Pristatys romaną apie Salomėją Nėrį

Kultūra

Kovo 15 d., penktadienį, 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Aldonos Ruseckaitės romano apie Salomėją Nėrį „Padai pilni vinių“ pristatymas ir susitikimas su autore. S. Nėries eiles skaitys aktorė Nijolė Sabulytė.

Lietuvos rašytojų sąjungos narė, poetė, prozininkė, muziejininkė A. Ruseckaitė savo naujuoju romanu atveria duris į lietuvių poetės S. Nėries gyvenimą. Biografiniame romane „Padai pilni vinių“ pasakojama dramatiška poetės gyvenimo istorija, atskleidžiamas jos lyriškas, bet ir tvirtas būdas.

Kaunas, Maskva, Penza, Ufa, vėl Maskva ir galop Kaunas. S. Nėries gyvenimas, kūryba ir pažiūros sukasi spirale: būdama toli nuo įtaką jai darančių žmonių, poetė virsta pati savimi, rašo talentingus eilėraščius ir be galo ilgisi Lietuvos. Atsidūrusi bolševikinėje apsuptyje tiek 1940 m. Lietuvoje, tiek vėliau Maskvoje ji įtiki nauju socialistiniu gyvenimu, prisiderina, nors ilgainiui ima vis labiau suprasti, kad šitas kelias jai svetimas. Grįžusią į Lietuvą ją apninka dvejonės ir baimė, kodėl tiek daug pažįstamų išvežta į Sibirą ar pasitraukė į Vakarus, o realių okupacinio režimo veiksmų poetė vis dar negali iki galo suvokti.

A. Ruseckaitė, garsių knygų apie Maironį, Žemaitę ir Mačernį autorė, naujausiame romane atskleidžia prieštaringo likimo S. Nėries gyvenimo paslaptis. Ji tarsi preparuoja įvykius, dėl kurių poetė iki šiol puolama, siekia parodyti, kaip menininką įtraukia laikmečio sąlygos.

Išteisinti Salomėją Nėrį ar nuteisti – šį klausimą autorė, gausiai pateikdama archyvinės medžiagos, spręsti palieka patiems skaitytojams.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Liudo Giros gatvę siūlo pavadinti Ernsto Wicherto vardu

Nors ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų komisijos posėdyje dar kartą sugrįžus ...
2023-10-19
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbs žymųjį kraštietį

Šiemet minimos iškilaus Gargždų krašto rašytojo Mykolo Vaitkaus 140-osios gimimo ir 50-osios mirties metinės, tad Seimas 2023-iuosius yra paskelbęs Mykolo ...
2023-10-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje gali nelikti S. Nėries ir L. Giros gatvių bei dviejų atminimo lentų

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija po netrumpų diskusijų penktadienį nutarė, jog Lietuvos ...
2023-05-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This