Tiriant galimą teisėjų korupciją sulaikyti ir du klaipėdiečiai advokatai

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Trečiadienį pranešta, kad Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka išskirtinį ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje.

Advokatas, buvęs prokuroras Aivaras Surblys ir vėl susidūrė su teisėsauga. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretais buvo sustabdyti įgaliojimai ir leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn 8 teisėjus: Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Egidijų Laužiką, Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus Viktorą Kažį ir Valdimarą Bavėjaną, Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Konstantiną Guriną, Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Henrichą Jaglinskį, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėją Arūną Kaminską, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėją Gintarą Čekanauską. Šie asmenys yra sulaikyti. Visi sulaikyti teisėjai turi didelę 24–37 metų darbo patirtį.

Vėliau buvo pranešta, kad trečiadienį anksti ryte taip pat buvo sulaikyti asmenys, suinteresuoti atitinkamais teismų sprendimais bei asmenys, įtariami papirkimu, tarpininkavimu paperkant ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Tarp jų – pernai jau buvęs suimtas, bet dėl to bylinėtis su valstybe ketinęs klaipėdietis advokatas Aivaras Surblys bei kitas uostamiesčio advokatas Marius Navickas. Jis, kaip ir A. Surblys, anksčiau ilgus metus dirbo prokuratūroje. M. Navickas buvo prestižiniu laikomo Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroru.

Marius Navickas. Redakcijos archyvo nuotr.

Pranešama, kad suimti ir dar trys praktikuojantys vilniečiai advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė. Suimti ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys. Iš viso trečiadienį sulaikyti 26 asmenys.

Sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse.

Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 000 Eur. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis sutartų kyšių suma gali siekti 400 000 Eur.

Nuo trečiadienio ryto įvairiose Lietuvos vietose atliekami suplanuoti proceso veiksmai. Atliekamos kratos sulaikytų asmenų darbo bei gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis prokuratūros pranešime spaudai pabrėžia, kad šis atvejis yra išskirtinis ne tik dėl korupcijos masto ar kyšių dydžių, bet dėl pasekmių visai visuomenei.

„Korupcija, kyšininkavimas, prekyba poveikiu siekiant kažkam palankių neteisėtų sprendimų verčia kalbėti ne tik apie tą žalą, kurią galima nustatyti suskaičiavus gautų kyšių sumas. Tai teismo vardu „prastumti“ kažkieno savanaudiški, neteisėti sprendimai, nukentėjusių žmonių likimai, neįvykdytas teisingumas. Tai prarastas žmonių pasitikėjimas teisingumu. Todėl gavus duomenis apie galimai padarytas nusikalstamas veikas buvo galimas tik vienas sprendimas – pradėti ikiteisminį tyrimą ir atsakyti į visus klausimus”, – cituojamas E. Pašilis.

„Šis ikiteisminis tyrimas – tai signalas visai teismų sistemai, kad turi būti imtasi kardinalių sprendimų ir pokyčių, siekiant užkirsti kelią bet kokiai galimai korupcijos apraiškai. Lietuvoje turi būti užtikrinamas skaidrus teisingumo vykdymas – tai, visų pirma, mūsų visų pilietinė pareiga, teisinės valstybės pamatas“, – cituojamas STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Generalinėje prokuratūroje surengtos spaudos konferencijos metu Ž. Bartus teigė, jog tarp pačių įvairiausių – civilinių, administracinių, baudžiamųjų  bylų, kurios galimai buvo išnagrinėtos šališkai, paveiktos išorinės įtakos, buvo ir korupcinio pobūdžio bylų. Neatmetama, jog dalį iš jau išnagrinėtų bylų gali tekti iš naujo peržiūrėti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja, jį organizuoja ir kontroliuoja speciali Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus penkių prokurorų grupė. Vadovaujantis Prokuratūros įstatyme nustatytais kriterijais trims Generalinės prokuratūros prokurorams suteiktas specialiojo prokuroro statusas.​

13 Comments

  1. Advokatas Arvydas Balčius

    Teisininkas, advokatas, Asociacija kompleksinė ergonteisinė parama pirmininkas Arvydas Balčius, –

    Noriu Lietuvos prezidentūrai ir LR generalinei prokuratūrai priminti, kad apie nusikalstamą gaują veikiančią teismuose, prokuratūroje, policijoje aš rašiau nuo 2008 metų pabaigos, kai gavau tikslios filmuotos ir rašytinės informacijos apie nusikaltėlių gaują, kurios dalis paviešinta prisidedant mano vadovaujamai asociacijai 2019-02-21 dieną.
    Nusikalstama veika teismuose, prokuratūroje ir policijoje ypač suaktyvėjo 2005 metų rudenį, suklestėjo 2008 metų pabaigoje o akivaizdžiai veikti pradėjo 2009 metų pirmojoje pusėje. Būtent aš ir kiti tam nepakantūs teisininkai Lietuvos prezidentūrai ir LR generalinės prokuratūros institutui pateikėme apie 1000 skundų, pareiškimų apie konkrečius nusikaltimus, kuriuos daro teisėjai, policininkai, prokurorai, advokatai ir kiti valstybės tarnybų atstovai ( kopijos su spaudu ,,gauta‘‘ išsaugotos), kurių padarymu šiuo metu kaltinami 2019-02-21 sulaikytieji/suimtieji. Kyla klausimas, dėl ko anksčiau jiems leido tyčiotis iš Lietuvos valstybės, teismų, prokuratūrų, policijos ???
    Aišku, už nusikaltimų išaiškinimą, man reikėjo brangiai „sumokėti“, ir labai kentėjau todėl, kad 2019-02-21 sulaikytiesiems nedaviau kyšių, kurių jie reikalavo ( kalbu apie du tautos didvyrius, dėl kurių vėliau pateiksiu medžiagą Feisbuke).
    Labai dėkingas už nuopelnus Lietuvai ir jos žmonėms esu dėkingas tikrajam Lietuvos vadovui Ramūnui Karbauskiui, su kuriuo galima rasti bendrą sutarimą dėl šiukšlių valymo iš teismų, prokuratūrų, policijos. Jeigu liksiu gyvas, artimiausiu metu pradėsiu teikti konkrečius įrodymus, apie nusikaltimus, dėl kurių teikiau asmeniškai Algimantui Valantinui, Daliai Grybauskaitei, Vytautui Lansbirgiui ir kt.

