Būti ar nebūti keliui į Bendruomenės namus?

Mums rašo

Liudvika Kuzminčiūtė, asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė
2019-03-19

Komentarų: 5

Rinkimai baigėsi, bet miestiečių problemos tęsiasi.

Jei kas žinote, Debreceno g. 48 yra įsikūrusios kelios įstaigos: bendruomenės namai, eilė socialinių įstaigų. Ne paslaptis, kad poreikis tvarkyti pastato privažiuojamąjį kelią buvo jau seniai.

Taigi, privažiuojamojo kelio prie pastato įrengimo ir pastato aplinkos sutvarkymo projekto pristatymas įvyko 2019 m. kovo 4 d.  Matomai savivaldybės atstovai nenorėjo ir nesitikėjo, kad į pristatymą atvyks aplinkinių namų gyventojai, kuriems naujas privažiavimas trikdys ir apribos jų ramybę bei judėjimo laisvę. Noriu pastebėti, kad skelbimas, kviečiantis į pristatymą, buvo pastebėtas visai atsitiktinai ties Debreceno gatve, šalia parko, t.y. toli nuo tų namų, kurie šalia planuojamo objekto. Beje, skelbimas nepraėjus pusdieniui dingo.

Jau ne kartą savivaldybei reiškėme pastabas dėl tokio viešinimo, bet niekas nesikeičia ir matomai nesikeis. Juk labai patogu skelbimą iškabinti ten, kur tik pastabus žmogus gali į jį atkreipti dėmesį. Dažnai tokie skelbimai kabo savivaldybės skelbimų lentoje, o tai kiekvieną įpareigoja kasdien lankytis joje ir tikrinti skelbimų lentas.

Minimame skelbime buvo nurodoma, kad pasiūlymus dėl techninio projekto projektinių sprendinių teikti UAB „Atamis”.

Perskaičius skelbimą, kreipiausi į Statybos ir infrastruktūros įgyvendinimo poskyrio vedėją Vaidą Lendraitienę, klausdama, kiek buvo projektinių sprendinių, ji maloniai ir nuoširdžiai atsakė, kad trys. O pristatyme gyventojams buvo planuojamas siūlyti tik vienas, nes uždarame posėdyje „garbios“ galvos neinformuodamos gyventojų už juos nusprendė kas jiems geriau, o gal brangiau?

Taigi, buvo pateiktas vienas variantas, kuris gyventojams netiko, nes pagal projektą gatvė planuojama tiesti šalia Debreceno 44 namo, tiesiog vos ne po gyventojų langais.

Prieš einant į planuojamą pristatymą, susipažinau su aiškinamuoju raštu. Jame aprašant pastatą adresu Debreceno 48 pastebėjau eilę netikslumų, kurie nepastebimai praplaukė pro savivaldybės atsakingų darbuotojų akis.

Pristatymo metu turėjau eilę klausimų, bet tylėjau, nes gyventojai aktyviai reiškė ne tik pasipiktinimą tokiu projektu, bet ir teikė racionalius, daug lėšų nekainuojančius sprendinius. Aš jais tiesiog žavėjausi. Į jų pastabas ir kritiką Klaipėdos m. savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas negalėjo nieko atsakyti, nes tai raudo, tai balo. Klausimas, kiek kainuos projektas bei jo įgyvendinimas, liko be atsako.

Akivaizdu, kad savivaldybės atstovai buvo nepasiruošę tokios aktyvios bendruomenės klausimams.

Mane stebino tai, kad projekto pristatymas vyko ne ten, kur turėtų vykti projekto įgyvendinimas – Debreceno g. 48 (Bendruomenės namai), bet savivaldybėje. Ten, kur valdininkams patogu.

Kam aš visa tai dėstau? Ogi tam, kad po tokio gyventojų kategoriško projekto atmetimo, kovo 12 d. spaudoje pasirodė „Vakarų ekspreso” žurnalisto Jono Valaičio galimai užsakomasis straipsnis „Prieš tiesiant kelią – aistros dėl medžių“ apie šį pristatymą. Pribloškė tai, kad straipsnyje reiškiasi ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Oleg Marinič, kurio, kaip ir pastarojo žurnalisto, pristatyme nepastebėjau. Bet jie ir nebūdami sugebėjo visus iešmus nukreipti į mane, pristatymo pabaigoje uždavusią klausimą apie planuojamus kirsti medžius. Mane įvardijo daugiskaitoje kaip medžių mylėtojus, nors aš šiuo atveju viena atstovavau mūsų organizacijai.

Manau, straipsnyje sąmoningai kalba nukreipiama į medžius, turint vieną tikslą – numarinti pagrindinę problemą, t.y pateikto privažiavimo sprendinio tikslingumą.

