Teismas pripažino „Branda LT” pažeidimą

Svarbu, Verslas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad uostamiesčio aplinkosaugininkai buvo teisūs, kai bandė apriboti laikomų atliekų kiekius nemaloniais kvapais garsėjančioje Dumpiuose esančioje bendrovės „Branda LT” kompostavimo aikštelėje.

Šis teismas neskundžiamu sprendimu panaikino Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjų kolegijos, kurią sudarė teisėjos Dalia Gumuliauskienė, Eglė Kiaurakytė ir Vida Stonkuvienė, priimtą verslininkams palankią nutartį.

Nuotrauka iš „Facebook”

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD) dar 2017 m. vasarį buvo atlikęs neplanuotą patikrinimą „Branda LT” aikštelėje ir surašė privalomąjį nurodymą. Jame buvo konstatuota, kad aikštelėje galima laikyti ne daugiau kaip 2 070 tonų atliekų, o verslininkai laikė 5 763 tonas. Tad „Branda LT” buvo įpareigota normą viršijantį atliekų kiekį „sutvarkyti pagaminant sertifikuotą produktą arba perduodant atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti šias atliekas”.

Tačiau verslininkai su tokiu nurodymu nesutiko ir kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą. Jų advokatai aiškino, kad jau apdorojamos atliekos negali būti laikomos atliekomis, tad patikrinimo metu aikštelėje esą buvo tik 1763,06 t nesutvarkytų atliekų, dar nepatekusių į kompostavimo procesą. Likęs kiekis buvo kompostuojamas kaupuose ir jis esą jau negali būti vertinamas kaip laikomos atliekos. Teisėjų kolegiją tokie argumentai įtikino.

KRAAD, po reorganizacijos tapęs Aplinkos apsaugos departamento dalimi, apskundė tokį uostamiesčio teismo sprendimą LVAT. Bylos ėmusis jo kolegija, kurią sudarė teisėjai Audrius Bakaveckas, Vaida Urmonaitė-Maculevičienė ir Skirgailė Žalimienė, priėmė visiškai kitokį sprendimą.

Ji konstatavo, kad pagal aplinkos ministro įsakymą atliekos tampa kompostu tik tada, kai jos atitinka visus atitinkamus rodiklius bei turi tai patvirtinančius dokumentus. O atliekos, patekusios į apdorojimo procesą, yra laikomos atliekomis tol, kol jos nepripažįstamos sertifikuotu produktu – kompostu. Taip pat buvo konstatuota, kad pirmosios instancijos teismas neatsižvelgė į faktą, kad „Branda LT” brandinimo zonoje brandino kompostą pažeisdamas taršos leidime nustatytus reikalavimus.  Tad pirmos Klaipėdos teismo sprendimas buvo panaikintas, o aplinkosaugininkų nurodymas „Branda LT” liko galioti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This