Lietuvos mokslo vertinimas: sublizgėjo ir KU

Svarbu, Švietimas

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) neseniai paskelbė palyginamojo ekspertinio mokslo vertinimo visoje Lietuvoje rezultatus. Jį atlikusių tarptautinių ekspertų ataskaitose matyti, kad lyginant su 2014 metais pasitempė nemažai Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkų.

O aukščiausią balą gavo Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (BRIAI), KU vertintas atskirai nuo kitų humanitarinių mokslų. Jų srityje aukštesnį nei šis institutas balą Lietuvoje gavo tik du vertinamieji vienetai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

MOSTA  vertinimas šiemet apėmė 120 vadinamųjų mokslo vienetų. Jie buvo vertinami pagal tris kriterijus: mokslinę veiklą, ekonominį ir socialinį poveikį, plėtojimo potencialą. Aukščiausią balą – apvalų penketą – gavo tik trys: Vilniaus universiteto istorikai ir biochemikai bei Fizinių ir technologijos mokslų centro fotonikai.

KU vertinimui buvo suformavęs aštuonis vertinamuosius vienetus penkiose mokslo srityse.  Geriausiai iš jų buvo įvertinti KU istorikai ir archeologai – 4,35 balo.

Pasak laikinai KU mokslo ir meno prorektorės pareigas einančios doc. dr. Ritos Vaičekauskaitės, stipriausiai buvo įvertintos ir ekologija bei aplinkotyra, biologija, „kurios vysto aukšto lygio tarptautiniu mastu pripažįstamą mokslą”.

„Geriau, negu praeitame MOSTA vykdytame vertiname 2014-aiaisiais pasirodė psichologija, sociologija, filologija, etnologija, aplinkos bei transporto inžinerija. Geros ekspertų prognozės ateities perspektyvų prasme pateiktos ir informatikai, fizinei geografijai, bei technologijų mokslams”, – teigė prorektorė.

BRIAI direktorius dr. Vasilijus Safronovas savo ruožtu teigia, kad klaipėdiečių istorikų ir archeologų įvertinimas yra puikus rezultatas visos Lietuvos mastu.

„Humanitarinių mokslų kontekste aukštesniais balais buvo įvertinta tik dviejų vienetų veikla, bet šie vienetai yra 2,5–3 kartus didesni už mūsų institutą. Taigi, akivaizdu, kad kokybė yra nebūtinai tiesiogiai susijusi su dydžiu”, – sakė V. Safronovas.

Pasak jo, tarptautiniai ekspertai jau paviešintose išvadose pažymėjo, kad moksliniai tyrimai, atliekami BRIAI, yra aukšto lygio ir pripažinti tarptautiniu mastu, kad instituto veikla turi ypatingą svarbą už akademinės  bendruomenės ribų, nes jo atliekami moksliniai tyrimai yra svarbūs, o projektinė veikla bei partnerystėje su ūkio bei viešuoju sektoriumi daromi darbai reikšmingi tiek Lietuvos visuomenei, tiek ir tarptautiniu mastu.

„Be to, tarptautiniai ekspertai pripažino, kad Klaipėdos universiteto istorijos padalinys yra puikiai sufokusavęs savo strateginius tikslus, nusistatęs aiškius tyrimų prioritetus, nukreiptus į išskirtinius regiono istorijos aspektus”, – sakė instituto vadovas.

Jis priminė, kad BRIAI veikla tarptautinių ekspertų buvo palankiai vertinama ir anksčiau. Kai 1994 m. Norvegijos mokslo tarybos ekspertai atliko pirmąjį visos Lietuvos mokslo padėties lyginamąjį vertinimą, istorikų padalinys tuomet dar neseniai įsteigtame KU buvo išskirtas kaip „šiuolaikiška, tarptautiškai orientuota institucija, atliekanti ir skelbianti tyrimus visiškai patenkinamu tarptautiniu lygmeniu“. 2014 m. MOSTA pasamdyti tarptautiniai ekspertai įvertino institutą kaip „aiškiai vieną lyderiaujančių, jei ne patį svarbiausią žaidėją pietų ir rytų Baltijos regiono tyrimuose“, kurio mokslinė produkcija kokybine prasme yra „lygintina su geriausiais tarptautiniais darbais“ istorijos kryptyje.

Tuo metu R. Vaičekauskaitė dar pasidžiaugė ir faktu, kad geras MOSTA ekspertų prognozes papildė „solidūs pasaulio universitetų reitingų rezultatai”.

„2018 metais Klaipėdos universitetas okeanografijos kryptyje pateko tarp 200 geriausių pasaulio universitetų ir tarp 10 geriausių Baltijos jūros regiono universitetų pagal aukštos kokybės ir cituojamumo (CA WoS) publikacijas“, – sakė ji.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This