Prezidentūroje – karo laivo „Prezidentas Smetona” trispalvė

Kultūra

Šį šeštadienį iš Klaipėdos, Lietuvos jūrų muziejaus į šalies prezidentūrą persikels ypatinga relikvija – išsaugota pirmojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ trispalvė: sausio 12 d. 12 val. Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Valstybės pažinimo centre (Totorių g. 28, Vilnius) bus atidaryta paroda „Trispalvė jūroje saugo“.

Karo laivo „Prezidentas Smetona” Jūrų muziejuje eksponuota nuo 2018 m. vasario. Martyno Vainoriaus nuotr.Jūrų muziejui istorinę Lietuvos trispalvę beveik metams laiko buvo paskolinęs kolekcininkas Henris Gaidis.

Pranešama, kad parodos atidarymo dieną 12.30 val. įvyks pokalbis su istoriku Gintautu Surgailiu apie laivo „Prezidentas Smetona“ istoriją, o 13 ir 14 val. rengiami edukaciniai užsiėmimai šeimoms, kuriuos ves Jūrų muziejaus ir Valstybės pažinimo centro edukatoriai. Paroda bus eksponuojama iki rugpjūčio 1 dienos.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės teigimu, muziejus, pristatydamas lankytojams šią išskirtinę vėliavą, Lietuvos šimtmečiui suteikė taip trūkstamą – jūrinės valstybės spalvą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Interaktyvioje parodoje prezidentūroje  „Trispalvė jūroje saugo“ centro lankytojai pamatys karininkų išsaugotą vėliavą, laivo maketą, unikalias nuotraukas, taip pat galės pasiklausyti tarpukario Lietuvos karinio jūrų laivyno jūrininkų maldos, kuri skambėdavo kiekvieną dieną pakeliant ir nuleidžiant vėliavą. Tai buvo pasižadėjimas jūroje saugoti Lietuvos teritoriją. Ši vėliava buvo Lietuvos jūrinės valstybės simbolis. Kiekvienas parodos lankytojas kviečiamas susimąstyti, ką jam pačiam asmeniškai reiškia trispalvė ir savo mintis, nuskanavus kodą „manovėliava“, įrašyti į planšetę.

INFORMACIJA

Tarpukariu Lietuvos karinį laivyną, įsteigtą 1935 m. rugpjūčio 1 d., sudarė tik vienas laivas – minų traleris „Prezidentas Smetona“. Jame tų pačių metų spalio 26 d. pirmą kartą iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava.

1940 m. liepos pabaigoje sovietų kariams užėmus karo laivą „Prezidentas Smetona“ ir pareikalavus pakeisti trispalvę į raudoną vėliavą, pajūryje įvyko tylus, bet simboliškai reikšmingas pasipriešinimas okupantams. Užėmus karo laivą „Prezidentas Smetona“, trys jo karininkai – laivo vadas Povilas Labanauskas, Vytautas Kuizinas ir Ričardas Bernardas Nakas – nedidele jachta išplaukė iš Šventosios uosto. Su savimi jie pasiėmė ir laivo trispalvę. Šią istorinę vėliavą išsaugojo laivo „Prezidentas Smetona“ kapitonas Povilas Labanauskas.

Praėjus penkiasdešimčiai metų Lietuvos karinio jūrų laivyno vėliava atsidūrė lietuvių emigrantų šeimoje Baltimorėje gimusio Lietuvos istorinės ginkluotės ir kariuomenės atributų kolekcininko Henry Gaidžio rankose. Jis metams šį eksponatą paskolino Lietuvai valstybingumo atkūrimo 100-mečio proga. Lietuvos jūrų muziejaus iniciatyva 2017 m. pabaigoje ji buvo parsiųsta iš JAV. Taip daugiau nei po 80 metų ši vėliava grįžo į savo uostą.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This