Manau, vietos gyventojas žino, kad šalia minimo pastato yra didžiulė, nenaudojama futbolo aikštė, apie kurią R. Zulcui užsiminus, jis nutilo. Peršasi išvada, kad toje aikštėje matomai bus planuojami gyvenamieji namai. Pas mus juk gyventojų „daugėja“ ir mums reikia namų, namų. O kaip su želdynų normų pažeidinėjimais?

Gyventojai neištvėrę tokio atviro su jais nesiskaitymo, R. Zulco tiesiai paklausė: „Kas mes jums esame? Kas?”

Liūdna, kai nusigyvenama iki tiek, kad turi uždavinėti tokius klausimus.

Matomai laikas spaudžia, reikia skubiai įsisavinti lėšas visuomenei su pagreičiu pristatant projektus ir tikintis, kad niekas neateis, o juk nuolat akcentuojama, kad viskas gyventojų patogumui.

Tai ir sutvarkykite Debreceno parką, kuris jau trisdešimt metų skendi balose ir ne tik toje vietoje, kur planuojama tiesti kelią ir kirsti medžius.

O kad projektas pristatomas formaliai, sprendžiu pagal tai, kad žemės rausimo darbai yra prasidėję. Gerai, kad projekto pristatymo metu buvo surašytas protokolas ir pretenzija merui, kuris, manau, šią kadenciją darbais, o ne žodžiais įrodys, kad jam rūpi žmonių norai ir jų nuomonė.

P. S. Apie tai rašė ir „Atvira Klaipėda”.

5 Comments

  1. Istorija

    Turi pratęsimą. Balandžio 3 savivaldybėje įvyko teritorijų planavimo komisija, kur skiriaus vadovė ir projekto atstovas bandė pristatyti plano koregavimą, dėl įvažiavimo prie garažų. Nors viešojo susirinkimo metų komentarų apie tai nebuvo. Kaip ir apie patį aptarimą ir gyventojų nuomone taip pat nepateikė dokumentacijos. Projektuotojų atstovas paklaustas apie planuojamus iškirsti medžius, atsakė kad ne botanikas. Taip jau norisi panaudoti miesto gyventojų pinigus, kelių všį norui pasidaryti sau gražesnį gyvenimą už geležinės uždangos ir paversti Debreceno 44 gyventojų kasdienybė pragarų.

    Reply
  2. Debreceno 44

    Vienas netikslumas yra. Naujas d1 kelias nubrėžtas ne po Debreceno 44 langais,o šis namas turėtu atsidurti tarp dviejų kelių:kiemo ir naujojo kelio. Be galimybės iš vienos pusės atidaryti langą, o iš kitos balkoną, nes kelią suprojektavo vos metro atstumo nuo namo. Nors būtent gyventojai pirmieji prašė savivaldybės rasti būdą nukreipti transporto srautą nuo namų. Apie tvorą, kurį turėtų saugoti Debreceno 48 bendruomenė nuo gyventojų. Ačiū už straipsnį.

    Reply
  3. Anonimas

    Čia ne rinkimai pone, o mūsų gyvenimas, baisu, kai mūsų gyvenimą norite paversti politika, jeigu bus nutiesta gatvė mes gyventojai esame įkalinti, kai po mūsų langais iš abiejų pusių lėks automobiliai, kai mūsų vaikai pasmerkti žaisti dulkėse, kvėpuoti nuodingomis automobilių išmetamosiomis dujomis, ar tai čia liberalų rinkiminė programa, vardan žmonių gerovės

    Reply
  4. Negerai

    Liudvika „Rinkimai baigėsi” galioja ir Jums. Negalima į visus projektus, kurie vykdomi savivaldybės žiūrėti tik destruktyviai. Vien kritika, nepasitenkinimas, neprofesionalūs komentarai, žmonių kurstymas. Net kai objektai yra statybų fazėje vyksta kaišiojimas pagalių į ratus… Panašu į šantažą.

    Reply
    • Liudvika

      Kad rinkimai baigėsi, žinau. Savo ir ne tik savo nuomonę bei pastabas reiškiu įvairiems projektams ir man keista, kad primenama rinkimų pabaiga. Kelio projektėlis pateiktas būtent tuo metu. Ar ne taip? Gerbiamasis, ne visi projektai destruktyvūs. pastabos išsakomos ne tik mano, bet ir aplinkinių gyventojų, bei specialistų. Gaila, kad turiu polemizuoti su anonimu neaišku apie kokį projektą. Užmyniau, matyt ne ten kur reikia.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Transportas

Prašymas dėl vietų automobiliams – vienu paspaudimu

Pateikti prašymą dėl papildomos aikštelės automobiliams įrengimo klaipėdiečiams bus patogiau. Savivaldybė skelbia, jog jos interneto svetainėje sukurta nauja elektroninė paslauga ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Žuvo iškritęs per langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 11 val. Klaipėdoje, vieno Debreceno gatvės namo kieme buvo rastas mirusio 86-erių vyro kūnas. Pirminiais ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This