Vygantui Vareikiui teko atsiprašyti

Politika, Svarbu

„Jeigu jau mes laikome, kad Laisvosios rinkos institutas skleidžia melą, dezinformaciją, nesiremia objektyviais duomenimis, tai tikrai, pakvieskime tuos, kurie čia kalbėjo iš šnipų, iš tribūnos, ypač Jurgilevičienė ir panašiai. Jie tai teisybę pasakys”, –  už tokį pasisakymą paskutinio 2018 m. miesto Tarybos posėdžio metu liberalui Vygantui Vareikiui teko aiškintis Etikos komisijai.

Visgi skundą pateikusios seniūnaitės Virginija Jurgilevičienė ir Marija Kalendė bei Nenumo gatvės gyventojas Egidijus Stupuras (jie prieš tos dienos posėdį kalbėjo iš Klaipėdiečių tribūnos) priėmė politiko atsiprašymą, o komisija dėl to vienbalsiai tyrimą nutraukė.

Visuomenės atstovai ir Vygantas Vareikis iš Etikos komisijos posėdžio išėjo susitaikę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasijuto įžeisti ir pažeminti

Minėtasis V. Vareikio pasisakymas buvo replika į opozicijos atstovės Ninos Puteikienės pareiškimą, kad esą neverta kliautis Lietuvos laisvosios rinkos instituto reitingais, nes ši institucija neva skirta tik liberaliai ideologijai propaguoti.

Skundą surašė V. Jurgilevičienė, M. Kalnedė ir E. Stupuras akcentavo, kad nėra jokie šnipai, o tik aktyviai reikalauja, kad valstybės institucijos kurtų žmonėms gerovę. Jų nuomone, V. Vareikis tokiu pasisakymu parodė nepagarbą, siekė parodyti savo pranašumą ir demonstravo neapykantą kitaip mąstantiems.

„Kai išgirsti, kaip po daugelio metų vertina tavo darbą, jautiesi įsižeidęs ir pažemintas. Norima parodyti, kas tu esi. Kad esi šnipas. Kaip ir sugalvoti dar tokį palyginimą? Neetiška taip elgtis su piliečiais. O kada politikai aiškina, kad mes juos liberastais vadiname, reikia žinoti, kad politikas yra išrinktas, jam kiti standartai taikomi, žmonės atiduoda jam sprendimų galias, o vietoje to, kad įsižeistų, kai pavadinamas liberastu, gal geriau pradėtų spręsti problemą ir kitaip su bendruomene bendrauti. Bet iki tokio lygio nusileisti kaip įsižeidę piliečiai… Negalima taip elgtis su bendruomene, taip nusileisti. Konkrečiai pavardėmis įvardina, mini tuos, kurie kalbėjo iš tribūnos. Neturi jie teisės taip mus išvadinti, kaip mes juos. Reikia baigti tą vaikų darželį. Man nėra etikos kodekso parašyta. Mes galime pasisakyti ir pavadinti liberastais”, – papildomai žodžiu komisijai dėstė V. Jurgilevičienė.

Skundą parašė (iš kairės): Virginija Jurgilevičienė, Marija Kalendė ir Egidijus Stupuras. Martyno Vainoriaus nuotr.

M. Kalendė pridėjo tik tiek, kad prašo viešo atsiprašymo.

„12 metų kovojam su uostu, Vyriausybe ir savivaldybe. Tiesiogiai negirdėjau to pasisakymo, bet gal tai nesusipratimas”, – savo ruožtu sakė E. Stupuras.

Paaiškino ir atsiprašė

V. Vareikis komisijos posėdžio metu pripažino, kad jam išsprūdo žodis „šnipai”.

„Noriu atsiprašyti, neturėjau omenyje kai kurių kalbėjusių iš tribūnos. Sutinku su Stupuro pranešimu šimtu procentų. Atsiprašau ir Kalendės. Kita vertus, yra ir bendražmogiškos vertybės. Naudojate terminus blogai, dirba, apgaudinėja. Argumentai jums (V. Jurgilevičienei – autor. past.) neveikia. Man pačiam keista kai pasižiūrėjau. Ir prisiminiau, kodėl taip galėjo nutikti. Prisiminiau 2008 metų rinkimus, tuomet buvau Liberalų sąjungoje. Priešininkas buvo labai galingas – konservatoriai, vadovaujami Naglio Puteikio. Kai mes pristatydavome programą kokiose nors mokyklose, sėdėdavo provokatoriai, kurie ir mikrofonus atiminėdavo. Esate tam tikros politinės grupuotės atstovai. Iš tada ir atsirado tas žodis. Tikrų visuomenininkų atsiprašau. Jeigu mano pasisakymas įžeidė, visų atsiprašau. Reikėjo gal pasakyti „žvalgas”. Laisvosios rinkos instituto tikrai negarbinu, bet jis remiasi konkrečiais faktais. O ateina kai kurie žmonės ir sako, kad čia viskas blogai…”, – dėstė politikas.

