Eduardo Balsio 100-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas

Kultūra

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras iš pajūrio krašto kilusio kompozitoriaus Eduardo Balsio (1919-1984) jubiliejiniams metams paminėti ateinančiais metais skirs net keletą premjerų ir koncertą.

E. Balsio jubiliejinių metų renginių programą Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau sausio 15-ąją pradės iškilmingu koncertu Žvejų rūmuose. Vasarą bus pristatyta E. Balsio šokio spektaklio „Eglė žalčių karalienė“ premjera, o rudenį – Klaipėdos Žvejų rūmuose Lietuvos scenon po ilgos pertraukos sugrįš kompozitoriaus opera „Kelionė į Tilžę“.

Eduardas Balsys

Iškilmingame sausio 15-osios koncerte nuskambės 1954 m. E. Balsio parašytas Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui. Jį atliks jauna, užsienyje mokslus baigusi klaipėdietė smuikininkė Lina Marija Songailė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras.

Antroje koncerto dalyje klausytojai išgirs Siuitą simfoniniam orkestrui iš vienintelio E. Balsio sukurto baleto „Eglė žalčių karalienė“. Ji taps savotiška įžanga į kitą būsimą E. Balsio jubiliejinių metų premjerą – to paties pavadinimo šokio spektaklį. Pagal lietuvių liaudies pasakos siužetą sukurta „Eglė žalčių karalienė“ tiks ne tik gilesnius jos prasmių kodus lukštenantiems suaugusiems, bet ir pasakas mėgstantiems vaikams bei paaugliams.

Vieno talentingiausių pokario kartos kompozitorių Eduardo Balsio pažintis su muzika prasidėjo pajūrio krašte, 1929-1939 m. jam besimokant Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Čia būsimasis kompozitorius dainavo gimnazijos moksleivių chore ir grojo pučiamųjų orkestre, be to, turėjo galimybę klausytis Klaipėdoje gastroliuojančių muzikantų koncertų ir Valstybės teatro atvežamų operų spektaklių. 1939-aisias jis įstoja į Karo mokyklą Kaune, tačiau dėl užgriuvusios sovietų okupacijos joje tepasimokė metus ir grįžo į Palangą, kur jo tėvai statėsi namą. 1941-1945 m., vykstant karui, mokytojavo Kretingos gimnazijoje, dirigavo  moksleivių chorui, jo repertuarui kūrė dainas.

1945 m. E. Balsys pradėjo studijuoti kompoziciją Kauno valstybinėje konservatorijoje ir nuo to laiko tėvų namuose Palangoje, dabartinėje J. Šliūpo gatvėje, tebūdavo svečias. Tačiau būtent čia, Palangoje, jis su šeima daugelį metų leisdavo vasaras, čia parašė ir nemažai savo kūrinių.

INFORMACIJA

E. Balsys – vienas žymiausių Lietuvos kompozitorių-marinistų, Klaipėdos ir Baltijos jūros tematikai paskyręs nemažai savo kūrinių. Tai – ne tik baletas „Eglė žalčių karalienė“ ir opera „Kelionė į Tilžę“, bet ir poema styginių orkestrui „Jūros atspindžiai“, taip pat kelios dešimtys pajūrio tematikai skirtų populiariomis tapusių ir lig šiol prisimenamų dainų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Koncertas „Naujumo dvasia“ – lyg pasiruošimas naujojo teatro pastato sutiktuvėms

Vasario 23 d., 18.30 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas koncertas koncertas „Naujumo dvasia“. Jame skambės vokiečių kompozitoriaus romantiko ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje prasideda „Orkestro vasara“

Palangai minint sugrąžinimo Lietuvai šimtmetį, „Palangos orkestras“ ragina šią sukaktį visą vasarą švęsti „Orkestro vasaros“ koncertuose Palangos Birutės parko rotondoje, ...
2021-06-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Profesionalai konsultuoja jaunuosius kolegas

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras praneša, jog jo vykdoma jaunųjų menininkų rezidencijos programa „Renkuosi Klaipėdą“ įgauna virtualų pagreitį: finalininkai ir jų ...
2020-12-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This