Mero rinkimus nulems rusakalbių elektoratas?

Nuomonės

Pagaliau: Klaipėdos uosto direkcijos vadovui  Arvydui Vaitkui paskelbus kandidatuosiant į miesto merus, galima bandyti pradėti dėlioti politinę merų rinkiminės kampanijos rezultatų dėlionę.

Nėra abejonių – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nurovė, ko gero, vieną iš stipriausių kandidatų.

Ką šalį valdantieji pažadėjo iki šiol politikoje nedalyvavusiam uosto „ūkininkui“ – belieka tik spėlioti. Bet kad „valstiečių” taip mėgstama profesionalo kandidatūra gerokai pagadino nuotaiką kitiems kandidatams – akivaizdu.

Ko gero, labiausia dėl to turėtų sunerimti dabartinis miesto meras Vytautas Grubliauskas bei iš jo jaunųjų liberalų ir kitokių laisvamanių balsus žadantis atimti Simonas Gentvilas. Iš dalies – galbūt dar ir konservatorių kandidatė Agnė Bilotaitė, nors jai rungtis tarp šių vyrų tikrai bus nelengva, net ir turint sąraše solidų vedlį Aidą Kaveckį.

Likusiųjų kandidatų į Klaipėdos miesto merus šansai su visa pagarba jiems – labiau nei abejotini. Tiesa, galbūt kai kam pasirodys nerimta, tačiau, subjektyvia nuomone, vagiant visada viskuo nepatenkintųjų balsus, bent jau pirmajame rinkimų ture šiek tiek kortas sumaišyti gali Nina Puteikienė, jei, žinoma, ji nepersigalvos dėl kandidatavimo.

Visgi pirmajame rinkimų ture meras greičiausiai išrinktas nebus. Į antrąjį turą galėtų išeiti: a) A. Vaitkus – V. Grubliauskas, b) A. Vaitkus – S. Gentvilas, c) V. Grubliauskas – S. Gentvilas. Galimybė antrajame ture susirungti su vienu iš minėtų kandidatų ir A. Bilotaitei – gana nedidelė, nors 100 proc. to atmesti negalima.

Beje, žinant susitraukusį klaipėdiečių rinkėjų skaičių bei per savivaldos rinkimus tradiciškai žemą jų aktyvumą, lemiamą žodį rinkimuose gali tarti visada tvarkingai balsuojantis rusakalbių elektoratas.

Atmetus kaip odiozinę Viačeslavo Titovo kandidatūrą, likę kandidatai jau dabar turėtų tartis su Rusų aljanso ir komiteto „Rusakalbė Klaipėda“ nariais, kurie savo kandidato į merus neturi ir yra pažadėję paremti vieną iš jiems priimtiniausių kandidatūrų.

Žinant, jog nemaža dalis tiek Rusų aljanso, tiek „Rusakalbės Klaipėdos“ narių yra dirbę kartu su dabartiniu meru V. Grubliausku, jį gerai pažįsta asmeniškai, panašu, jog rusakalbiai gali nulemti būtent jo pergalę.

Kita vertus, įmanomas ir variantas, kad jie ims ir parems A. Vaitkaus kandidatūrą, turint omeny tai, jog uosto įmonėse visada dirbo ir iki šiol dirba nemažai kitataučių.

Mažiausiai šansų į savo pusę patraukti rusakalbius turi vakarietiškas vertybes propaguojantis S. Gentvilas ir praktiškai jokių – A. Bilotaitė.

Pasidžiaugti galima bent jau tuo, kad rinkimai tiek į miesto Tarybą, tiek į miesto merus žada būti, regis, nenuobodūs…

5 Comments

  1. Tomas

    Kokia paviršutiniška nuomonė ir 0 analizės. Nei vienas iš kandidatų negali patraukti rusakalbio elektorato, kuris antrajame ture praktiškai nebalsuoja. Praėjusiuose mero rinkimuose antrajame ture vos keli rusų tautybės (sprendžiu pagal pavardę ir vardą) asmenys atėjo balsuoti ir tie patys puikiai kalbėjo lietuviškai. 🙂 Lemiamu veiksniu gali būti tik jaunųjų žmonių (18-20 m.), kurie balsuos pirmuose rinkimuose savo gyvenime, apsisprendimas. Kandidatas, sugebėsiantis juos mobilizuoti, turės neblogus šansus konkuruoti su dabartiniu meru. V. Grubliauskas jaunojo elektorato tarpe turi mažiausius šansus būti patrauklus pasirinkimas, nes jo rėmėjų sąraše daugiausia seni atsibodę veidai ir biudžetininkai, trūksta jaunimo asmenybių.

    Reply
    • Būtent

      Tomo pastebejimai labai tikslūs.

  2. pasakysiumamai

    Liberalai užkniso negyvai. Pažaidė ir gana.

    Reply
  3. Tomas

    Manau, kad jus bw reikalo akcentuojate Grubliauska.
    O kur padejote Puteikiene?

    Reply
  4. Virgis

    Kandidatai kandidatais, tik prma turi surinkti miestiečių parašus laiku 🙂 Tik tada tiksliai bus žinoma, kas bus kandidatais.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This