Dėl briedžio kreipėsi į šalies prezidentę

Kultūra

Dar gruodžio pradžioje rašėme apie nesusikalbėjimą, kilusį tarp Lietuvos heraldikos komisijos ir Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybos narių dėl to, kas turėtų būti pavaizduota šiuo metu rengiamame Mažosios Lietuvos herbe.

Tąsyk Klaipėdoje susirinkę Mažosios Lietuvos regionui priklausančių miestų ir rajonų savivaldybių atsakingi valdininkai po ilgokų diskusijų visgi apsisprendė jame norintys matyti šio regiono simbolį – briedį, nors tam ir nepritarė prie prezidentūros veikianti Heraldikos komisija.

Tada nuspręsta visiems merams bendru raštu kreiptis į šalies prezidentę.

Ar merai tokį raštą jau išsiuntė – kol kas nepranešama, tačiau „Atvira Klaipėda” gavo Mažosios Lietuvos reikalų tarybos (MLRT) Klaipėdos krašto skyriaus laišką, adresuotą net tik Daliai Grybauskaitei, bet ir Lietuvos heraldikos komisijos pirmininkei Agnei Railaitei-Bardei, Kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui ir Seimo kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

Rašte, be kita ko, teigiama: „Mažosios Lietuvos heraldikos komisija pakartotinai persvarstė Mažosios Lietuvos regiono heraldikos projektą 2018 m. spalio 18 d., kur pagrindinis herbo simbolis buvo briedis, tačiau sprendimas dėl Mažosios Lietuvos regiono etninės kultūros globos tarybos pasiūlyto heraldinio projekto nebuvo priimtas su tam tikromis pastabomis dėl neaiškių priežasčių”.

Laiške rašoma, jog viešojoje erdvėje pasirodę neįvardytų Lietuvos heraldikos komisijos narių teiginiai apie pagrindinio herbo simbolio provokiškumą ir militariškumą „yra kiek prasilenkiantys su realybe”. MLRT Klaipėdos krašto skyrius prašo pakartotinai svarstyti ir priimti pasiūlytą Mažosios Lietuvos regiono heraldikos projektą.

Toliau laiške pateikiami argumentai, kodėl briedis, kaip pagrindinis heraldinis simbolis, toks svarbus Mažajai Lietuvai. Teigiama, jog jis regiono istorijoje turi senas šaknis ir buvo plačiai paplitęs Prūsų Lietuvos lietuviškų miestų heraldikoje.

„1936 m. Klaipėdoje atspausdintame Tilžės akto plakate, kuris skelbė apie Didžiosios ir Mažosios Lietuvos susijungimą, buvo pavaizduotas Vytis ir briedis su mažu briedžiuku, simbolizuojantys Didžiąją ir Mažąją Lietuvą. 1923 m. Klaipėdos krašto sukilimo dalyviams skirtame medalyje yra vaizduojamas Klaipėdos herbas ir briedis”, – vardijami tai pagrindžiantys argumentai.

Primenama, jog Mažoji Lietuva daugelį metų buvo Vokietijos teritorijos sudėtyje, „todėl būtina atsižvelgti į šio regiono specifinę kultūrinę patirtį ir herbo naujadarai Mažosios Lietuvos heraldikoje būtų žalingi viso Prūsų Lietuvos regiono identitetui”.

Teigiama, jog briedis atspindi ne tik Kuršių nerijos gamtinį identitetą, bet ir visą regiono sudėtingą istoriją.

MLRT Klaipėdos krašto skyrius teigia nesutinkantis su Lietuvos heraldikos komisijos sprendimu, „siekiančiu įteisinti visiškai naujus simbolius, atmetant krašto istorinį paveldą”.

Laiškas baigiamas įsitikinimu, jog „Mažosios Lietuvos herbas turėtų atspindėti krašto istorinį, kultūrinį, dvasinį ir gamtinį paveldą, o briedis, turintis seną ir išskirtinę heraldinę istoriją, turi tapti vienu iš pagrindinių regiono simboliu”.

Raštą MLRT Klaipėdos krašto skyriaus narių vardu pasirašo jo pirmininkas Petras Šmitas.

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys Algirdo Taurinsko „Nutapytą gyvenimą“

Kovo 1 d., penktadienį, 18 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje (J. Janonio g. 9) ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This