Dėl dviejų vyrų žūties – įstatymo pataisa (papildyta)

Kriminalai ir nelaimės

Praėjus daugiau nei dviem mėnesiams nuo tada, kai darbo metu Vakarų laivų gamykloje žuvo du vyrai, ikiteisminis tyrimas vyksta toliau, nors įtarimų kol kas dar niekam nepareikšta. Tuo metu Aplinkos ministerija teikia įstatymo pataisą, kuria numatoma padidinti baudas už gamtai padarytą žalą.

Palmiros Mart nuotr.

„Tai čia juk senas įvykis”, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei pasiteiravus, ar savo tyrimą baigė darbo saugos inspektoriai, sakė Darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys, patvirtinęs, kad visa tyrimo medžiaga „jau seniai” perduota policijai.

„Policija vykdo ikiteisminį tyrimą, mes viską jiems perdavėme. Galiu tik pasakyti, kad iš mūsų pusės pažeidimų nustatyta buvo”, – sakė vedėjas.

Jo teigimu, kol sprendimo nepriėmė baudžiamąją bylą tiriantys pareigūnai, daugiau komentuoti tyrimo jis negalįs.

„Jei ikiteisminis tyrimas būtų nutrauktas, tada visa surinkta medžiaga vėl sugrįžtų pas mus, o mes savo ruožtu taikytume kaltininkams pinigines baudas”, –  paaiškino V. Ročys.

Jo teigimu, negali būti taip, kad žmogų vienu metu baustų kelios institucijos.

Ikiteisminį tyrimą dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius sakė, jog tyrimo artimiausiu metu nutraukti nesiruošiama, tačiau kartu patvirtino, kad įtarimai byloje dar niekam nepareikšti.

„Norime paskirti dar vieną papildomą užduotį darbų saugos specialistui Ekspertizių centre Vilniuje, kad truputį plačiau pasižiūrėtų”, – komentavo prokuroras, kol kas nesiimantis spėlioti, kas galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl dviejų vyrų žūties.

Esą atsakomybės taikymo klausimas kol kas nėra aiškus, jis bus sprendžiamas po minėtos papildomos ekspertizės rezultatų.

Po šio įvykio taip pat buvo pranešta, jog dėl į vandenį išsiliejusio hidraulinio skysčio buvo užteršta ir uosto akvatorija, į ją nukritus demontuojamo krano įrenginiams.

Ar dėl gamtai padarytos žalos gamyklai buvo skirta kokia nors nuobauda, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininkas Alfredas Šepštas „Atvirai Klaipėdai” atsakyti negalėjo, teigęs, jog dirba tik pirma diena po turėto nedarbingumo.

Aplinkos apsaugos departamento viešųjų ryšių specialistės Ievos Krištopaitytės komentaras:

Atsakingam asmeniui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už aplinkos teršimą pavojingomis cheminėmis medžiagomis ir preparatais, skirta 75 eurų bauda. Žala gamtai skaičiuojama nebuvo, nes visi teršalai buvo surinkti ir nukenksminti.

Nors, pirminiais duomenimis, aplinkosaugininkai ketino skirti keliatūkstantines baudas pagal Aplinkos apsaugos įstatymo 66 str., paaiškėjo, kad šiame įstatyme likusi reglamentavimo spraga neleidžia to padaryti. Kadangi minėtas straipsnis numato baudas tik už taršas iš stacionarių įrenginių (pavyzdžiui, laivų), kurie yra ant vandens.

Jei įrenginiai yra ant kranto, tarša turi būti skaičiuojama pagal Administracinių nusižengimų kodekso 244 str. 1 d., kur numatytos baudos yra gerokai mažesnės.

Todėl po šio įvykio, pastebėjus minėtą įstatymo spragą, Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl įstatymo pakeitimo.

Šiuo metu Aplinkos ministerijoje jau yra derinamas LR Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo projektas, kuriame už analogiškas taršas iš stacionarių įrenginių, esančių ant kranto, numatyta gerokai padidinti baudas. Po įstatymo pakeitimo baudos už nedideles taršas kenksmingomis medžiagomis iš stacionarių, ne ant vandens esančių įrenginių, viršys 3000 eurų. Planuojama, kad įstatymo pakeitimai įsigalios nuo 2019 m. rugsėjo mėnesio.

INFORMACIJA

2018 metų gruodžio 14 d., demontuodami portalinio krano kabiną Vakarų laivų gamyklos teritorijoje iš maždaug 30 m aukščio ant pontono nukrito ir vietoje žuvo du 56 metų vyrai. Jie buvo dukterinės įmonės „Vakarų techninė tarnyba“ darbuotojai, patyrę profesionalai, seniai dirbę įmonėje. Vėliau praneša, kad dėl to buvo užteršta ir uosto akvatorija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokurorų ieškinys - ir Klaipėdos darbo inspektoriams vadovaujančiam politikui

Plungės apylinkės teisme antradienį buvo gautas prokuratūros civilinis ieškinys dėl 10 156,42 Eur priteisimo iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Nėra duomenų, kad Klaipėdoje trispalves išniekinęs asmuo buvo užverbuotas

Tyrimą dėl Lietuvos vėliavų išniekinimo uostamiestyje kontroliuojantis prokuroras Arūnas Saunorius teigia neturintis duomenų, kad įtarimų sulaukęs asmuo būtų užverbuotas Rusijos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This