Paskutiniai rinkiminiai šou – su aštriais elementais

Svarbu, Temos

Paskutinės leistinos savivaldos rinkimų agitacijos dienos Klaipėdoje pasipuošė ir skundais, ir abiem konkuruojančioms pusėms mesta Rusijos korta.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) savo posėdyje penktadienį nusprendė, kad nėra pagrindo tirti rinkimų komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda” skundo dėl į miesto Tarybą jau išrinktos valstiečių atstovės Ligitos Girskienės „Facebook” paskyroje paskelbto „posto” apie V. Grubliauską. Tačiau kartu anuliavo ir jos, ir visų kitų šios politinės jėgos kandidatų pažymėjimus, išduotus jiems kaip stebėtojams.

Prieš lemiamą Arvydo Vaitkaus ir Vytauto Grubliausko kovą pradėjo žvangėti aštrūs ginklai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pateikė du skundus

Vieną iš skundų VRK komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda” pateikė dėl to, kad L. Girskienė kovo 14 d. 10.27 val. ir 10.33 val. viešoje „Facebook” paskyroje patalpino V. Grubliauską „kompromituojančią informaciją”. Taip buvo įvertinti „postai”, kuriuose primintas V. Grubliausko susitikimas Odesoje su buvusiu liberalų lyderiu, dabar už galimą korupciją teisiamu Eligijumi Masiuliu.

Skunde akcentuojama, kad pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą kompromituojančią medžiagą apie kandidatą vėliausiai galima skelbti likus iki rinkimų 5 dienoms.

„Nevertinant aplinkybės, ar pateikta informacija yra tiesa ar melas, Ligita Girskienė, pati dalyvavusi rinkimuose į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą, puikiai išmananti rinkimus reglamentuojančius teisės aktus, nustatytas elgesio taisykles <…> šiurkščiai pažeidė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 49 straipsnyje nustatytą rinkimų agitacijos tvarką”, – rašoma skunde ir prašoma pradėti administracinio nusižengimo teiseną.

Kitą skundą šis komitetas surašė dėl to, kad rinkimų stebėtojais užsiregistravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) kandidatai (ir jau išrinkti į miesto Tarybą, ir ne) –  Arūnas Tuma, Vidmantas Dambrauskas, Viktor Senčila, Arūnas Anziulis,  Artūras Bogdanovas, Ligita Girskienė ir kiti.

Akcentuota, kad rinkimai dar nėra pasibaigę, o Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas aiškiai numato, jog tas pats asmuo negali vienu metu būti ir kandidatu, ir rinkimų stebėtoju. Kartu pabrėžta, kad A. Bogdanovas ir L. Girskienė jau vykdė stebėjimus išankstinio balsavimo metu Klaipėdos savivaldybėje ir dėl to esą jau dabar kyla pagrįstų abejonių dėl mero būsimų rinkimų rezultatų (balsuojant iš anksto) teisėtumo.

Komitetas prašė nedelsiant panaikinti šiems kandidatams suteiktą stebėtojų statusą arba išbraukti juos iš kandidatų sąrašų, svarstyti galimybę patraukti juos atsakomybėn už įstatymo pažeidimą. Taip pat paprašyta užtikrinti, kad skaičiuojant balsus rinkimų biuleteniai, gauti balsuojant iš anksto, būtų skaičiuojami atskirai, Klaipėdos miesto rinkimų apygardos komisijos.

Reagavo operatyviai

Šie skundai VRK buvo išnagrinėti jau penktadienį vykusio posėdžio metu.

Nagrinėjant L. Girskienės atvejį komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė akcentavo, jog pirmiausiai kyla klausimas, ar iš viso paskelbta informacija buvo kompromituojanti, taip pat kodėl nebuvo kreiptasi dėl atsakomosios nuomonės.

„Miglotas tas kreipimasis”, – pareiškė pirmininkė.

VRK narė Aistė Žilinskienė savo ruožtu informavo, kad šie „postai” jau išimti, o iš pateiktų nuotraukų nėra aiškumo.

„Nėra ko čia tirti”, – teigė A. Žilinskienė, kuri vėliau buvo įpareigota parengti tokio turinio atsakymą.

Tuo metu svarstant stebėtojų-kandidatų klausimą L. Matjošaitytė informavo, kad tokia pati situacija yra ne tik Klaipėdoje, bet ir Alytuje, Varėnoje.

„Šių stebėtojų pažymėjimai yra anuliuoti, apie tai paviešinsime interneto svetainėje”, – teigė ji.

Penktadienio vakarą paskelbtame VRK pranešime informuojama, kad Klaipėdoje buvo panaikintas stebėtojų statusas devyniolikai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir vienam Darbo partijos atstovui-kandidatui.

Vienas iš tokių stebėtojų A. Bogdanovas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad tikrai nežinota, jog kandidatai po rinkimų negali būti stebėtojais.

