Skirkitės marios – ,,babkės“ plaukia į valdžią arba Malkų įlankos piratai

Nuomonės

Artūras Šulcas
2019-01-16

Komentarų: 17

Tokių „babkių“ savivaldos rinkimuose Klaipėdoje, o gal ir visoje Lietuvoje dar nebuvo. Nemokantiems lietuviškai išverčiu: ,,babkės“ – pinigai, valdžia – Klaipėdos m. taryba ir mero krėslas.

Penki uostininkai (nuo žodžio ,,uostyti“) pademonstravo turį itin gerą politinę uoslę ir Valstiečių bei žaliųjų sąjungos rinkimų sąskaitą pervedė beveik 45 000 eurų.

Tauta jau sužinojo didvyrių, kuriuos apėmė didis meilės valstiečiams priepuolis, vardus: Leonidas Bergeris, Vidmantas Dambrauskas, Igor Udovickij, Olga Udovicjaja ir Arūnas Tuma. ,,Babkes“ jie traukė iš asmeninių kojinių. Tiksliau, iš asmeninių sąskaitų bankuose, nes į vilnonę kojinę toks kiekis eurų atsisako lįsti. Ką bekallbėti apie baltarusiškus ,,zaičikus“. O rinkimams aukojant reikia šį tą ir bankams palikti.

Paprastosios Klaipėdos daržovės po antklodėmis spėlioja, kas tai: vienos vietos lyžtelėjimas avansu ar padėka?

Kol vietos ruporai tyli, dar nenupirkta ir neišžaginta respublikinė žiniasklaida drožia tiesiai šviesiai: čia gi baltarusiškų trąšų vežėjai, ,,batkos“ Lukošenkos favoritų biznio ir laisvalaikio pramogų partneriai! O kas mūsų, Marijos žemės, trąšų karalius? Kieno rankos slaviškomis trąšomis dvelkia? Markiza, markiza, markiza Ramūnasa…

Tačiau šis akivaizdumas nesprendžia filosofinės dilemos apie lyžtelėjimą ar padėkojimą. Tad paveizėkime į kitą uoslės pusę. Teisingiau į Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, kol kas dar vadovaujamo į Klaipėdos mero vietą valstiečių tremiamo kankinio, pietinį galą. Jis oficialiai vadinamas Malkų įlanka.

Pauostykime nuo prieigų iki bemaž botaninio draustinio – nuo 99 iki 143 krantinės imtinai, iki tos vietos, kur ,,Klasco” šią kaitrią vasarą atviru būdu krovė kažką juodo ir labai dulkančio. Tikiuosi, užuodėte.

,,Klasco“, beje, regis nebebėra valdžios favoritė, ant jos visi, kas netingi, varo…

O Malkų įlankoje malkų irgi kaip ir nebėra. Bet būtent čia neršia dosnieji valstiečių rėmėjai. Ir koks sutapimas: šiomis dienomis uosto direkcija pranešė, kad dvi krantinės, 143 ir 143A, pradedamos rekonstruoti už nekuklius 28 000 000 eurų. Va čia tai ,,babkės“. Ką ten ta 45 tūkstančių aukutė rinkimams. Juolab kad dar ir patys rinkimuose dalyvaujam –  būsim ne tik ponais, bet ir deputatais…

Gink Die, nesakau, kad čia esama kokių nors sąsajų. Ale baikit… Kaip ir dėl Malkų įlankos gilinimų darbų. Juolab kad tą įlanką gilinti verkiant reikia: 10 – 11 metrų gylis yra ir juokingas prie šiuolaikinių laivybos tendencijų. Malkų įlankos gilinimo darbai pradėti prieš keletą mėnesių ir kainuos tik labai kuklius 57 000 000 eurų. Na, tikrai nėra ką lyginti su 45 tūkstančiais asmeninių ne kojinių pinigų.

