klaipėdą vienos geros draugės vyras yra autobuso vairuotojas, ir ji pasiguodė, kaip dabar yra negerai, kai nebeskelbiamos stotelės ir žmonės pyksta, nes tamsiu paros metu lengva pražiopsoti stotelę. Tai ir pati noriu, kad kuo greičiau viskas pasileistų, bet tuo pačiu ir bijau, jaučiu didžiulę atsakomybę, nes gali sulaukti labai daug kritikos. Labai atsakingai tai dariau, vis tikrinausi, buvo labai svarbu, ką sakė komisija, bet pirmiausia turėjo patikti man pačiai. Sakė, kad sudėtinga ta operacinė sistema, o juk būna, kai technika suspaudžia balsą, kažkiek iškraipo… Tai nežinau, koks tas galutinis variantas bus”,  – sakė pašnekovė.

Pasak jos, visas garsinimas užtruko apie pusę dienos, bet prieš tai ji dar nagrinėjosi, susipažino su tekstais, mintyse skaitė, ieškojo intonacijos.

1 Comment

  1. Angele

    Viskas bus gerai, nesinervinkite! Bus tikrai puiku, jūsų balsas nuostabus. Nenuvertinkite savęs:) o technika yra technika.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This