„Už pokyčius Klaipėdoje” ir „Palangiškiai” pašalinti iš rinkimų

Politika, Svarbu

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) be kitų klausimų savo posėdyje svarstė ir „Atviros Klaipėdos” jau paviešintą faktą dėl už nuslėptą teistumą iš rinkimų komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje“ sąrašo išbraukto Edmundo Arnašiaus kandidatūros.

Kadangi jis buvo įrašytas 16-tuoju, paskutiniu numeriu, iškilo grėsmė, jog iš rinkimų bus pašalintas ir visas komitetas, kaip nesurinkęs būtinų kandidatų skaičiaus. Pagal įstatymą iš rinkimų pašalinamos tos partijos ar rinkimų komitetai, kuriuose kandidatų lieka mažiau negu pusė toje savivaldybėje renkama savivaldybės tarybos narių.

Taip ir atsitiko: VRK posėdyje jos narių daugumos balsais iš tolimesnės rinkimų kovos buvo pašalintas ne tik Klaipėdoje registruotas visuomeninis rinkimų komitetas „Už pokyčius Klaipėdoje“, bet ir Palangoje registruoti „Palangiškiai”.

Negana to, VRK narei Olgai pasiūlius, šie du rinkimų komitetai kartu su komitetu „Vilnius gali”, kaip politinės jėgos, apskritai buvo išregistruotos.

Suabejojus, ar dėl tokio sprendimo neiškilo grėsmė komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje“ iškeltam kandidatui į merus Artūrui Žaliui, to paklausėme VRK posėdyje dalyvavusio Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininko Adolfo Gritėno. Jo teigimu, taip neturėtų atsitikti.

„Kandidatų į merus pareiškinių dokumentų atšaukimo data baigėsi, berods, sausio 27 dieną. Taigi, net jei kandidatas į merus ir norėtų, jau nebegalėtų savo kandidatūros atšaukti. Visi kandidatai į merus lieka”, –  sakė A. Gritėnas.

Tiesa, balsuojant dėl minėtų komitetų pašalinimo iš rinkimų, iškilo teisinė dilema: įstatyme dėl nepakankamo kandidatų skaičiaus kalbama tik apie partijas, neminint rinkimų komitetų. Esą dėl to dar 2015 metais buvo priimtas teismo sprendimas, palankus vienam iš anuometinių komitetų. Tačiau ilgokai padiskutavus bei VRK nariams- teisininkams priminus apie besikeičiančią, į aktualijas lanksčiai reaguojančią teismų praktiką, nuspręsta, jog išimčių rinkimuose būti negali.

„Kampanijos dalyviai turi būti visi vertinami vienodai, nepriklausomai nuo to, ar jie yra partijos, ar rinkimų komitetai, negali būti kažkam sudaroma išskirtinių sąlygų”, – sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, kurią palaikė ir kiti VRK nariai.

Be to, svarstant klausimą dėl neva nuslėptos kitos šalies pilietybės, posėdyje buvo minima ir klaipėdiečių rinkimų komiteto „Rusakalbė Klaipėda” kandidato Konstantin Frolov pavardė bei su „Tvarkos ir teisingumo” partija Klaipėdos rajone kandidatuojanti Margarita Abdalina.

Kadangi savivaldos rinkimuose nedraudžiama dalyvauti ir kitų šalių pilietybes turintiems asmenims, buvo nuspręsta įpareigoti juos ir dar vieną Raseiniuose kandidatuojantį asmenį patikslinti savo anketinius duomenis, į juos įrašant apie savo turimas pilietybes. Jiems kandidatuoti leista.

Posėdžio pradžioje VRK visą valandą sugaišo, taisydama ankstesnes savo klaidas dėl už nuslėptą teistumą išbrauktų kandidatų. Paaiškėjus, jog dalis jų apie savo buvusį teistumą buvo nurodę tik popieriniuose dokumentuose, jų kandidatūros buvo atstatytos. Tarp jų atstovų iš Klaipėdos regiono nebuvo.

Neilgai trukus visų kandidatų sąrašai bus paskelbti VRK internetiniame puslapyje.

Klaipėdoje savivaldos rinkimuose tolimesnėje kovoje liko dalyvauti šios partijos bei rinkimų komitetai (numeriai reiškia jų vietą ir rinkiminį numerį balsavimo biuleteniuose – Aut. pst.):

1. Partija „Tvarka ir teisingumas“

2. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

3. Komitetas „Titov ir teisingumas“

4. Lietuvos socialdemokratų partija

5. Lietuvos žaliųjų partija

6. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai

8. Lietuvos socialdemokratų darbo partija

9. Komitetas „Rusakalbė Klaipėda“

10. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis

12. Darbo partija

13. Politinė partija Rusų aljansas

18. Lietuvos centro partija

19.  Komitetas „Mano Klaipėda“

23.  Komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda“.

Dėl mero posto uostamiestyje varžysis 12 kandidatų: Vytautas Grubliauskas, Artūras Žalys, Viačeslavas Titovas, Kazys Paulikas, Simonas Gentvilas, Arvydas Vaitkus, Nina Puteikienė, Benediktas Petrauskas, Agnė Bilotaitė, Modestas Nugaras, Lina Šukytė – Korsakė ir Benas Šimkus.

Ketvirtadienį VRK posėdyje buvo patvirtinta, jog dėl nesurinkto būtino parašų skaičiaus iš rinkimų kovos galutinai eliminuotas save išsikėlęs Eligijus Masiulis.

1 Comment

  1. Gerhard

    tokie kaip Modestas Nugaras, Lina Šukytė – Korsakė ir Benas Šimkus turi atsiimti dokumentus, nes jei investuos i savo kazkokia kampanija tai buvo tik pinigu svaistymas. Niekas ju nezino ir vargu ar prisimins po siu rinkimu. Kazys Paulikas ir Artūras Žalys irgi gali padaryti ta pati, nes kazkokios ypatingos konkurencijos jie nesudarys. Titovas gali nesurinkti ir savo ankstesnio rezultato. Puteikiene su Petrausku uzbaigs po Grubliausko, Gentvilo, Vaitkaus ir Bilotaites sarasa.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This