Vasario 16-oji kurs naują tradiciją

Miestas, Svarbu

Artėjanti Lietuvos valstybės atkūrimo diena – Vasario 16-oji, šiemet Klaipėdoje bus pažymėta ne tik visų laukiamu ir plačiai reklamuojamu Šviesų festivaliu, bet ir daugybe kitų renginių, tarp kurių – ir Martyno Levickio koncertas už 3 eurus bei viena naujovė, pretenduojanti tapti tradicine.

Nors dar praėjusių metų spalį Klaipėdos savivaldybės Įvaizdžio komisija nepritarė karių norui Lietuvos kariuomenės šimtmetį paminėti iškeliant nestandartinio dydžio istorinę vėliavą Klaipėdos centre, antradienį paaiškėjo, jog Martyno Mažvydo alėjoje jau iškilo 12 metrų stiebas, ant kurio vasario 16-ąją Lietuvos istorinė vėliava visgi suplevėsuos (nuotr.).

„Noriu pabrėžti, kad ši iniciatyva kilo iš pačių žmonių, pačių karių, o stiebo ir vėliavos įsigijimas, pastatymas yra visiškai nesusijęs su biudžeto lėšomis, o yra konkrečiai Klaipėdos įgulos karių, civilių tarnautojų ir kitų darbuotojų iniciatyva”, – spaudos konferencijoje sakė Lietuvos karinių jūrų pajėgų komandoras leitenantas Ramūnas Kažerskas.

Kartu su Klaipėdos karių įgulos padaliniais vėliavos pakėlimo renginyje dalyvaus policijos, muitinės, pakrančių apsaugos pareigūnai. Istorinės vėliavos pakėlimą lydės garbės sargybos salvė. Tikimasi šią ceremoniją padaryti tradicine.

Pasak Karinių jūrų pajėgų atstovės Dalios Lukienės, minint kariuomenė šimtmetį, patys karininkai, kariai, tarnautojai aukojo asmenines lėšas šiai idėjai realizuoti – tai esanti dar tarpukario karių tradicijos tąsa, kai įvairioms progoms, pvz., paminklų pastatymui karininkai ir kariai aukodavo savo pinigus.

Kelis kartų per metus, valstybinių švenčių proga, vėliavą, jei ji susidėvės, žadama keisti. Norima, kad šioje vietoje prisiekti galėtų ir jaunieji šauliai. Lietuvos istorinė, kartais dar pavadinama ir heraldine, vėliava, kurią puošia baltas Vytis raudono audeklo fone, šioje vietoje plevėsuos nuolat.

Kiti renginiai

Po kasmet vykstančių tradicinių šv. Mišių Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje karių ir žmonių eisena vasario 16-ąją pajudės link Atgimimo aikštės, kurioje 12 val. bus pakelta valstybės vėliava ir vyks iškilminga karių rikiuotė. Čia koncertuos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos choras „Gintarėlis”, šoks legendinio kolektyvo „Junga”,  šiemet mininčio veiklos 70-metį, šokėjai, pasirodys kiti atlikėjai.

Iš čia jos dalyviai patrauks į jau minėtą istorinės vėliavos pakėlimo ceremoniją.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs chorvedys Algimantas Šumskis klaipėdiečius pakvietė nepamiršti netoli esančios Lietuvos muzikos ir meno akademijos Klaipėdos fakultetų koncertų salės, kurioje 13 val. prasidės jaunųjų atlikėjų koncertas „Mūsų vaikai – tėvynei Lietuvai”. Koncertuos ne tik uostamiesčio muzikos mokyklų auklėtiniai, bet ir kitų ugdymo įstaigų gabiausi mokiniai – norima į Vasario 16-osios minėjimą aktyviai įtraukti kuo daugiau jaunimo, vaikų.

Tuo metu Mažosios Lietuvos istorijos muziejus pakvies į išskirtinę  parodą – skulptorius Algirdas Bosas čia pristatys savo sukurtus istorinius medalius, o parodą  lydės saksafonininko Sigito Stalmoko muzikos garsai. Muziejaus atstovė Sondra Simanaitienė priminė, jog kiti muziejai šventinę dieną nedirbs, tad ragino klaipėdiečius nepraleisti progos pamatyti žymaus kūrėjo įdomių darbų.

