Už agitaciją neteko posto

Politika, Svarbu

„Žaliakalnio“ gimnazijos direktoriui Vitalijui Jakobčiukui per elektroninį dienyną visai šios mokyklos bendruomenei išplatintas raginimas II mero rinkimų ture balsuoti už tiesioginį jo viršininką, dabartinį Klaipėdos vadovą Vytautą Grubliauską kainavo Žaliakalnio rinkimų apylinkės pirmininko postą. Apygardos rinkimų komisija konstatavo, kad jis taip sulaužė duotą pasižadėjimą.

Pats V. Jakobčiukas sako, kad tokia sankcija, jo nuomone, yra per griežta, bet teigia, jog dėl to pernelyg neišgyvena.

„Žinojau, kad negalima agituoti tada, kai vyksta balsavimas, kai vaikštoma po namus. Jei būčiau žinojęs, būtume tiesiog kreipimąsi pasirašę kaip „Žaliakalnio” gimnazijos taryba arba darbo grupė. Idėja buvo gimnazijos bendruomenės, ne mano asmeninė”,  – sakė Vitalijus Jakobčiukas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Atleido vienbalsiai

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės pavaduotojas Andrius Puksas sakė, kad iš nupasakotos situacijos yra visi požymiai, jog tokiu elgesiu V. Jakobčiukas sulaužė duotą pasižadėjimą, bet tai turi nagrinėti ir dėl sankcijos nuspręsti apygardos rinkimų komisija.

Pastarosios pirmininkas Adolfas Gritėnas informavo, kad trečiadienį gavus skundą jis buvo operatyviai išnagrinėtas ir priimtas sprendimas atleisti V. Jakobčiuką iš komisijos narių.

„Atleidome už grubų pažeidimą – priesaikos arba pasižadėjimo sulaužymą. Yra tryliktas punktas, kuris aiškiai sako, kad draudžiama bet kokia agitacija, komisijos narys turi būti apolitiškas, neskleisti jokios politinės informacijos tiek socialiniuose tinkluose, tiek ir visur kitur. Jis pats pripažįsta, kad padarė nusižengimą, atsiprašė. Komisija vienbalsiai priėmė sprendimą jį atleisti iš pareigų ir nauju pirmininku paskirti tos apylinkės sekretorę”, – sakė A. Gritėnas.

Būtų pasirašę kitaip

„Žinojau, kad negalima agituoti tada, kai vyksta balsavimas, kai vaikštoma po namus. Jei būčiau žinojęs, būtume tiesiog kreipimąsi pasirašę kaip „Žaliakalnio” gimnazijos taryba arba darbo grupė. Idėja buvo gimnazijos bendruomenės, ne mano asmeninė. Raštinės vedėja įrašė mano pavardę, o aš nesipriešinau – ko man bijoti, gėdintis”, – komentavo V. Jakobčiukas.

Pašnekovas sakė asmeniškai vietoje apygardos rinkimų komisijos svarstant tokią situaciją būtų pasielgęs „šiek tiek kitaip”.

„Yra tokie dalykai kaip papeikimas, įspėjimas. O iškart taikyti kraštutinę priemonę be jokių diskusijų… Tai tik įrodo, koks dabar daugumos mentalitetas yra mūsų Lietuvoje. Bet aš dėl to neišgyvenu – šiemet buvau nusprendęs paskutinius metus dalyvauti rinkimų komisijoje ir užbaigti, nes tai tikrai yra nedėkingas tas papildomas darbas ir šiemet finansavimas jau yra labai per menkas. Tai, matyt, dievulėlis pats paskatino anksčiau užbaigti. Atlygį už pirmą turą jau gavau, o už antrą tai jau centai gaunasi”, – sakė V. Jakobčiukas.

Jis taip pat sakė besilaikantis pozicijos, kad platindamas tokią agitaciją nepasinaudojo išskirtine teise.

„Dienyno sistemos administratorė yra mano pavaduotoja, paskirta įsakymu. Kiekvienas tėvas turi tokią teisę, tik kitu būdu. Parašytų mokinys ar tėvas, raštinė irgi išplatintų, tik pažiūrėtų ar nėra daug gramatinių, stilistinių klaidų, tai ne kokia cenzūra, bet negalime išplatinti su klaidomis”, – teigė jis.

Žinia, „Mano dienynas“ atstovai „Atvirą Klaipėdą” buvo patikinę, kad teises rašyti iškart visiems bendruomenės nariams turi tik kiekvienoje mokykloje esantis sistemos administratorius ir tėvai, norintys parašyti ir išsiųsti tokį laišką, pirmiausia turėtų kreiptis į jį ir gauti atitinkamą leidimą.

7 Comments

  1. Anonimas

    Reikia anulouoti visus balsus toje apygardoje už Grubliauską,bus pamoka kitiems.

    Reply
  2. Antanas

    Aišku, pažeidė,bet neapsivogė, ne žmogų užmušė. O gal žmogus taip agitavo prieš Grubliauską? Kažkodėl visiems atrodo, kad už,o man atrodo, kad prieš:).

    Reply
  3. Šlykštu

    Žinoma, kad nepergyvena. Irgi postas, gal tik nepavyks biuletenių į Grubliausko krūvelę daugiau sudėt. O Grubliauskas tokios aukos neužmirš…
    Šlykštu ir tiek.

    Reply
  4. Gėda

    Tipiškas usuotas bebras. Kad tik kam sulysti už postą. Mest lauk iš direktorių, o grubliauską iš merų.

    Reply
  5. spirtų lauk

    ir iš direktoriaus tada kiek nurimtų, politikas matai atsirado. Gėda ir Grubliauskui, kad tokiais metodais renka balsus.

    Reply
  6. Kaimų kaimas

    Kaip šlykštu iki negalėjimo… Galiu pasakyti, jei rinkimuose taikomi tokie metodai, tai Klaipėda nėra niekuo geriau nei kokie Pagėgiai ar koks kitas miesčiokas, kur vietos karaliukai bet kokia kaina nori laimėti rinkimus. Koks mentalitetas! Mokyklos direktorius – rinkimų apylinkės pirmininkas šitaip baisiai elgiasi ir maždaug: „nieko čia tokio aš nepadariau”. Grubliausko vietoje aš jam skirčiau papeikimą kaip mokyklos vadovui. Jei dar kažkiek pagarbos ir etikos yra išlikę, o net tik bet kokia kaina laimėti rinkimus.

    Reply
  7. A6

    Ponas Gritėnai , nesitikėjau tokios drąsos . Nustebinot .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This