Baigiantieji kadenciją nubraižė trimetį planą

Miestas, Svarbu

Už mėnesio savo kadenciją baigsianti Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį patvirtino 2019–2021 metų strateginį savivaldybės veiklos planą.

Dar prieš prasidedant posėdžiui iš „Klaipėdiečių tribūnos” pasisakiusi Paupių seniūnaitė Rasa Arcišauskienė ragino politikus pagaliau išjudinti antrojo Joniškės gatvės rekonstrukcijos etapo darbus. Buvo iškeltas ir „Atviros Klaipėdos” aprašytas paramos istorinių pasatų atnaujinimui klausimas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jei reikės, duos?

R. Arcišauskienė dėstė, jog bendruomenei nesuprantama, kodėl vis atidedamas šios gatvės atkarpos rekonstrukcijos projektas. Politikams pateiktame minėtame plane šiemet metams jau buvo numatoma įgyvendinti tik dešimtadalį, o ne trečdalį rekonstrukcijos darbų, kitąmet – ne 60, o 40, 2021 m. – 80 proc.

„Dėl šio klausimo ne kartą kreipėmės į Savivaldybės administraciją, Tarybą, pasisakiau iš šios tribūnos. Susidaro įspūdis, kad Klaipėdos savivaldybės valdininkai nėra važiavę Joniškės gatve nei rytais, nei vakarais, kai spūstis nusitiesia po pora kilometrų visomis kryptimis. Įsivaizduokite, kaip esant tokiam srautui saugiai pereiti gatvę? Kaip atlikti kairįįį posūkį į Liepų gatvę? Statybą leidžiantis leidimas buvo gautas 2017 metų gruodžio 28 dieną. Kodėl nebuvo parinktas rangovas dar 2018 metais?”, – klausė seniūnaitė.

Ji akcentavo, kad didžioje dalyje nerekonstruotos gatvės atkarpos nėra apšvietimo, šaligatvių, tad žmonėms tenka eiti kelkraščiu, o sparčiai kylant naujiems namams Paupių kvartale ir šalia esančiuose Slengiuose bei Ginduliuose problema tik gilės.

„Manome, kad laikas vykdyti pažadus, kurie dalinami jau nuo 2014 metų”, – teigė R. Arcišauskienė.

Keli komitetai, prieš tai jau svarstę sprendimo projektą, buvo pasiūlę atsižvelgti į tokias gyventojų pastabas bei pageidavimus ir plane numatyti, kad šiemet jau būtų atlikta ne 10, o 30 proc. darbų.

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė teigė, kad preliminari šios rekonstrukcijos kaina gali siekti 2,5 mln. eurų.

„Esame numatę šiemet darbų pradžią, kai turėsime rangovą paaiškės reali suma. Jei bus įgyvendinama greičiau, ir lėšų būtų skiriama daugiau”, – sakė tarnautoja.

„Siūlau konkrečiai numatyti 30 procentų ir paimti pinigus iš Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto, nes ten viskas baltais siūlais siūta”, – teigė opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

Visgi Taryba apsisprendė, kad plane ties šia eilute turi likti 10 proc., bet kartu įrašyta pastaba, kad esant poreikiui turi būti ieškoma lėšų daugiau nei numatoma dabar.

Istoriniams fasadams – tiek pat

Politikai domėjosi ir kodėl Savivaldybės administracija siūlo senamiestyje ir Naujamiestyje esančių saugomų pastatų tvarkymui skirti tokią pačią sumą kaip ir pernai – 100 tūkst. eurų – nors anksčiau buvo kalbėta, kad ji bus dvigubinama.

„Yra du objektai, tačiau vienas dar neturi techninio projekto. Metų eigoje, jei atsirastų poreikis, būtų galima skirti papildomai”, – dėstė I. Butenienė.

Taryba pritarė ir šiai Savivaldybės administracijos pozicijai.

INFORMACIJA

Savivaldybės administracija savo išplatintame pranešime akcentuoja, kad patvirtintame strateginiame veiklos plane „daug dėmesio skiriama aplinkosaugos sričiai”.

„Siekiant sumažinti oro taršą kietosiomis dalelėmis numatyta pirkti 8 modernias gatvių valymo mašinas, taip pat suplanuota įsigyti 20 ekologiškų, suspaustomis dujomis varomų autobusų, įrengti 6 papildomas oro kokybės matavimo stoteles taip jų skaičių padidinant iki 35. Be to, siekiant mažinti transporto spūstis, o kartu ir automobilių išmetamų kietųjų dalelių kiekį, Minijos g. numatoma įdiegti koordinuotą šviesoforų valdymo sistemą”, – rašoma pranešime. 

Pranešime dėstoma ir apie suplanuotas socialinės infrastruktūros objektų statybas.

„Šiaurinėje miesto dalyje iškils nauja mokykla, Klaipėdoje, Rambyno gatvėje, bus statomas ir dar vienas socialinis daugiabutis. Taip pat numatoma statyti naują pastatą Jūrininkų sveikatos priežiūros centrui, o šalia vaikų ligoninės iškils nauja konsultacinė poliklinika vaikams“, – cituojamas meras Vytautas Grubliauskas.

Taip pat vardijami plane numatyti viešųjų erdvių tvarkymo darbai Jono kalnelyje, skverai ties I. Kanto ir S. Daukanto g. sankryža, tarp Puodžių bei Bokštų g., aikštė prie Santuokų rūmų, Danės skvero su krantinėmis rekonstrukcija. 

„Numatyta tęsti piliavietės teritorijos vystymą. Artimiausiuose planuose – pilies bokšto atstatymas. Mieste taip pat bus atnaujinti Malūno, Ąžuolyno giraitės parkai, Vaidilos aikštė. Pietinėje miesto dalyje bus atnaujinta Vingio aikštė, įrengtas Sakurų parkas“, – vardija meras.

Kaip vienas didesnių darbų minima Futbolo mokyklos konversija.

Per ateinančius trejus metus suplanuota įrengti apie 1700 vietų automobiliams bei apšvietimą 180-ies namų gyventojams.

Tarp naujų susisiekimo infrastruktūros projektų minima estakada virš Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedinės sankryžos, Statybininkų pr. tęsinys.

Planuojama kad Statybininkų pr. bus pradėta statyti visiškai nauja biblioteka.

Strateginiam veiklos planui įgyvendinti šiemet reikės 241,4 mln. eurų iš įvairių finansavimo šaltinių. Panašios sumos turės būti numatomos ir 2020 bei 2021 metais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This