Išdėstę savo nuomones, tarp kurių buvo ir tvirtinimai, kad politikai turi būti pakantesni, ir raginimas nuleisti jiems taikomą kartelę, „nes jau dėl kiekvieno žodžio gali apskųsti”, komisijos nariai visgi vieningai sutarė, kad atsiprašymas yra tinka išeitis šioje situacijoje.

„Atsiprašymas malonu, reikia su tokiu sprendimu sutikti”, – sakė ir V. Jurgilevičienė, kuriai antrino kiti su skundo autoriai.

Tiesa, jau po posėdžio visuomenininkas Virginijus Partaukas bandė aiškinti, kad V. Vareikis turėtų atsiprašyti miesto Tarybos posėdžio metu, bet komisijos pirmininkė Aldona Staponkienė replikavo, jog teisės aktai nenumato, kaip konkrečiai turi būti atsiprašyta.

12 Comments

  1. ot visuomenininkė :)

    sako aš neišrinkta, todėl galiu JUS VISUS išvadinti kaip noriu, o va jau jūs manęs ne 🙂 O tas ten vienas vyrukas toks yra, dažnai plakatų prisidaro tai nu koks jis visuomenininkas…žodžiu…

    Reply
  2. Tik tiek

    Talentigas, bet negarbingas žmogus. Liberalų advokatas.

    Reply
  3. Atspindys

    liberalai taip tariasi su bendruomene realybeje

    Reply
    • Anonimas

      Tie keli asmenys nuolat mitinguojantys prie savivaldybės NĖRA VISA BENDRUOMENĖ!

  4. Okulistas

    oh tu vareiki, vareiki . Profesorius, vaikus mokai, per radiją žinioms išmintį porinį, o nesugebi su moterytėm normaliai pabendrauti. Čia tau ne svetimus darbus perrašinėti savo pavardę klijuojant. Jei ne tos „išprotėjusios bobos” senai išbetonuotame uoste gyventumėm. Šaunuolės meteriškės jūs ir protingos ir drąsios ir nereikia Jums jokių laisvos rinkos institutų. Jūs matote ir jaučiate. Vareikiui nieks nepadeda „praregėti”. Dasipirk dioptrijų ir gal pradėk tapyti – bus mažiau žalos mums.

    Reply
    • ezys

      teisingai, ka tas issilavinimas, svarbu jausmas – feelingas kitaip sakant, ar ne? 😉

    • patarimas Okulistui

      dioptrijų nusipirkti galima bet va tokiem įžeidinėtojam kaip tamsta jau nieko parduotuvėje „nebedapirksi”…

  5. VSD

    O sis pasisakymas tikrai nukreiptas pries Lietuvos valstybe: „12 metų kovojam su uostu, Vyriausybe ir savivaldybe. Tiesiogiai negirdėjau to pasisakymo, bet gal tai nesusipratimas“, – savo ruožtu sakė E. Stupuras.

    Reply
  6. S.

    R., čia apie Vareikį ar ką?

    Reply
  7. Jūratė

    Na tikrai dermajedai suplanavo mokyklą Žolynų rajone, kuri jau pabrango du kartus, mėnulį Atgimimo aikštėje, kuris irgi pabrango du kartus ir Bastiono tiltą, kuris neturės jokio įtakos mašinų sriautams. Miestą valdo Vareikio partija. Pats Vareikis jau nebežino, kaip sumenkinti tuos, išsityčioti iš tų, kurie rėžia jiems tiesą į akis.

    Reply
    • ezys

      Jurate, reiktu skirti tiesa, nuo nuomones 😉

  8. R

    O laikai atėjo. Išprotėjusios bobos ir dormojedai miestą valdo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This