„Mūsų atstovė apygardos komisijoje teiravosi net porą kartų. Pirmininkas Adolfas Gritėnas perdavė informaciją, kad galima. Todėl ir registravomės, negi netikėsi. O dabar tokia situacija, kad operatyviai turime ieškoti naujų stebėtojų, nes yra rinkimų apylinkių, kur nebeturime net komisijos narių”, – sakė A. Bogdanovas.

Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas patvirtino, kad iš pradžių iš savo kuratorės VRK buvo gavęs informaciją, kad tokie asmenys jau gali būti stebėtojais.

„Vėliau paaiškėjo, kad taip negali būti, tad dabar vieni kitų atsiprašinėjame. Tačiau esminis faktorius šioje situacijoje yra sistema, kuri dėl savo spragų leidžia užregistruoti tokius asmenis stebėtojais ir atspausdina jiems pažymėjimus. Kaip kompensacija yra numatyta, kad nauji stebėtojai galės būti registruojami ir šeštadienį. Tikrai norime, kad jų būtų kuo daugiau ir rinkimai vyktų sklandžiai. O apie tuos stebėtojus, kurių pažymėjimų galiojimas atšauktas, bus pranešta apylinkių rinkimų komisijų pirmininkams”, – sakė A. Gritėnas.

Svaidosi Rusijos kortomis

Jau trečiadienį viešojoje erdvėje buvo pradėta dalintis dėl pasisakymų apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą sankcijų susilaukusio buvusio miesto Tarybos nario, kandidato į merus Viačeslavo Titovo „Facebook” įrašu, kuriame jis ragina mero rinkimuose balsuoti prieš V. Grubliauską.

Į tai suskubo reaguoti klaipėdietis tinklaraštininkas Arūnas Marčauskas, klausęs, ar „Klaipėdą valdys dvigalvis Rusijos erelis”.

„3 564 savo balsus urmu ir viešai A. Vaitkui vakar padovanojo pirmojo turo kandidatas į Klaipėdos merus rusofašistas Вячеслав Титов. Taip, tas pats V. Titovas, kuris sąmoningai veikia prieš Lietuvos valstybę, tas pats V. Titovas, kuris išniekino Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą, tas pats V. Titovas, kuris išjuokė Vanago atminimo įamžinimą Klaipėdoje. Ponas kandidate į Klaipėdos merus Arvydai Vaitkau, ponai Arvydo Vaitkaus rėmėjai, taip – politika yra kompromiso menas, bet ir kompromisai turi ribas. Jūsų kompromisas – tolygus Lietuvos išdavystei”, – parašė jis.

Pats A. Vaitkus į tokias kalbas ir interpretacijas reagavo šeštadienį savo „Facebook” paskyroje.

„Viešai pareiškiu, kad bet kokios interpretacijos dėl sąsajų su V. Titov yra ŠMEIŽTAS mano atžvilgiu”, – parašė jis.

Tuo metu „Atvira Klaipėda” sulaukė informacijos, kad komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda” koordinatorės Anos Timoninos-Mickevičienes pusbrolis Maksimas Timoninas „priklauso rusu komunistu partijai, yra ten dar ir patarėju”. Savo „Facebook” anketoje iš Klaipėdos kilęs M. Timoninas skelbia dirbantis Maskvos dūmos deputato patarėju, priklauso Rusijos Federacijos komunistų partijai.

„Mes su juo nebendraujame, jis gyvena Maskvoje, buvo atvažiavęs vasarą, matėmės ir viskas. Iš Klaipėdos išvažiavo iškart po mokyklos. Kiek žinau, jis yra opozicijoje, jis nepalaiko režimo. Bet turiu ir kitą pusseserę, kuri politiką baigė Škotijoje ir mūsų visų politinės pažiūros kardinaliai skiriasi. Pusbrolis tikrai nedaro jokios įtakos. Giminių pasirinkti negali. Bet tada gal reikia paminėti, kad mano tėvas yra stačiatikių kunigas Viktoras Timoninas. Tikriausiai visi puikiai supras, kad komunizmas ir stačiatikų bažnyčia skirtingų pažiūrų. O mano tėvas buvo ir KGB laikomas ir baudžiamas už tai, kad 1988 metais atėjo į bažnyčią”, – komentavo A. Timonina-Mickevičienė.

3 Comments

  1. Inga

    Tai ta VRK galimai šališka ir galimai korumpuota?!…

    Reply
  2. Vincas

    Noretusi aiskesnio požiūrio. Viskas taip suvelta kad po puses straipsnio nebeskaiciau.

    Reply
  3. Ponui Arūnui M.

    Gal neżino p.Arūnas,kad kiekvienas pilietis rinkimuose turi VIENĄ BALSĄ ir p.V.T. niekaip negalėjo atiduoti urmu virš 3 tūkstančių balsų.Kam tas nesąmones rašyti? Yra du kandidatai tai ir rinkitės,kuris labiau patinka.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This