Naujos poliklinikos konkursas: laurai – vilniečiams

Svarbu, Sveikata

Penktadienio vakarą finišavo pernai spalio viduryje paskelbtas naujo VšĮ Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato projekto architektūrinis konkursas.

Komisijai įvertinus 12 konkursui pateiktų darbų geriausiuoju buvo paskelbtas projektas „Du kiemai”. Atplėšus vokus su dokumentais paaiškėjo, kad jo autoriai yra vilniečių MB „Mes architektai”. Jei sėkmingai baigsis Savivaldybės derybos su šiais architektais, jie ir rengs techninį pastato, kuris turi iškilti sklypuose Birutės g. 5 /5A, projektą.

„Pagrindinė pastato kūrimo idėja – tai pastato kompozicija iš smulkaus mastelio elementų, kurie struktūros viduje kuria vidinius žalius kiemelius ir šviesos šulinius”, – taip savo idėją apibūdina geriausiu pripažinto projekto autoriai.

Sudėtinga užduotis

Klaipėdos miesto tarybos kolegija dar 2017 m. lapkritį nusprendė, kad naujas poliklinikos pastatas turėtų iškilti būtent šiuose sklypuose  (nugriautos buvusios šaudyklos vietoje) – politikai pritarė specialios studijos rengėjų rekomendacijai. Pastarieji buvo analizavę ir dar tris variantus – galimybę renovuoti Stomatologinės poliklinikos pastatą Pievų tako g. 38 arba statyti naują pastatą sklypuose Taikos pr. 46 (šalia elektros skirstyklos) ir buvusioje antrojoje vandenvietėje (Ryšininkų g. 11).

Priėmus šį sprendimą buvo nutarta rengti architektūrinį konkursą ir jo metu išrinkti geriausią projektą. Konkursą už 13 930 Eur  įsipareigojo suorganizuoti Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija. Jis startavo pernai spalio viduryje ir per porą mėnesių buvo sulaukta 12 projektų.

Juos vertinusi komisija – architektai Edgaras Neniškis, Rokas Kilčiauskas, Edmundas Andrijauskas, Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Saulius Dabravalskas bei Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai – architektas Almantas Mureika, Kastytis Macijauskas ir Marijus Mockus – konstatavo, kad visi pateikti darbai atitiko konkurso sąlygas.

„Kiek galėjo, komisija atsižvelgė į medikų išsakytus pasato funkcijos patogumus. Buvo daug diskusijų. Džiaugėmės, kad yra iš ko pasirinkti. Visumoje konkurso kokybė yra gera. Net mažiausiai balų surinkę projektai tikrai nebuvo prasti. Objekto tipologija sunki, tai ne muziejus, sunku tokį projektuoti, daug vargo. Jis turi būti patogus, racionaliai naudojamas,  o čia dar ir sudėtinga kvartalo situacija, urbanistiškai tai nebuvo paprastas uždavinys, bet projektuotojai susitvarkė”, – prieš skelbiant rezultatus sakė komisijai pirmininkavęs A. Mureika.

Rezultatas džiugina ir vyr. gydytoją

Konkurso prizinį fondą sudarė 14 tūkst. eurų (I vietos laimėtojui atitenka 4000, II – 3500, III – 3000, IV – 2000, V- 1500 eurų).

Geriausiu darbu buvo paskelbtas projektas „Du kiemai”. Atplėšus vokus paaiškėjo, kad jo autoriai – Vilniuje įsikūrusi MB „Mes architektai”. Jų pasiūlyta idėja sulaukė 22,4 komisijos balų vidurio.

„Pagrindinė pastato kūrimo idėja – tai pastato kompozicija iš smulkaus mastelio elementų, kurie struktūros viduje kuria vidinius žalius kiemelius ir šviesos šulinius. Tokiu būdu pastato išorė susilieja su vidumi. Tikslas – sukurti jaukų, šiltą, šviesų pastatą. Tam pasirenkamos atitinkamos ilgaamžės, išorinį aplinkos poveikį atlaikančios medžiagos. Apdailai naudojamos šviesios klinkerinės plytos, stiklas, vertikalios aliuminio profilio žaliuzės”, – taip savo projektą apibūdina autoriai.

II vieta atiteko projektui „Klaipėda” (UAB „Eventus pro“ irgi iš Vilniaus), sulaukusiam 21,34 balų vidurkio.

Projektas „Pušynas” užėmė III vietą (20,67 balo vidurkis). Jį parengė taip pat vilnietiška įmonė „Metro architektūra“.

Ketvirtoje vietoje atsidūrė pirmasis klaipėdietiškas projektas – architektų Vlado Balsio, Tado Svidersko, Tomo Medzelo ir Viktorijos Gričenaitės „Hortus sanitas” (17,4 balo vidurkis).

Paskutinė prizinė vieta atiteko taip pat klaipėdiečiams –  MB “Urbanistinė architektūra“, pateikusiai projektą „Poliklininka 2020”. Jam komisija skyrė 15,01 balo vidurkį.

Už prizinių vietų liko vilniečių architektų darbai, surinkę nuo 8,27 iki 14,34 balų vidurkio:

6 vieta – „149725” (UAB „Regroup projektavimas“)

7 vieta – „KL001” (MB “Konceptus”)

8 vieta – „Riba” (VšĮ “Studija 501”)

9 vieta – „Kiemas” (UAB “Ponama”)

10 vieta – „(I)RH+” (UAB “Klasikinis portikas”)

11 vieta – „Sveika jūra” (UAB „Archihalė“)

12 vieta – „Gija” (UAB „AO1 architektai”)

Po rezultatų paskelbimo tiek A. Mureika, tiek S. Dabravalskis sakė, jog yra patenkinti tuo, kuris projektas tapo nugalėtoju.

„Funkcijų išpildymas yra labai svarbu, bet tai buvo tik vienas iš vertinimo aspektų. Pastato vidų galima perplanuoti pagal poreikius, o išorė, išdėstymas sklype yra itin svarbu ir šių idėjų jau negalima reikalauti pakeisti”, – sakė A. Mureika.

6 Comments

  1. Anonimas

    Na, kaip ir plagiatu pakvipo.

    Reply
  2. Anonimas

    Sveikinimai laimėjusiai vilniečių komandai! Puikus darbas, įdomi idėja ir sprendimai 🙂

    Reply
    • Anonimas

      …ir?

  3. Tas pats

    Labai panašu į baseino dėžute, tik spalva kita. Talpioje dėžutėje viskas telpa!

    Reply
    • ezys

      o jusu galva nera panasi i moliuga? 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas

Sulaukta 11 pasiūlymų projektuoti naująjį Klaipėdos teismų pastatą

Turto banko kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

„Klaipėdos opozicija kaip niekad stipri“

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicija, kurią sudaro Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijos, parengė veiksmų programą, kurios paskirtis ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This