Apdovanotos geriausios 2018 metų Klaipėdos knygos

Fotoreportažai, Kultūra

Gabrielė Ruočkutė
2019-02-12

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje antradienio vakarą buvo išdalinti 13-ojo konkurso „Klaipėdos knyga” apdovanojimai.

Šįmet apdovanojimuose knygų autoriai ir leidėjai rungėsi dėl „Populiariausios knygos“, „Gražiausios knygos” ir naujos nominacijos – „Knygos, prakalbinusios popierių“ titulų. Pastarąją nominaciją įsteigė didmenine prekyba užsiimanti UAB „Papyrus Lietuva“.

„Populiariausios knyga“ tapo Vytauto „Kertinis akmuo: lietuviški trieiliai ir dailės miniatiūros: knyga skirta Lietuvos 100-mečiui paminėti“ . Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujosios nominacijos „Knyga prakalbinusi popierių” nugalėtojas buvo renkamas, įvertinant knygos meninės visumos kriterijus. Laimėtoją paskelbusi Vilniaus dailės akademijos lektorė, knygų dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė teigė, kad nominacija atiteko knygai, kurią „iš karto norisi paliesti”. Tai – pasakų vaikams knyga „Kas tas Asis?“, kurios autorė – Rita Latvėnaitė, o ją išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla „Spauda“.

„Populiariausios knygos“ balsavimas beveik mėnesį vyko penkiuose Klaipėdos bibliotekos padaliniuose ir internete. Renkant knygą iš viso balsuota 2051 kartą. Iš jų – 760 raštu, 1291 – internete.

3-iąją vietą laimėjo 170 balsų surinkusi Dariaus Rekio knyga „Kaip kukiai su gruzdžiais kovojo“ (Alma littera,  ScandBook). 2-ąją vietą, surinkusi 242 balsus, laimėjo knyga „Vytautas Majoras“ (S. Jokužio leidykla-spaustuvė).

O laureate tapo Vytauto Kuso knyga „Kertinis akmuo: lietuviški trieiliai ir dailės miniatiūros: knyga skirta Lietuvos 100-mečiui paminėti“ („Druka”). Ši knyga surinko 262 balsus.

Populiariausia 2018 m. knyga – tai poezijos knyga, papuošta paties autoriaus kurtomis miniatiūromis.

V. Kusas atsiimdamas diplomą dėkojo knygos redaktorei – savo žmonai, su kuria, jo žodžiais „knygą ne leido, o gimdė“.

„Gražiausios knygos“ titulą skyrė 8 žmonių komisija, vadovaujama A. Dautartaitės-Krutulės. Komisijos vadovė pripažino, kad 8 žmonėms buvo nelengva susitarti, kuri knyga yra toji vienintelė. Tačiau galiausiai, nustebinęs savo neįprasta forma, gražiausios titulą pelnė Beno Šarkos ir Remigijo Treigio albumas „Vidurnakt ir giliau“ (Kūrėjų sąjunga, S. Jokužio leidykla-spaustuvė). Anot A. Dautartaitės-Krutulės ši knyga savo forma buvo tokia tobula, jog komisija neturėjo priekaištų.

Knyga-laureatė yra neįprasto formato – dėžutėje, kurią atidarius randi pavienes nuotraukas. Tuo knyga ir ypatinga – ji bet kada gali pavirsti paroda.

Knygoje užfiksuotos Klaipėdos menininkų B. Šarkos ir R. Treigio kasdienybės akimirkos, kurias autoriai kasdien publikuodavo socialiniame tinkle „Facebook“. Gražiausia 2018 m. Klaipėdos knyga“ – tarsi dialogas tarp dviejų menininkų

Gavusieji „Gražiausios knygos“ apdovanojimą džiaugėsi, kad jų nematomas fotografijų albumas staiga tapo tokiu matomu.

Renginio mecenatas Rimantas Cibauskas po išdalintų apdovanojimų džiaugėsi, kad Klaipėdos krašte yra „tiek daug geros kūrybos”.

„Šis kraštas labai kūrybingas ir energingas. Kuo toliau, tuo labiau niekam nekyla abejonių, kad šie apdovanojimai būtini kasmet“, – kalbėjo R. Cibauskas.

Iš viso konkurse dalyvauja 27 knygos, 13 leidėjų. Tačiau viena iš knygų – Andrej Fomin „Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios istorija: trumpa apžvalga” („Druka”) po istoriko prof. Vyganto Vareikio publikacijos apie galimus informacinio karo elementus savaip interpretuojat istoriją, buvo pašalinta iš konkurso. Pasak bibliotekos direktorės Bronislavos Lauciuvienės, tokį sprendimą priėmė įstaigos Taryba, konstatavusi, kad šios knygos turinys prieštarauja įstaigos vertybėms. Kiek ji jau buvo sulaukusi balsų esą nebuvo skaičiuojama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”69456,69457,69458,69459,69460,69461,69462,69463,69464,69465,69466,69467,69468,69469,69470,69471,69472,69473,69474,69475″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This