Pristatė knygą apie Vanagą

Kultūra

1951 metais iš Lietuvos į Vakarus buvo išsiųsta tokia radiograma apie Adolfą Ramanauską: „Ginkluotojų pajėgų vadas mus išdavė. Atvedė MGB, mes išsigelbėjome tik dviese”.

„Tai tik viena iš daugybės MGB klastočių, nukeiptų prieš partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą”, –  sakė penktadienio vakare į knygos „Aš esu Vanagas” pristatymą Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje gausiai susirinkusiems klaipėdiečiams jos autorius, istorikas, Seimo narys Arvydas Anušauskas.

„Pasirodė, kad pati istorija yra sudėtingesnė. Klastotės, kurios buvo skleidžiamos apie Adolfą Ramanauską, gulė net tik į bylą, bet ir buvo šalia tos bylos”, – sakė A. Anušauskas. Palmiros Mart nuotr.

Jo teigimu, naujoji knyga nėra gryna A. Ramanausko biografija, nors joje biografinių elementų esama. Didžiąją knygos dalį užima tyrimas to, kas atsitiko su A.  Ramanausku, jį sulaikius, ko, pasak autoriaus, pats partizanų vadas jau nebegalėjo aprašyti.

Atliekant istorinį tyrimą, pasitelkta teismo medicinos, psichiatrų, rašysenos ekspertizių išvados, naudota daug autentiškų dokumentinių nuotraukų, (jų knygoje – per 100), KBG archyvinių bylų išrašų, įvairios kitos dokumentinės medžiagos.

„Pasirodė, kad pati istorija yra sudėtingesnė. Klastotės, kurios buvo skleidžiamos apie Adolfą Ramanauską, gulė net tik į bylą, bet ir buvo šalia tos bylos”, – sakė A. Anušauskas, kaip pavyzdį pateikęs jau minėtą į užsienį MGB-istų išsiųstą radiogramą, kurią jis aptiko, rinkdamas medžiagą kitai knygai. Kad tai yra klastotė, paaiškėjo gerokai vėliau, jau nuslopinus ginkluotą pasipriešinimą.

Autorius įdomiai pasakojo, kokiais būdais buvo bandoma susekti A. Ramanauską, kiek dėl to pastangų padėjo sovietinės represinės struktūros – MGB net davė pinigų jų užverbuotam agentui, kad jis pasistatytų namą Kaune vien tam, kad į jį būtų įviliotas partizanų vadas. O užverbuotam agentui pridengti buvo suvaidintas tariamo spekulianto sulaikymo spektaklis.

Nemažai dėmesio knygoje skiriama tam, kaip buvo kurpiama byla prieš Vanagą, apie prieš jį čekistų naudotus nežmoniškus kankinimams. Į pasakojimą įtraukta ir žmonas Birutės Mažeikaitės – Ramanauskienės istorija, iki šiol nė kieno nenagrinėta, spausdinamas interviu su dukra Auksute ir kt.

Knygą „Aš esu Vanagas” 3000 egz. išleido UAB „Dominicus Lituanus”, pristatymo metu ją buvo galima įsigyti vos už 10 eurų. Palmiros Mart nuotr.

Ištrauka iš knygos „Aš esu Vanagas” 

„A. Ramanausko tardymas nebuvo tiek sėkmingas, kad jo paties ar liudininkų parodymų užtektų kaltinamajam aktui surašyti pagal iškeltus kaltinimus. Nes nesurinkta įrodymų, kad jis pats būtų asmeniškai dalyvavęs kokį nors kolaborantą baudžiant mirties bausme. Priešingai –  gauti įrodymai, kad Vanagas siekė palaikyti tvarką ir griežtai baudė plėšikus, prievartautojus, padegėjus, kurie mėgindavo savo nusikaltimus vykdyti pasinaudodami pasipriešinimo vardu ir būdavo apsirengę partizanų uniformomis. Tad ką daryti?

1957 m. liepos  6 d. KGB parengė pažymą „Apie buržuazinio nacionalistinio pogrindžio bei jo ginkluotųjų gaujų kilmę ir veiklą Lietuvos TSR”, kuri turėjo tapti kaltinamojo akto pagrindu. (…) Prie jo tariamos kaltės prirašytas ir dalyvavimas karo lauko teismuose, pagal kuriuos už nusikaltimus nubausti mirtimi buvę partizanai (Studentas, Tankistas, Vyturys ir kiti). Kagėbistams visai nebuvo svarbu, kad kai kurie daliniai 1946-1947 m. net nebuvo pavaldūs A. Ramanauskui. Įrašė ir priskyrė jam LLKS Tarybos prezidiumo (egzistavusio nuo 1949 m. vasario vidurio) narių vadovavimą ir atsakomybę už 72 žmonių žūtį (…) Ir vėl –  jokių įrodymų, liudininkų apklausų ir tardymo protokolų byloje. Tyrimo niekas nesiruošė net inscenizuoti – tiesiog jokio nevykdė. Du puslapiai tokių aprašymų turėjo būti paprasčiausiai perkelti į kaltinamąjį aktą. Šioje pažymoje buvo nurodyta, kad Vanagas vadovavo devynių pogrindinių leidinių  leidybai (…) Nors ne visiems jis vadovavo ir rusiškai išvis nespausdino, tačiau joks tikslumas rašant apie lietuviškojo pogrindžio veiklą KGB visiškai nerūpėjo”.      

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Laurynas Kasčiūnas: už maistą susimokėję daugiau žinosime, kad čia nebus rusiškų tankų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad norint reikšmingai sustiprinti šalies saugumą, krašto apsaugai reikėtų ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

Veidai

Kaip atpažinti užverbuotą smogiką, jeigu jis yra tavo vadas ar geriausias draugas

Ketvirtadienio vakare Imanuelio Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje buvo pristatyta jau 10-oji klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knyga „Smogiko išpažintis”, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos Ukrainai perdavė radiolokacinę įrangą

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė toliau tęsia nenutrūkstamą karinės paramos teikimą Ukrainai. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) antradienį ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This