Vitėje – vėl tarša

Mums rašo

Alina Andronova, asociacijos KIDE prezidentė
2019-01-28

Komentarų: 6

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=lGh70WEOegY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3QRPv6ySaxR0cY8r3K5rGElt_pXcMKmT4_TB6kQwaz0xIrusbJtlNaycA” align=”center”][vc_column_text]Premjeras Saulius Skvernelis 2018 m. rugpjūčio 13 d. žadėjo „nepalikti pajuodusios Klaipėdos nelaimėje”, sakėsi peržiūrės aplinkosaugos institucijų darbą. Deja, dėl vykdomos AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos“ („Klasco“) krovos darbų situacija Vitės kvartale per 5 mėnesius iš esmės nepakito.

Akivaizdu, jog „Achema”, neinvestuodama į savo įmonių modernias aplinkosaugos priemones, su Vyriausybės „palaiminimu” ir toliau ruošiasi taupyti klaipėdiečių ir gamtos sąskaita…

Šeštadienį, sausio 26 d., Švyturio gatvės 10 namo gyventoja apie 15 val. pravėrė virtuvės langą (žr. video)  ir netrukus pastebėjo, kad jos vidinė palangė ir valgomasis stalas apsinešė stambiomis juodomis dulkėmis… Kai kurie socialinių tinklų vartotojai abejoja, ar šios juodos dulkės išties vėjo atneštos iš „Klasco“ teritorijos. Tačiau prieš tai „Atviroje Klaipėdoje” viešinti panašūs vaizdai buvo patvirtinti laboratoriniais tyrimais. Visais atvejais gyventojų aptiktų jų namuose juodų dulkių cheminė sudėtis sutapo su „Klasco“ krovinių turiniu. Artimiausiu metu planuojama ištirti ir sausio 26 dieną gyventojų namuose aptiktas medžiagas.

S. Skvernelis taip pat sakėsi susės su Aplinkos ministerija ir žiūrės, kad aplinkosaugos institucijų funkcijos taptų efektyvesnės. 

Asociacija „Klaipėdiečių iniciatyva už ekologiją ir demokratiją” (KIDE) 2018 metų spalio mėn. pateikė Aplinkos apsaugos departamento prie aplinkos ministerijos Klaipėdos valdybai užklausą, kokie tyrimai yra atliekami „Klasco“ ir gyvenamųjų namų teritorijose. Šia užklausa buvo siekiama išsiaiškinti, ar AAD Klaipėdos valdyba ir inspekcija atlieka tinkamą „Klasco“ įmonės kontrolę dėl jų taikomų aplinkosauginių priemonių veiksmingumo. Paaiškėjo, kad institucijos, kuriomis premjeras buvo susirūpinęs, „Klasco“ įmonės kontrolės vis dar nevykdo ir šiuo laikotarpiu – nuo 2018-09-01 iki 2019-01-27 – neatliko nei vieno tyrimo ar patikrinimo šios įmonės teritorijoje. Todėl asociacija KIDE 2018-12-20 pateikė premjerui ir Aplinkos ministerijai prašymą (atsakymas dar negautas), kad būtų ištirtos AAD valdybos ir inspekcijos neveiklumo priežastys bei būtų ištirtos institucijos, kurioms yra pavaldi AAD Klaipėdos valdyba – ar tinkamai vykdo savo funkcijas, prižiūrėdamos pavaldžių padalinių veiklą.

Vis dar nėra Aplinkos apsaugos agentūros patvirtintas ir rugsėjo 11 d. įmonės parengtas poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių planas.

Daugiau nei prieš 20 darbo dienų dėl šio plano KIDE kreipėsi į premjerą, sveikatos apsaugos ministrą ir Aplinkos ministeriją informuodama, kad kartu su Klaipėdos bendruomenių asociacija ir asociacija „Klaipėdos žalieji“ susipažino su šiuo planu ir pateikė Aplinkos apsaugos agentūrai pastabas ir pasiūlymus. Į planą įtrauktos priemonės (rietuvių laistymas ir teritorijos valymas), jų nuomone, yra primityvios ir neveiksmingos, nes „AAD Klaipėdos valdyba ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir toliau gauna iš gyventojų skundus dėl didelio kiekio dulkių”.

