Pranciškui Jurgučiui – dar vienas verdiktas

Kriminalai ir nelaimės

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad praeityje garsų Klaipėdos verslininką Pranciškų Jurgutį pirmos instancijos teismas pagrįstai nuteisė už dar prieš dešimtmetį atliktas machinacijas su Europos Sąjungos (ES) parama, skirta Elektrėnų–Vievio nuotekų valyklos rekonstrukcijai.

Savo sprendimu Apeliacinis teismas paliko P. Jurgučiui tą pačią lygtinę laisvės atėmimo bausmę, 2500 Eur įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, paliktas ir sprendimas „Swedbank” naudai priteisti 652 500 Eur.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba dar 2013-ųjų sausį baigė bylą, kurioje AB „Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statyba“ (KHES) valdybos pirmininkas P. Jurgutis ir generalinis direktorius Valdemaras Jasevičius įtariami tuom, kad piktnaudžiaudami tarnyba pasisavino daugiau nei 4,5 mln. Lt ES paramos. Teigta, kad dalis pinigų – 2,4 mln. Lt – nusikalstamu būdu legalizuota.

Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad KHES, pasirašiusi rangos sutartį su Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ir Elektrėnų savivaldybės administracija, įsipareigojo atlikti Elektrėnų–Vievio nuotekų valyklos rekonstrukcijos darbus, kurių bendra vertė daugiau nei 22 mln. Lt. Bendrovė gavo 5,7 mln. Lt avansą, tačiau atliko darbų tik už 900 tūkst. Lt.

Atskleista, kad bendrovės vadovai P. Jurgutis ir V. Jasevičius gautas avansines lėšas panaudojo ne projektui įgyvendinti, o bendrovės skoloms sumokėti. Dalis Europos Sąjungos paramos lėšų per P. Jurgučio valdomą bendrovę buvo panaudota už 2,3 mln. Lt įsigyjant patalpas Vilniaus senamiestyje, o dar 100 tūkst. Lt išgryninti iš bendrovės sąskaitos. Ikiteisminio tyrimo metu FNTT tyrėjai surado ir apribojo nuosavybės teises į beveik 3 mln. Lt vertės įtariamųjų nekilnojamąjį turtą.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas sprendimą šioje byloje priėmė tik šiemet gegužės pabaigoje. V. Jasevičius buvo išteisintas, o P. Jurgutis gavo tris su puse metų laisvės atėmimo, bet šios bausmės vykdymas atidėtas 3 metams. Taip pat buvo paskira minėtoji įmoka bei priteista šimtatūkstantinė suma bankui, nes jis pagal išduotą atlikimo užtikrinimo garantiją rangovams neįvykdžius įsipareigojimų APVA pervedė 2 252 954 Lt.

Visgi P. Jurgutis su tokiu verdiktu nesutiko ir pateikė apeliacinį skundą. Jame dėstė argumentus, kad pervestas lėšas galėjo naudoti ne tik šiam projektui, nes įmonės padėtis buvo gera ir t.t.

Tačiau Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, kurią sudarė Valdimaras Bavėjanas, Viktoras Kažys ir Aloyzas Kruopys, visus šiuos argumentus atmetė ir paliko Vilniaus apygardos teismo nuosprendį nepakeistą.

Šis nuosprendis P. Jurgučiui yra, ko gero, jau penktasis, kurį anksčiau klestėjęs verslininkas per pastaruosius keletą metų išgirdo įvairiose bylose.

KHES bankroto byla buvo iškelta dar 2010 m. balandį, įmonė išregistruota 2015 m. rugpjūtį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Savivaldybės administracijos direktoriui padedantis mero bendražygis - kaltinamasis baudžiamojoje byloje

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai yra pateikti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjui Vytautui Beitui. 40-metis V. Beitas, ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Kodėl Klaipėdos pedagogai - didžiausi streikuotojai?*

Todėl, kad valdžia jų nemyli. Kaip ir mokinių. O štai, pavyzdžiui, tokio liūdno vaizdo miestelio Jonava valdžia geriausiai egzaminus išlaikiusiems ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Lemtis: penktadienį - nuosprendis, sekmadienį - mirtis (atnaujinta)

Policija pranešė, kad naktį į sekmadienį, apie pusę ketvirtos, Šventojoje, Ošupio take esančioje statybvietėje, rastas mirusio 51-erių metų vyro kūnas. ...
2023-08-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This