Nuo praktikantės – iki direktorės

Svarbu, Veidai

Gabrielė Ruočkutė
2019-01-26

Komentarų: 0

„Mano užduotis išlaikyti tai, kas sukurta ir toliau žengti į priekį”, – sako nuo sausio 3-iosios Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos vadove tapusi Laima Pačebutienė.

Laimėjusi Kultūros ministerijos surengtą konkursą ji pakeitė nuo 2008 m. dvi kadencijas bibliotekai vadovavusį Juozą Šikšnelį.

„Vartotojų turėsime daugiau. Išliksime miestiečių mylimi ir lankomi. Tiesiog išliksime savimi – laisvi, kūrybiški, atviri pokyčiams. Aišku, nestovėsime vietoje”, – apie tai, kokią Klaipėdos apskrities viešąją I. Simonaitytės biblioteką mato savo kadencijos pabaigoje sakė Laima Pačebutienė. Manto Bučnio nuotr.

Prieš 28 metus, atvykusi atlikti praktikos į Ievos Simonaitytės biblioteką čia taip ir pasiliko. Atvykus į praktiką Klaipėdoje ji sako iš karto supratusi, kad ši vieta ypatinga.

Pradėjusi darbą šioje bibliotekoje, moteris dirbo vyresniąja bibliotekininke, atstove ryšiams su visuomene (vėliau Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos institute baigė ryšių su visuomene profesines studijas), skyriaus vedėja ir 10 metų – direktoriaus pavaduotoja. Kitaip tariant, naujojo posto link ji lipo mažais laipteliais, tad ir dabartinės pareigos streso nekelia.

„Turėdama tokią patirtį jaučiu, kad galiu kokybiškai ir profesionaliai dirbti. Kadangi iki šiol buvau labai arti šio darbo, visos dabartinės užduotys man yra artimos. Juk jei nori kažko pasiekti, tai direktoriui ir jo pavaduotojui reikia bendrauti, kartu kurti ir planuoti. Taigi, kažkokių sunkesnių uždavinių šiuo metu nėra. Viskas toliau teka savo vaga“, – sakė pašnekovė.

Siekti šių pareigų L. Pačebutienę paskatino ne tik patirtis, bet ir juntamas kolektyvo pasitikėjimas. Vis dėlto, moteris pagalvojusi apie tai, ar prieš 28 metus numanė, jog vieną dieną taps šios didelės įstaigos direktore, juokiasi ir tvirtina, kad tokių minčių tada tikrai nebuvo.

Pasiteiravus, kokie pokyčiai laukia bibliotekos pasikeitus vadovui, L. Pačebutienė sako, kad šiuo metai tai domina visus, tačiau jokių kardinalių pokyčių nenusimato.

„Manau, kad reikia tiesiog tęsti pradėti darbus, išlaikyti tai, ką esame sukūrę. Be pokyčių mes negyvenam niekada, visada stengiamės eiti priekį. Manau, kad taip bus ir toliau. Mūsų kolektyvas yra veržlus, kūrybiškas ir visada reaguoja į laikmečio aktualijas. Kuriame naujus inovatyvius projektus, stengiamės atsižvelgti į vartotojų lūkesčius, tai būtent ta linkme ir eisime. Mes suprantame, kad į biblioteką ateina modernus vartotojas, todėl turime būti bent žingsniu priekyje, patenkinti jo lūkesčius ir poreikius“, – sakė direktorė.

L. Pačebutienės teigimu, keisti nėra ką ir todėl, kad buvęs direktorius Juozas Šikšnelis puikiai tvarkėsi. Pasak moters, jis, kaip kultūros žmogus, daug dėmesio skyrė bibliotekos aplinkos grožiui ir meno puoselėjimui. Norėjo sukurti aplinką, į kurią žmogui būtų malonu ateiti.

