Komitetas „Už pokyčius Klaipėdoje” sugrąžintas į rinkimus

Politika, Svarbu

Iš rinkimų kovos dėl nepakankamo kandidatų skaičiaus išeliminuotą rinkimų komitetą „Už pokyčius Klaipėdoje” teismas sugrąžino į rinkiminę kovą – tokį sprendimą ketvirtadienį, patenkinęs minėto rinkimų komiteto skundą, priėmė Lietuvos vyriausiausiasis administracinis teismas.

Kad taip gali  atsitikti, buvo užsiminta ir sausio 31-osios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje, prisiminus 2015 metų patirtį, kai per teismą į rinkimus jau buvo sugrąžintas vienas komitetas.

Bet jos pirmininkė Laura Matjošaitytė tada teigė esą kampanijos dalyviai turi būti visi vertinami vienodai, „nepriklausomai nuo to, ar jie yra partijos, ar rinkimų komitetai, negali būti kažkam sudaroma išskirtinių sąlygų“, nors įstatyme kalbama tik apie partijas, o ne rinkimų komitetus. Tada, beje, buvo užsiminta ir apie galimybę inicijuoti įstatymo pataisas.

Nesutikdamas su VRK sprendimu kartu su dar keliais šalies komitetais juos pašalinti iš tolimesnės rinkimų kovos, „Už pokyčius Klaipėdoje” koordinatorius Algis Grublys jį apskundė Lietuvos vyriausiausiajam administraciniam teismui, kuris ieškovų skundą patenkino.

Šio komiteto kandidatas į merus Artūras Žalys „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog džiaugiasi, kad „Lietuvoje yra teisingumas”. A. Grublys taip pat teigė visą laiką tikėjęs, kad Lietuvoje galioja įstatymai ir teismai jais vadovaujasi.

„Gaila prarasto laiko, bet dabar dirbsime dar aktyviau”, – sakė jis.

Tuo metu miesto politikos senbuvis, 6-uoju numeriu minėto komiteto kandidatų sąraše esantis Vytautas Čepas, gerokai po pietų tik iš „Atviros Klaipėdos” žurnalistės sužinojęs apie jiems palankų teismo sprendimą, neslėpė sutrikimo.

„Jau buvau viską susiplanavęs, o dabar – vėl viskas prasidės iš naujo”,  – susirūpinusiu balsu sakė jis, pridūręs, kad „gal dar neišrinks”.

Iš teismo sprendimo

Lietuvos vyriausiausiojo administracinio teismo Ramutės Ruškytės, Arūno Sutkevičiaus ir Vaidos Urmonaitės-Maculevičienės teisėjų kolegijos priimtame sprendime pažymima, kad „teismai, priimdami sprendimus atitinkamų kategorijų bylose, yra saistomi savo pačių sukurtų teisės aiškinimo taisyklių, suformuluotų analogiškose ar iš esmės panašiose bylose. Taigi, teismams sprendžiant bylas precedento galią turi tik tokie ankstesni teismų sprendimai, kurie buvo sukurti analogiškose bylose, t. y. precedentas taikomas tik tose bylose, kurių faktinės aplinkybės yra tapačios arba labai panašios į tos bylos, kurioje buvo sukurtas precedentas, faktines aplinkybes ir kurioms turi būti taikoma ta pati teisė, kaip toje byloje, kurioje buvo sukurtas precedentas”. 

Kaip pavyzdys pateikiamas to paties teismo analogiškas 2015 m. vasario 11 d. sprendimas.

Toliau teismo sprendime teigiama: „Panaikinti atsakovo Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos 2019 m. sausio 31 d. sprendimo Nr. Sp-52 „Dėl neregistravimo visuomeninių rinkimų komitetų keliamų kandidatų sąrašų, kuriuose kandidatų lieka mažiau negu pusė toje savivaldybėje renkamų savivaldybės tarybos narių, ir šių komitetų registracijos panaikinimo“ 1.1 papunktį ir 2 punktą ta apimtimi, kurioje nuspręsta neregistruoti visuomeninio rinkimų komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje“ keliamų kandidatų sąrašo ir panaikinti šio komiteto registraciją”.

Minėtas teismo sprendimas neskundžiamas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Teismas nubraukė pirminę ligoninės pergalę dėl beveik 138 tūkst. eurų

Klaipėdos universiteto ligoninė toliau murkdosi jos filialu tapusios, savivaldybės pavaldume buvusios, Klaipėdos universitetinės ligoninėse pradėtuose teisminiuose procesuose dėl pandemijos laikotarpio ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This