,,Veidas“. Europos kino favoritai Klaipėdoje

Kultūra

Algina Vainilavičienė
2019-02-22

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nuo vasario 23 dienos „ArleKinas” Klaipėdoje, Kultūros fabrike, pradeda rodyti vienos garsiausių šiuolaikinių lenkų režisierės Malgorzatos Szumowskos filmą ,,Veidas‘‘, (,,Twarz‘‘ ,,Mug‘‘), 2018 metų Berlinarėje apdovanotą pagrindiniu žiuri prizu Sidabriniu lokiu.

Yra tokia nuomonė, kad filmai kuriami arba festivaliams, arba žiūrovams. Tai ,,Veidas‘‘ neabejotinai iš tų filmų, kuris tinka abiems kategorijoms.

Jei nespėjote susipažinti su šios režisierės kūryba (Berlynarės Sidabrinis lokys fimui ,,Kūnas‘‘, 2015; Lokarno festivalio specialus žiuri prizas filmui ,,33 Scenos iš gyvenimo‘‘) rekomenduoju pamatyti šį, vieną ryškiausių praėjusių metų Europos filmų. Pernykštis festivalis „Kino pavasaris” rodė filmą, bet į Klaipėdą jis atkeliauja tik dabar.

Tai filmas – tragikomedija, kuri priverčia pažiūrėt į save iš šono, į tai, ką mes bendruomeniškai ir asmeniškai mylim, vertinam, garbinam ir kiek svarbus kiekvienam iš mūsų gali būti išorinis pavidalas.

Pirmoje filmo pusėje siužetas paprastas, intensyvus ir daug aprėpiantis; kuriama atmosfera lengvai atpažįstama posovietinei patirčiai, nors, kaip sakė režisierė viename skaitytame interviu, ,,filme nėra praeities, tai šių dienų provincija… Ir atmetus kelius elementus (pvz. apsipirkimo sceną), tai gali vykti bet kurios šalies provincijoje, kurioje gaji konservatyvi aplinka, formuojanti žmonių nuomonę, požiūrį, vertinimą.‘‘

Antroje filmo dalyje įvykęs nelaimingas atsitikimas lėtina filmo dinamiką. Dingsta pasakos laimės atributai: keistuolio, laisviausiai nusiteikusio kaimo jaunikaičio (klausosi metalo, nešioja ilgus plaukus, važinėja dideliu greičiu, nori išvykti į Londoną) išvaizda keičiasi, nebėra ir jo balto žirgo, dingsta mylimoji. Nelaimingas atsitikimas, reakcija į tai atskleis žmonių neįgalumą ieškoti širdimi ir sveiku protu paremto santykio. Ir čia vizualinis sprendimas rodyti kadre vaizdą, kuris vietomis praranda fokusaciją, mažas ryškumo gylis, suteikia miglos įvaizdį, iš kurios ištrūkti galima tik ekrane kartas nuo karto pravažiuojančiu turbūt vienintelio maršruto kaimo autobusu.

Filme šaržuojamas uždaras konservatizmas, religiniai štampai, stabų svarba, vartotojiški principai. Įsimintos išpažinties, tariamo egzorcizmo, kaimo šokių ir švenčių scenos, autentiškos buitinės šeimos balių kalbos ir juokeliai, kaimo švenčių ritualai.

Filmo tematika gana aktuali ir artėjančių rinkimų atmosferai, kada išorinis įvaizdis, reprezentacija, netgi programa gali formuoti nuomonę, poziciją. Saldainių popieriukai gali neatitikti įsivaizduojamos formos ir spalvos, o ką jau kalbėti apie skonį.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=153&v=48DKzRug0tA” align=”center”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This