Tuo metu Kultūros fabrike bus laukiami krepšinio ir kino mėgėjai – čia bus nemokamai demonstruojamas dokumentinis filmas „Vladas Garastas, komandos tėvas”.

Neliks nuskriausti ir jau tradiciniu tapusio koncerto „Švyturio” arenoje už 3 eurus gerbėjai. Šiemet klaipėdiečiams koncertuos žymusis akordeonininkas  Martynas Levickis, su kuriuo kartu pasirodys ir jaunoji žvaigždutė dainininkė Migloko.

Bilietai internetu (www.bilietai.lt) į minėtą koncertą bus pradėti pardavinėti jau vasario 6 d., trečiadienį, nuo 12 val. Iš viso internetu bus parduota 2000 bilietų, vienam asmeniui leidžiant įsigyti ne daugiau 4-ių vienetų.

Dar 2000 bilietų bus gali įsigyti nuo vasario 7 d., ketvirtadienio, 12 val. visose Klaipėdoje esančiose bilietai.lt kasose.

Žvejų rūmų kultūrinės dalies vedėjas Arūnas Peštenis sakė, jog 101-ąsias valstybės atkūrimo metines pirmieji pradės minėti aktyvieji uostamiesčio senjorai – jie jau vasario 12 d. Bendruomenės namuose rinksis į socialiai remtinų žmonių klubo „Rūta” koncertą. Vasario 13 d. čia koncertuos „Šeimyna” bei „Atminties gaida, o vasario 15 d. į šventinį minėjimą kvies šokių kolektyvas „Klaipėdos zunda”.

Vasario 16-osios renginių programa 

10.30 val. šv. Mišios už Lietuvą Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

11.40 val. eitynės nuo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios iki Atgimimo aikštės.

12 val. Atgimimo aikštėje Lietuvos valstybės atkūrimo dienos šventė. Iškilminga rikiuotė ir Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimas.

12.30 val. Liepų g. Kariliono muzikos koncertas.

12.40 val. Mažvydo alėjoje istorinės vėliavos iškėlimo ir dovanojimo Klaipėdai ceremonija.

13 val. LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje Klaipėdos miesto jaunųjų atlikėjų šventinis koncertas „Mūsų vaikai – tėvynei Lietuvai“.

13.30 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje parodos „Lietuvos istorija skulptoriaus Algirdo Boso medaliuose“ atidarymas. Taip pat šventinė ekskursija su parodos autoriumi A. Bosu, istoriku dr. Jonu Geniu ir saksofonininku Sigitu Stalmoku.

16 val. Kultūros fabrike dokumentinis filmas „Vladas Garastas. Komandos tėvas“. Prieš filmą – susitikimas su krepšininku Sauliumi Štombergu ir Vladu Garastu jaunesniuoju.

17 val. „Švyturio“ arenoje šventinis Martyno Levickio koncertas. Dalyvauja Migloko ir Vilniaus miesto ansamblis „Mikroorkéstra“.

17 val. Atgimimo aikštėje koncerto iš „Švyturio“ arenos tiesioginė transliacija.

18 val. aikštelėje prie Biržos tilto (Žvejų g.) tradicinė žvakelių įžiebimo akcija „Lietuvą mylinčios spalvos“.

Vasario 17 d.

11 val. Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje (Savanorių g. 4) šv. Mišios už Tėvynę Lietuvą. Po mišių – padainavimai su Klaipėdos etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansambliu „Alkiukai“.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Organizuoja antrą nemokamą ekskursiją po Skulptūrų parką

Liepos 18 d., antradienį, 18 val., organizuojama dar viena nemokama ekskursija Klaipėdos skulptūrų parke (buvusiose Miesto kapinėse). Ketinantys dalyvauti laukiami ...
2023-07-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Šermukšnio" refleksijos: festivalį pastebėjo ir Maskvos troliai

Šeštadienio vakarą užsibaigus jau XXII tarptautiniam gatvės teatrų festivaliui „Šermukšnis”, šiemet savo „uogas” barsčiusiam ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje, ...
2023-07-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This