„Man lieka tik sekti šiomis pėdomis ir neužleisti šių pozicijų. Kritikuoti neturiu ko, nes padaryta yra tikrai daug. Mano užduotis tai išlaikyti ir toliau žengti į priekį“, – savo planus išsakė bibliotekos vadovė.

Naująją direktorę nustebino tik tai, kad nebuvo klaipėdiečių, pretenduojančių vadovauti taip gerai buvusio vadovo sutvarkytai kultūros įstaigai.

Pati L. Pačebutienė sako galinti tik pasidžiaugti, kad prieš 28 metus pasirinko bibliotekininkės specialybę.

„Matyt, turėjau gerą nuojautą, kad tai – neribotų galimybių profesija. Kai baigiau vidurinę mokyklą, bibliotekininko profesija dar buvo populiari. Mūsų kurse buvo 100 žmonių. Tik po to viskas sunyko… Jeigu anksčiau biblioteka buvo laikoma vieta, kurioje galima pasiimti knygą ir mokytis, tai šiandieninė bibliotekos veikla rodo, kad tai yra ne tik knygos, bet ir patys įvairiausi renginiai, projektai, galimybės tobulėti. Bibliotekos veikla yra labai dinamiška. Žmonėms, kurie mėgsta judrų, įvairiapusišką darbą – tai yra puiki vieta“, – sakė moteris.

Ilgą laiką ji ne tik dirbo bibliotekoje, bet ir Klaipėdos universitete būsimuosius bibliotekininkus mokė bibliotekinių projektų rengimo ir vadybos. Deja, ši profesija išnyko. O šią specialybę baigę absolventai, po studijų įsidarbinę Ievos Simonaitytės bibliotekoje, čia dirba iki šiol. Dabar situacija ne tokia gera.

„Šiuo metu daug sudėtingiau rasti bibliotekininkų. Visi nori dirbti bibliotekoje: ir vadybininkai, ir teisininkai… Visi būtinai pamini, kad mėgsta skaityti knygas. Bet to neužtenka. Nors knygų skaitymas ir neatsiejamas nuo darbo čia“, – sakė direktorė.

Pasak jos, Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vidutiniškai per dieną apsilanko apie 1200 žmonių. Lankytojų poreikiai yra įvairūs – vieni ateina mokymuisi, kiti laisvalaikiui.

Paklausta, kokią mato biblioteką savo kadencijos pabaigoje, direktorė sakė: „Visų pirma manau, kad ji nebus blogesnė nei dabar. Vartotojų turėsime daugiau. Išliksime miestiečių mylimi ir lankomi. Tiesiog išliksime savimi – laisvi, kūrybiški, atviri pokyčiams. Aišku, nestovėsime vietoje.“

Pati L. Pačebutienė renkasi ne elektronines, o popierines knygas.

„Knyga man turi kvepėti. Man reikia popieriaus“, – sako ji, nors pripažįsta, kad vežtis į kelionę elektroninę knygą yra patogiau.

Būtent knygas apie keliones, apie įvairius kraštus L. Pačebutienė mėgsta labiausiai. Vis dėlto, vienos knygos, jos gyvenimui padariusios didžiausią įtaką, išskirti negalėtų.

„Manau, kad kiekviename amžiaus tarpsnyje atsiranda naujos knygos. Nemanau, kad viena kažkuri knyga gali pakeisti žmogaus požiūrį, elgseną, gyvenimą. Žmogaus asmenybę formuoja perskaitytų knygų visuma“, – mano ji.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Bibliotekoje - jubiliejinis eglučių kiemelis

Trečiadienio vakarą Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje jau dešimtą kartą sužibo vadinamasis eglučių kiemelis, kasmet suburiantis bendruomenes. Martyno ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Biblioteka - į sandėlį

Įsibėgėjant šeštiesiems komunizmo statybos metams Klaipėdoje miestas subrendo dar vienam kultūros židiniui – buvo nuspręsta įkurti srities biblioteką. Tiesa, tokiam ...
2023-08-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This