Kokiu atstumu sodo sklype galima statyti valymo įrenginius?

Aplinkosauga

Lietuvos Aukščiausias Teismas (LAT) suformulavo praktiką, kaip turi būti taikomi teisės aktais, reglamentuojantys, kokiu atstumu nuo sodo sklypo ribos galima statyti valymo įrenginius.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nuotekų valymo įrenginys, vietinis vamzdynas, filtravimo šulinys (rezervuaras) ir infiltravimo laukas kartu sudaro vietinį inžinerinį nuotekų valymo ir šalinimo tinklą, atitinkantį Statybos įstatymo pateiktas apibrėžtis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot teismo pranešimo, nagrinėta byla buvo inicijuota dėl to, kad sodininkų bendrijoje tarp kaimynų kilo ginčas. Vienas iš jų, nesilaikydamas nustatyto atstumo tarp sklypų, įsirengė individualią nuotekų valymo sistemą (ji susidarė iš įrenginio „Bioclar-6“, filtravimo šulinio, infiltravimo lauko). Infiltravimo laukas buvo įrengtas iškasus dirvožemį ir duobę užpildžius susigerti padedančia medžiaga. Jis buvo įrengtas maždaug 10–20 cm atstumu nuo kaimynės (ieškovės) sklypo ribos. Ieškovė nurodė, kad ji nedavė sutikimo įrengti nuotekų valyklą mažesniu, negu reglamentuoja įstatymai, atstumu.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį atmetė, nustatydamas, kad nuotekų valymo įrenginys (pats įrenginys su filtravimo šuliniu) yra pastatytas didesniu nei 1 m atstumu iki sklypo ribos, todėl nebuvo privalomas gretimų sklypų savininkų sutikimas. Teismas vadovavosi tuo, kad infiltracinis laukas, kuriame susigeria išvalytos nuotekos, nėra valymo įrenginių dalis. Apeliacinės instancijos teismas žemesnės instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą.

LAT pažymi, kad šioje byloje buvo svarbu išsiaiškinti, ar infiltravimo laukas apskritai gali būti laikomas statiniu (jo dalimi) Statybos įstatymo prasme. Jo teisėjų kolegija nesutiko su žemesnės instancijos teismų išvada, kad infiltravimo laukas nėra statinys (jo dalis). „Jeigu susigėrimo (sugerdinimo) vieta yra įrengiama statybos būdu (atliekant statybos darbus <…> ir naudojant statybos medžiagas, t. y. atliekant žemės darbus, vykdant natūralaus grunto pakeitimą susigėrimo procesui užtikrinti reikalingais substratais ar medžiagomis ir kt.), egzistuoja teisinis pagrindas vertinti tokį infiltravimo lauką kaip nuotekų valymo įrenginio sudėtinę dalį“, – nurodė kasacinis teismas.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad nuotekų valymo įrenginys „Bioclar B-6“, vietinis vamzdynas, filtravimo šulinys (rezervuaras) ir infiltravimo laukas kartu sudaro vietinį inžinerinį nuotekų valymo ir šalinimo tinklą, atitinkantį Statybos įstatymo pateiktas apibrėžtis (2 straipsnio 10 ir 66 dalys). O inžineriniai tinklai yra priskiriami inžineriniams statiniams (Statybos įstatymo 2 straipsnio 9 dalis).

Kartu LAT konstatavo, kad infiltravimo laukas, kaip vietinio inžinerinio nuotekų valymo ir šalinimo tinklo dalis, turėjo būti įrengtas laikantis inžinerinių statinių sodo žemės sklype statybai keliamo atstumo reikalavimo ir turėjo būti įrengtas ne mažesniu kaip 1 m atstumu nuo sklypo ribos. Kadangi infiltravimo laukas be gretimo sodo žemės sklypo savininkų sutikimo įrengtas mažesniu, negu yra reglamentuotas, atstumu iki bendros šalių sodo žemės sklypų ribos, vadinasi, atsakovas pažeidė Sodininkų bendrijų įstatymo nuostatas (6 straipsnio 4 dalies 1 punktas) ir kartu ieškovės, kaip gretimo sodo žemės sklypo savininkės, teises.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip prižiūrėti individualių nuotekų tvarkymo įrenginį

Žmonėms, namuose planuojantys įsigyti individualių nuotekų tvarkymo įrenginį, dažnai dideliu galvos skausmu tampa sprendimas, koks įrenginys yra geriausias, ekonomiškiausias ir ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This