Lilija Petraitienė: „Vienas lauke ne karys”

Politika, Svarbu

Nė vieno savo kandidato naujojoje Klaipėdos miesto taryboje neturėsiančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė dėl rinkimų rezultatų savo kaltės nesikrato, nors turi nemažai priekaištų ir naujajai partijos vadovybei Vilniuje. Ji teigia nekelsianti savo kandidatūros 5-ajai kadencijai į skyriaus pirmininkės pareigas – esą atsisakyti vadovauti skyriui ji buvo apsisprendusi jau ir anksčiau, nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Paklausta, kas, jos nuomone, lėmė tokius prastus LSDP Klaipėdoje rinkimų rezultatus, L. Petraitienė teigė, jog „tai yra sisteminiai dalykai, kurių negalėjome pakeisti“. Esą socialdemokratų rinkėjų balsus nuviliojo į Klaipėdos politinę rinką atėjęs naujas jos dalyvis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Mūsų rinkėjas nėra kaip konservatorių – nuoseklus ir prisirišęs, mūsų rinkėjas yra takus ir jis nutekėjo, ieškodamas to naujo gelbėtojo“, – sakė L. Petraitienė, pridūrusi, jog tam įtakos turėjo ir skilimas partijos viduje. Esą nors partijos viršūnėse teigiama atvirkščiai, skyriuose dėl to buvo jaučiamas nusivylimas.

Be to, ilgametė LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė turi nemažai priekaištų partijos vadovybei dėl pasirinktos rinkimų taktikos.

„Viskas buvo nukreipta į socialinius tinklus, teigiant, kad mūsų rinkėjas yra socialiniuose tinkluose, bet aš padariau išvadą, čia mano asmeninė nuomonė, kad ne socialiniai tinklai renka“, – sakė L. Petraitienė, nesikratanti ir savo asmeninės atsakomybės dėl prastų rinkimų rezultatų uostamiestyje. Jos teigimu, buvo padaryta klaida Klaipėdoje neleisti agitacinio rinkiminio laikraštuko.

„Pasidariau analizę, kad ir Puteikienė, ir mero komanda, ir valstiečiai – visi jie nešė spaudą į namus ir nors ji yra išmetama, bet vis tiek prieš išmetant kas domisi – perskaito“, –  samprotavo politikė. Esą dėl to rinkėjai negavo pakankamai informacijos apie LSDP kandidatus bei galbūt jiems neatleido ir už tai, kad ankstesnėse dviejose miesto Tarybose gavę po tris mandatus socdemai po to „išsivaikščiodavo“.

„Aš likdavau viena, kiti išsivaikščiojo, rinkėjas tik mane vieną matė Taryboje“, – sakė ji. (Paskutiniojoje Tarybos kadencijoje nuo socdemų „pabėgo“ Valdemaras Anužis ir Jonas Sąlyga – aut. pst.).

Be to, skyriaus pirmininkė neslėpė esanti nepatenkinta ir LSDP kelto kandidato į Klaipėdos merus Benedikto Petrausko pasirinkta rinkimų taktika – esą jis nėjo į žmones, o pasikliovė socialiniais tinklais.

Paklausta, kaip ji vertina partijos pirmininko Gintauto Palucko didžiųjų Lietuvos miestų skyriaus pirmininkų atžvilgiu išsakytą kritiką dėl pokyčių skyriuose stokos, tam tikros stagnacijos ir būtinų permainų, L. Petraitienė sakė:

„Palucko komentaras „Atviroj Klaipėdoj“ išprovokavo tai, kad aš, kaip skyriaus pirmininkė, parašiau atvirą laišką Paluckui ir prezidiumui ir sudėjau ir jų klaidas, ir mūsų klaidas. Aš akcentavau mūsų skirtingas startines pozicijas. Vilnius turėjo administracinius resursus – vicemerą, turėjo trijų ar keturių narių tarybą, o mes ėjome nuo nulio. Aš buvau vienintelė socialdemokratė be frakcijos. Vienas lauke ne karys.

Jos teigimu, socdemai Klaipėdoje pralaimėjo ne tik dėl to, kad neturėjo savo frakcijos Taryboje, bet ir dėl to, kad jų atstovų nėra tarp savivaldybės ar jos įmonių dirbančiųjų, jie esą turi nelygias sąlygas, lyginant su kitomis partijomis mieste.

„Mes esame plyname lauke. Iš ko kyla mero, liberalų sėkmė? Tai tie administraciniai resursai, dirbantieji, kurie turi mokyklas, darželius, visą savivaldybės infrastruktūrą. O mes turime tik laisvą idėjinį rinkėją“, – samprotavo politikė, prisipažinusi, jog rinkimams trūko ir finansinių išteklių – iš Vilniaus jų skyrius gavo tik 5000 eurų.

Paklausta, kokią savo pačios ateitį mato LSDP Klaipėdos skyriuje, jos pirmininkė teigė norinti likti eiline partijos nare, o savo kandidatūros esą nebūtų kėlusi dar vienai kadencijai ir tuo atveju, jei rinkimų rezultatai būtų buvę palankesni.

„Viskam yra pradžia ir yra pabaiga. Visiems nariams, grupėms buvo duota užduotis ieškoti naujo kandidato. Jis turi pradėti dirbti nuo balto popieriaus lapo, formuoti naują komandą, pilnai atsinaujinti”, – sakė L. Petraitienė, pridūrusi, jog neįsižeisianti tuo atveju, jei nebus pakviesta pagelbėti naujajai skyriaus vadovybei. Jos rinkimai numatyti jau kovo 30-ąją.

INFORMACIJA

Iš viso socialdemokratai Klaipėdoje sulaukė vos 3,3 proc. rinkėjų palankumo nuo visų atėjusiųjų balsuoti, o tai yra tik 1678 asmenys. Jų kandidatas į merus B. Petrauskas gavo vos 1,9 proc. arba 965 rinkėjų palaikymą. Tarp 12 kandidatų į merus jis liko septintas, tačiau nuo 6-oje vietoje likusios Ninos Puteikienės gerokai atsiliko: už Centro partijos atstovę balsavo 3501 rinkėjas, t.y. 7 proc. nuo visų atėjusiųjų balsuoti.   

2 Comments

  1. Petro

    Viską lėmė intrigos skyriuje, dėl to iš partijos pasitraukė intelektualai.Visos problemos buvo sprendžiamos buldozeriu, kurio vaidmenį atliko pačios Lilės įtakojama viena partinė grupė. Lilė darbšti, daug dirbo, bet vis pro šalį. Ten tie vyrai, kurie bandė daryti karjerą per LSDP skurdaus intelekto, bijo dalykinės kritikos ir vis laikėsi Lilės sijono. Negirdėjimas protingų žnmonių partijos skyrių atvedė į bankrotą.

    Reply
  2. niekas

    nepasiges, o jei kažkas naujo ateis gal ir ką sukurs…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This