Alinos Velykienės komisija – tik formalumas?

Politika
Avatar photoMartynas Vainorius
2019-02-07

Antroji pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nurodymą Klaipėdos miesto tarybos suformuota komisija anoniminiam skundui dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesiui tirti savo pirmajame posėdyje nusprendė, kad iš esmės turės atlikti tik formalumus.  Ji esą negali kvestionuoti senosios išvados, o tik turi sudaryti galimybę A. Velykienei išdėstyti savo poziciją raštu.

Pati A. Velykienė sako, kad kai pamatys klausimus, tada ir nuspręs, ar į juos atsakinėti. Kartu ji mano, kad ir antroji komisija lipa ant po paties grėblio – nusiteikusi palikti tas pačias išvadas, kurių nei VTEK, nei miesto Taryba neprašė.

Į naująją komisiją frakcijos į naująją komisiją delegavo Juditą Simonavičiūtę, Arvydą Cesiulį, Vygantą Vareikį, Saulių Liekį, Algirdą Grublį (tapo komisijos pirmininku), Tatjaną Fedotovą, Niną Puteikienę, Liliją Petraitienę ir Rimantą Didžioką. Pastarieji du pirmajame posėdyje nedalyvavo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nauja sudėtis

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad VTEK konstatavo, jog ankstesnioji komisija padarė neteisėtas išvadas, kurias Taryba vėliau palaimino.

„Kaip matyti iš pateiktų dokumentų, A. Velykienė buvo įspėta tik apie dalį Komisijos tirtų aplinkybių, o pačioje Išvadoje neapibrėžtai nurodoma, kad Komisija vertina ir „kitų A. Velykienės veiksmų atitiktį Įstatymo reikalavimams“. Taigi, šiuo atveju nebuvo detalizuota, nei kokie kiti veiksmai, nei pagal kuriuos įstatymo straipsnius jie vertinami. Tokia situacija pagal administracinių teismų formuojamą praktiką yra negalima, todėl atitinkamas sprendimas (išvada ar pan.), net jeigu jis būtų motyvuotas bei teisiškai pagrįstas, galėtų būti panaikintas vien dėl procedūrinių pažeidimų“, – rašoma VTEK rašte, kuriuo pavedama miesto Tarybai per mėnesį atlikti naują tyrimą.

Į naująją komisiją frakcijos į naująją komisiją delegavo Juditą Simonavičiūtę, Liliją Petraitienę, Arvydą Cesiulį, Vygantą Vareikį, Saulių Liekį, Algirdą Grublį (tapo komisijos pirmininku), Tatjaną Fedotovą, Niną Puteikienę ir Rimantą Didžioką.

Tik užduos klausimus

„VTEK įpareigojo sudaryti sąlygas Alinai Velykinei pasiaiškinti. Tai – pagrindinis dalykas. Visus kitus vertinimus turi atlikti VTEK. Turime tik procedūrinius dalykus atlikti”, – prasidėjus pirmajam posėdžiui sakė A. Grublys.

J. Simonavičiūtė savo ruožtu siūlė nekvestionuoti pirmosios išvados, nes VTEK nurodė, kad miesto Taryba yra subjektas, turintis teisę savo iniciatyva vertinti ir kitas, VTEK pavedime nenurodytas aplinkybes.

„Ne visi Tarybos nariai pritarė šioms išvadoms. Jose yra daug prielaidų. Aš kvestionuoju”, – oponavo A. Velykienės bendrapartietis liberalas Vygantas Vareikis.

Tuo metu pirmosios komisijos pirmininkė Nina Puteikienė teigė, jog „didžioji klaida buvo tai, kad buvo užduoti papildomi klausimai” ir A. Velykienė į juos atsakė tik žodžiu arba iš viso neatsakė.

Nors V. Vareikis ir nepritarė pozicijai nekvestionti pirmųjų išvadų, jis balsavimo nereikalavo ir toks sprendimas buvo padarytas bendru sutarimu.

Tad komisijos nariai per ketvirtadienį ir penktadienį turi suderinti galutinį klausimų A. Velykienei tekstą ir prašys, kad tarnautoja į juos atsakytų iki vasario 12 d.

„Kai gausiu šiuos klausimus, pasitarsiu su teisininke ir nuspręsiu, ar į juos atsakyti. Taip, miesto Taryba gali savo iniciatyva vertinti ir kitas, VTEK pavedime nenurodytas aplinkybes, tačiau ji to nei pirmai, nei antrai komisijai nenurodė daryti”, – sakė A. Velykienė.

Žymos: | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Ar Rytprūsių krašto kriminalinės Tilžės policijos pažyma yra ne Berlyno propaganda?

Martynas Vainorius straipsnio „Neerzinkite klaipėdiškių“ skyriuje „Komisarą apkaltino be rašytinių įrodymų“ parašė, kad knygoje „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir ...
2024-07-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Šalia Jūrų muziejaus - meninė instaliacija

Prie Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro išsirikiavo menininkės Agnės Kišonaitės instaliacijos „Choras“ herojai. Iš antrinių atliekų suformuotas ...
2024-07-09
Skaityti daugiau

Švietimas

Vydūno gimnazijos direktorius šiurkščiai pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) konstatavo, kad Klaipėdos Vydūno gimnazijos direktorius Arvydas Girdzijauskas šiurkščiai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo ...
2024-06-19
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This