,,Malkų įlankos išgilinimas iki 14,5 m gylio sudarys vienodas sąlygas uoste, padidins navigacijos saugumą, sukurs ne tik ekonominio vystymosi galimybes, bet ir padės plėtoti palankesnių aplinkai transporto priemonių ir daugiarūšio transporto sistemas. Projekto investicijomis prisidedama prie aplinkos apsaugos sąlygų regione gerinimo“,- citata iš bene oficialių šaltinių.

Ir jau šiukštu nedrįskite sieti šitų uoslinių politinių meilės valstiečiams proveržių su viena didžiausių Kinijos valstybinių korporacijų „China Merchants Group“ (CMG), kuri norėjo, o gal ir tebenori užsitikrinti krovinių kelią iš Minske statomo 275 mln. eurų vertės pramonės parko. Ir derėjosi dėl kai kurių Malkų įlankos džigitų verslų nupirkimo.

Kai jau prisimeni kinus, turi prisiminti ir išorinio (liaudies durnai vadinamo ,,giliavandeniu“) uosto idėją. Idėja, kuri, kaip neseniai paaiškėjo, tebuvo gerai sudėliota politinio ,,piaro“ akcija. Nes Uosto direkcijai ir už jos stovintiesiems, panašu, svarbiausia buvo iki Visų Šventų (tai yra trejų – savivaldos, Europos Parlamento ir prezidento –  rinkimų).

Vargu bau, baltarusiškų trąšų ir markizo Ramūnaso draugams reikia to išorinio uosto, kai jų verslas su meilia Uosto direkcijos, Lietuvos ir Europos Sąjungos pagalba plečiasi beveik už 10 km nuo jūros. Malkų įlankoje.

Tai gal ta itin kukli auka kandidatui į miesto merus ir markizo vietinei gvardijai, kuri žalio supratimo apie savivaldą neturi, paremti, yra lyžtelėjimas tam, kad to išorinio uosto nebūtų?

Popierinis planas, žodžių tryda bus, o darbai išties bus… Malkų įlankoje?

Nemanau. Manau, mums pučiama migla, kurioje gera piratauti.

Uosto admirolas tremiamas į merus už tai, kad nesugebėjo tyliai reikalų sutvarkyti ir supriešino miesto bendruomenę. Bendruomenę, kuri nekreipė dėmesio į žodį ,,valstiečiai“, o stebeilijosi į žodį ,,žalieji“. Pastarasis, pasirodo, iš baltarusiškos vėliavos. Kinų vėliavoje tokios spalvos nėra.

Grupinis sekasi. Grupinis smagus.

VSD, STT… Ale, baikit… Pabandė kažką mekenti, buvo užčiaupti. Tiesa, yra dar VRK, žaliosios paukštės vadovaujami… Yra dar VTEK, kuri, beje, jau beveik pusmetį tiria, ar valdiškos įmonės direktoriaus kelių šimtų eurų auka į kandidato į Seimą rinkimų sąskaitą nėra nusikaltimas. Tačiau markizo ir uosto admirolo gautų aukų šitie narsūs mažuliukai triušiukai nedrįs tirti. O jei ir tirs, nesėkmę patirs.

17 Comments

  1. Sniego jsusmas

    Jei kas dar nežino… Liberalų sąjūdis saviškiams kandidatams perduodavo grynus pinigus: kad 5 tūkst.litų, kam daugiau. Kandidatai šiuos grynuosius deklaruodavo kaip savo, šeimos narių ar draugų paramą rinkiminei kampanijai.