„KLASCO veiklos poveikio zonoje, Vitės kvartale, 200 metrų atstumu nuo apdorojamų krovinių yra gyvenamieji namai, dvi mokyklos ir darželis. Iki šios dienos, nepaisant paskelbtų naudojamų taršos valdymo priemonių, šios teritorijos gyventojai vis dar kenčia nuo įmonės skleidžiamos taršos”, – rašoma kreipimesi.

Anot KIDE, miesto ribose veikiančios uosto krovos kompanijos visus be išimties birius krovinius turėtų krauti tik naudojant uždaro ciklo krovinio tvarkymo ir apdorojimo technologijas. Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijų prašoma stebėti AAA vykdomą „Klasco“ priemonių peržiūrėjimą ir tvirtinimą, kad būtų atsižvelgiama į Klaipėdos bendruomenių pasiūlymus. Atsakymas į šį raštą taip pat dar nėra gautas.

Situaciją apsunkina ir tai, kad vis dar nėra paskirtas naujas aplinkos ministras/ė.

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje teigiama, kad „valstybė rūpinasi žmonių sveikata <…>. Valstybė ir kiekvienas asmuo privalo saugoti aplinką nuo kenksmingų poveikių (53 str.)“, tačiau dėl to, kad 5 mėnesius (iš viso – 1,5 metų) dėl taršos iš „Klasco“ situacija Vitės kvartale iš esmės nepasikeitė, Klaipėdos miesto gyventojai kasdien patiria didžiulį stresą, nerimą dėl ateities, galimo poveikio sveikatai, ypač vaikų.

Asociacija KIDE ir toliau reikalaus atsakingų institucijų ir Vyriausybės atstovų, kad jie užtikrintų saugius uosto krovos darbus ir pažangių technologijų naudojimą arba stabdytų taršią krovą, kuri vyksta taip arti gyventojų ir vaikų ugdymo įstaigų.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

6 Comments

  1. Vil

    O dabartinis meras kaip padeda mestieciams su tarsa smarve ir t.t.?

    Reply
  2. to Girskienėi

    Girskienė kada taisyti suklastotus dokumentus bendrijoję? Kada ištaisysi tikrovės neatitinkančia informacija? gal turiplačia fantazzija .Eik lauk iš pirmininku ir fantazuok – fantaziorka…

    Reply
  3. Gerhard

    Tai sveika tarsa, kvepuokite giliau, dar giliau, nes klaipedieciai GALI giliau

    Reply
  4. na va

    neseniai valstiečių kandidatė Girskienė labai rimtai dirbo, kad LEZ teršia aplinką, visus čia koneveikė. Dabar Girskienė tyli, matyt ta tyla susijusi, kad valstiečių vedlys rinkimuose uosto direktorius…Va jums ir kovotojai už visuomenę…

    Reply
  5. Skausmo tekstas

    Gerbiamas vaitkau, norintis žūt būt meru, pasisakykite.
    Manau skaudžiomis temomis nekalbama.
    Geriau pasiselfinti ant simonkės kalno, žardėje pas vargšus, žygiuose ir kituose reklaminiuose susibūrimuose. Atsirado mat, mesijas….iślindo iś kabineto prieś rinkimus:(

    Reply
    • Gita

      pritariu pirmam komentarui. Ka P O N A S Vaitkus nuveike miesto labui sededamas tokiame atsakingame poste tiek metu? Atsakymas NIEKO! – kai tiesiogiai darbas susijes su tuo, kad miestas nuodijamas ir sitiek metu, ir tik sausos sausos vasaros deka iskilo sioks toks triuksmelis … Kiek girdaujau ponui vis kanceliarines priemones buvo per prastos ir uosto direkcijos pastatas per prastas, ir gatve per negrazi vaziuot i darba….. Isrinkus toki mera, savivaldybes islaidos padides rasikliams ir stalo aksesuarams, bus pastatytas naujas savivaldybes rumas su mero kabinetu su vaizdais i jura…… tokie nusimato didieji ”Klaipeda-gali ” darbai 🙂 SMAGU BUS – cia sarkastiskai !!!!! O Vite ir centras toliau sprenges nuo vezi sukelianciu rudos dulkiu….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This