    NUSIKALTIMŲ KLESTĖJIMO METAI

    Reply
    • L

      Jus tikrai ne advokatas

  2. Vida

    Nesuprantu , kodėl V.Grubliausko ir Budino priešrinkimės reklamos puikuojasi tie šiuo straipsniu? Gal dėl to ,kad Klaipėdos miesto savivaldybėje dirba valst.tarnautojais giminės, artimieji ir dar visokio plauko draugeliai?Neaišku kokiu būdu patekę. Gal tai surišta su šiuo straipsniu? Pykina pasižiūrėjus į V. Grubliausko naują komandą. Labai gerbiau šį žmogų , jau vien dėl to ,kad jis klaipėdietis. Ber dabar …

    Reply
    • asociacija

      Tikrai, garbingas advokatas.

  3. Povilas

    Pagaliau. Lietuvoje matosi kažkokių prošvaiščių… bet kol valstybė apsivalys nuo visų korumpuotų valdininkų, įmonių vadovų praeis sočiai laiko.
    Pagarba Atvirai Klaipėdai už išsamią infomaciją.

    Reply
  4. Jūratė

    netikiu, kad Lietuvoje siekiama pakeisti korumpuotą teisėtvarką. Surinko šeštiorkes. Gėda.

    Reply
    • Anonimas

      Jūs teisi.

  5. Advokatas Arvydas Balčius

    Paviešinta tik apie 10 procentų nusikaltėlių teisėjų, kurie tyčiojasi iš Lietuvos valstybės, prokuratūros, teismų. Aš dar 2018 metų rudenį prašiausi asmeninio susitikimo/priėmimo su Prezidente ir LR vyriausybės kancleriu dėl vargšo Konstatnino Gurimo reikalavimo kyšio civilinėse ir baudžiamosiose bylose, tačiau nebuvau priimtas, t.y. priimamieji pareikalavo paaiškinti, kokiu klausimu noriu apsilankyt, kitaip sakant išduoti apie nusikaltėlius.tada per Kaimyninės Rusijos Federacijos ambasadą pareikalavau pranešti Rusijos Federacijos teisėsaugai apie tai, kad aš noriu liudyti apie nusikaltėlius sėdinčius Lietuvos teismuose,prokuratūroje, policijoje ir Vilniaus savivaldybėje ( abonentai). Šiuo metu vyksta derybos su Rusijos Federacijos teisėsauga dėl liudijimo. Tačiau kaip matosi prezidentūros paviešinimo,dalį vargšų sulaikė, tačiau kiek man žinoma, pagrindinių nusikaltėlių, sėdinčių teismuose, prokuratūroje, policijoje dar nesulaikė. Jeigu prezidentė ir LR vyriausybės kancleris norėtų sužinoti apie tikruosius nusikaltėlius mano prašymas susitikimui dar galioja. Pokalbių įrašai ir rašytinė medžiaga yra saugojami.Dabartinių vargšų sulaikymas yra tik siekimas paslėpti tikruosius nusikaltėlius, nes 4 iš jų sulaikyti vien tik dėl skaičiaus ir rezonanso.

    Reply
    • Aldona

      Tikiu.

    • L

      Mano nuomone šitokio pobūdžio komentarai turi perduoti atitinkamai tarnybai dėl IP ir asmens tapatybės nustatymo „derybos su Rusija”??? Ką tai reiškia???

  6. Donatas

    ATVIRAKLAIPEDA iki šio laiko 02,20 d. 13.37 val. pateikė pačią plačiausią ir įdomiausią informaciją apie labai skandalingą įvykį Lietuvoje.
    Pagarba AK žurnalistams. Sėkmės jiems…

    Reply
    • Donatui

      Tai klausykit Lalunos,ten jau nuo 13 valandos plačiausia informacija ir įdomiausi komentarai apie tai…

    • asas

      Bet tikrai. Tą patį pagalvojau 🙂 šaunuoliai!!!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Spyglys

Teisiamus „Klaipėdos paslaugų” vadus gins įmonės samdomi advokatai?*

Spyglys, kaip ir kiekvienas kitas moralės sergėtojas ar padorus policininkas, atsitiktinumais netiki. Todėl kai informatoriai jam pranešė, kad savivaldybės globojami ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This