    Reply
  2. Martynui

    Martynai, šiuo atveju svarbus ir paprasta etika ir padorumas, kurie Šulcui svetimi. O “Atvirai Klaipėdai” lieka palinkėti objektyvumo, kuris deklaruojamas Jūsų nurodytame įstatyme. Šiuo atveju jo pritrūko- žiūrėti į reklaminę Grubliausko komiteto poziciją portale ir Šulco pavaldumą savivaldybės piramidėje. Ne santechnikas, taip kad…

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Tikriausiai jau kaip ir įprasta, kad autorių nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos. Mes – ne išskirtiniai. VRK puslapyje galite pasižiūrėti įkainį – mero komitetas šią poziciją užsisakė dviem mėnesiams. Negi manote, kad už tą reklaminę poziciją mes parduosime savo pagrindinę vertybę – nepriklausomybę? Tą poziciją galėjo užsisakyt bet kuri politinė jėga. Mero komitetas buvo pirmi. Pasižiūrėkite žemiau – ten liberalų visa reklaminė skiltis. Yra ir konservatorių viena publikacija apmokėta. Netrukus ir dar vienas komitetas turėtų pradėti reklamuotis. Ir čia jau suma gaunasi didesnė nei mero komiteto užsakymas. Pagal Jūsų logiką tikriausiai Artūras kartu su mumis dabar dar atidirbinėja visiems jiems.

  3. Arūnas Marčauskas

    PRAŠAU PERDUOTI ADRESATAMS

    Viešas ir tik kolei kas draugiškas įspėjimas visoms Klaipėdos rusakalbių politikų organizacijoms.
    Jei manote, nemieli tovariščiai, kad banindami mane feisbuke įgysite ramybę – stipriai klystate.
    Ypač tai liečia rusofašistą Viačeslavą Titovą, vis dar kandidatą į Klaipėdos merus.

    Reply
  4. Martynui

    Martynai, na, neskanu, kai mero pavaduotojas Šulcas, o ne paprastas klaipėdietis Šulcas, tegu jis ir nekandidatuoja į tarybą, akivaizdžiai naudodamasis tarnybine padėtimi kandžioja stipriausią savo darbdavio Grubliausko konkurentą savivaldybės rinkimuose. Grubliauskui į ranką nekanda, apie Džiazo festivalio schemutes visiems nepasakoja.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Žinote, ne tam kūrėme „Atvirą Klaipėdą”, kad pagal savo ar nieko nors kito skonį (skanu ar neskanu) spręstume, ką skelbti ar ne. Vienintelis atrankos kriterijus – Visuomenės informavimo įstatymas. Man Artūras Šulcas – lygiai toks pat klaipėdietis, kaip šlavėjas, dokininkas, santechnikas ar bankininkas. Bet kuris iš jų, jei tik sugeba parašyti, gali parašyti nuomonę ir apie Šulcą, ir apie Grubliauską, ir apie Vaitkų – visas jas paskelbsime.

  5. Atmintis trumpa

    O pats Artūras pamiršo, kad praėjusiuose rinkimuose patį rėmė L.Makūnas, kuris vadovavo „Klaipėdos vanduo”? Beje, Šulcas yra tos pačios bendrovės Stebėtojų tarybos pirmininkas. Ir ką – čia jokio interesų konflikto nebuvo. Dabar kai uosto direktoriaus kandidatūrą remia uostininkai (kas logiška ir suprantama), tada jau kažkas negerai? O gal pyktis ima, kad mylimam kandidatui, kurį palaiko Šulcas neužtenka pinigų kampanijai? Ar kad neliko vietos lauko reklamai ir ją gali tik pasi’photoshopinti, kaip tą padarė viena jų komiteto ponia. 😀
    Man rodos, kai kurios partijos ir nauji komitetai, praradę dosnių finansinių rėmėjų lėšas ir negaudami kampanijai pinigų, dabar graužiasi nagus ir bando ieškoti, prie ko prikibti.
    Galiausiai, ar tikrai „Atvira Klaipėda”, sakydama, kad yra visiškai objektyvi, nemano, kad Šulco rašinėliai yra tendencingi ir pila purvą ant kitų kandidatų, išskyrus trimito pūtiką?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiama/gerbiamas „Atmintis trumpa”, iki rinkiminės kampanijos pradžios mes turėjome rubriką „Politikų tribūna”, kurioje siūlėme visiems politikams dalintis savo idėjomis, nuomonėmis, o jei kas nori ir „tendencingai pilti purvą” ant konkurentų. Baigsis rinkiminė kampanija – ją atkursime. Kadangi Artūras Šulcas nėra kandidatas, mes skelbiame jo nuomonę apie rinkimus kaip ir visų kitų kandidatais ar partijų/komitetų nariais nesančių asmenų. Nesutinkate su jo pozicija? Parašykite savo neanoniminę nuomonę ir būtinai paskelbsime.

