Alinos Velykienės komisija – tik formalumas?

Politika

Antroji pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nurodymą Klaipėdos miesto tarybos suformuota komisija anoniminiam skundui dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesiui tirti savo pirmajame posėdyje nusprendė, kad iš esmės turės atlikti tik formalumus.  Ji esą negali kvestionuoti senosios išvados, o tik turi sudaryti galimybę A. Velykienei išdėstyti savo poziciją raštu.

Pati A. Velykienė sako, kad kai pamatys klausimus, tada ir nuspręs, ar į juos atsakinėti. Kartu ji mano, kad ir antroji komisija lipa ant po paties grėblio – nusiteikusi palikti tas pačias išvadas, kurių nei VTEK, nei miesto Taryba neprašė.

Į naująją komisiją frakcijos į naująją komisiją delegavo Juditą Simonavičiūtę, Arvydą Cesiulį, Vygantą Vareikį, Saulių Liekį, Algirdą Grublį (tapo komisijos pirmininku), Tatjaną Fedotovą, Niną Puteikienę, Liliją Petraitienę ir Rimantą Didžioką. Pastarieji du pirmajame posėdyje nedalyvavo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nauja sudėtis

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad VTEK konstatavo, jog ankstesnioji komisija padarė neteisėtas išvadas, kurias Taryba vėliau palaimino.

„Kaip matyti iš pateiktų dokumentų, A. Velykienė buvo įspėta tik apie dalį Komisijos tirtų aplinkybių, o pačioje Išvadoje neapibrėžtai nurodoma, kad Komisija vertina ir „kitų A. Velykienės veiksmų atitiktį Įstatymo reikalavimams“. Taigi, šiuo atveju nebuvo detalizuota, nei kokie kiti veiksmai, nei pagal kuriuos įstatymo straipsnius jie vertinami. Tokia situacija pagal administracinių teismų formuojamą praktiką yra negalima, todėl atitinkamas sprendimas (išvada ar pan.), net jeigu jis būtų motyvuotas bei teisiškai pagrįstas, galėtų būti panaikintas vien dėl procedūrinių pažeidimų“, – rašoma VTEK rašte, kuriuo pavedama miesto Tarybai per mėnesį atlikti naują tyrimą.

Į naująją komisiją frakcijos į naująją komisiją delegavo Juditą Simonavičiūtę, Liliją Petraitienę, Arvydą Cesiulį, Vygantą Vareikį, Saulių Liekį, Algirdą Grublį (tapo komisijos pirmininku), Tatjaną Fedotovą, Niną Puteikienę ir Rimantą Didžioką.

Tik užduos klausimus

„VTEK įpareigojo sudaryti sąlygas Alinai Velykinei pasiaiškinti. Tai – pagrindinis dalykas. Visus kitus vertinimus turi atlikti VTEK. Turime tik procedūrinius dalykus atlikti”, – prasidėjus pirmajam posėdžiui sakė A. Grublys.

J. Simonavičiūtė savo ruožtu siūlė nekvestionuoti pirmosios išvados, nes VTEK nurodė, kad miesto Taryba yra subjektas, turintis teisę savo iniciatyva vertinti ir kitas, VTEK pavedime nenurodytas aplinkybes.

„Ne visi Tarybos nariai pritarė šioms išvadoms. Jose yra daug prielaidų. Aš kvestionuoju”, – oponavo A. Velykienės bendrapartietis liberalas Vygantas Vareikis.

Tuo metu pirmosios komisijos pirmininkė Nina Puteikienė teigė, jog „didžioji klaida buvo tai, kad buvo užduoti papildomi klausimai” ir A. Velykienė į juos atsakė tik žodžiu arba iš viso neatsakė.

Nors V. Vareikis ir nepritarė pozicijai nekvestionti pirmųjų išvadų, jis balsavimo nereikalavo ir toks sprendimas buvo padarytas bendru sutarimu.

Tad komisijos nariai per ketvirtadienį ir penktadienį turi suderinti galutinį klausimų A. Velykienei tekstą ir prašys, kad tarnautoja į juos atsakytų iki vasario 12 d.

„Kai gausiu šiuos klausimus, pasitarsiu su teisininke ir nuspręsiu, ar į juos atsakyti. Taip, miesto Taryba gali savo iniciatyva vertinti ir kitas, VTEK pavedime nenurodytas aplinkybes, tačiau ji to nei pirmai, nei antrai komisijai nenurodė daryti”, – sakė A. Velykienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos etikos sargai baidosi viešumo

Naujos sudėties Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija, pirmą kartą posėdžiavusi vasario 2-ąją, stropiai slepia šio posėdžio objektą, subjektus ir turinį – ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This