  6. Arturui

    Artūrui (nuo žodžio „arti”) tenka Už Klaipėdą arti (ne tokia ja reikia didžiuotis); akivaizdu, kad ilgi metai savivaldybėje paliko pėdsaką, baisiau tik dimensiją, nes senatvė jau akivaizdi…

    Reply
    • Anonimas

      tikriausiai omenyje turėjote demenciją, yra tokia liga pasireiškianti senyvo amžiaus žmonėms, dimensija visai kas kita…

  7. Dras kiskis

    Manau, kad tai tik pradžia: išlindo bebrai iš urvo, šucai tik capt jiems už ūsų. Nuraus ne tik ūsus bet ir pautus
    Jei gerai pamenu Šulc buvo krūts žernalists, ne vienam aferistui gyvenimą apkartinęs. Linkiu sėkmės, papildžius žinių bagažą

    Reply
    • Piktc liūtc

      Ntaip, kas pakels kiškiui uodegą jei ne jis pats??

  8. Anonimas

    Man atrodo, kad nėra taip jau baisu, kaip Šulcas bando nupiešt ir spalvas sutirštint. Greičiausiai uostininkams paprasčiausiai nusibodo neefektyvus miesto valdymas, trūko kantrybė, norima miestą reanimuoti. Ir tai yra sveikintina. Nes nekompetencija ir neūkiškumas daug ką užknisa. O dėl finansavimo – tai juk viską skaidriai pervedė, nieko nenuslėpė, jei būtų norėję taip padaryt, visiems sąraše esantiems būtų po 1000 eur išdalinę ir OK. Seni tokie metodai…

    Reply
  9. Anonimas

    Va ir pasirodė „gerbiamasis”, visam gražume, visiškas nusišnekėjimas kažkas su juo tikrai negerai, o tiek laiko tas ponulis valdžioj sėdėjo ir š… malė.Tai gerai, kad dievulis jam likusį protelį apšvietė, ir jis nebežada eit valdžion. Ir labai tikiuos, kad nesistengs užsėst vienos atsilaisvinusios kėdės vienoj didelėj įmonėj, nes tada visai bus šakės miestiečiam. Baisu, kai tokių žmonių yra politikoj.

    Reply
  10. Vietinis

    neblogi bizniukai. Supratau ką ten meras taip bandė susitarti kiekvieną savaitę susitikdamas su A.V. Dėkui. Važiuojam toliau. Uostininkai jau grasina, bet mes laukiam tęsinio. Smagumėlis. Smulkmė -ar Budino savas bičas Dumašius čia dugnus raus ir krantus kals?

    Reply
  11. Gediminas

    Šulcai, ką vartoji? Dar tokiu nusisvaigimu neteko matyt. Už tokius pezalus rimtai gali atsidurti teisme. Esu lengvam šoke. Vo ir pasirodė, kokie žmonės miestą valdė. Varge vargeli. Ačiū, kad eini lauk iš politikos!

    Reply
  12. Buves kolega

    Sulcai, tu atsargiai ten, tulzem nepasprink. Gaila silta vietele palikt, kur nieko veikti nereikia, o pinigus moka? Pradejai jau treniruotis? Tokius paskvylius reiks po trys per savaite sukurti kad duonai su sviestu uztektu. Jau gal sutarti turi su VE, ar laisvas agentas esi?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This