Palangos grąžinimą Lietuvai paminėjo žygiu iki Šventosios

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienį Palangoje prasidėjo šeštą kartą rengiama šventė „Palangos dienos 2019“, kuri vyks visą savaitę. Renginių ciklas pradėtas Jūratės ir Kastyčio aikštėje pakeliant Lietuvos, Palangos ir Šventosios vėliavas. Po šios iškilmės jau devintąjį kartą surengtas žygis „Gintaro kelias“ ir akcija „Riedam“, skirti paminėti Palangos grąžinimo Lietuvai ir Šventosios prijungimo metines.

Šiemet oras lepino tiek susirinkusiuosius į renginių ciklo „Palangos dienos 2019“ atidarymą, tiek pasirengusius pėsčiomis pajūriu ar dviračiais arba riedučiais puikiu taku įveikti 13 km atstumą nuo Palangos tilto iki Šventosios gelbėjimo stoties.

Su prasidedančia švente palangiškius, šventojiškius ir  kurorto svečius pasveikinę Palangos vicemeras Rimantas Mikalkėnas ir Palangos miesto savivaldybės Tarybos Švietimo, Kultūros ir Sporto komiteto pirmininkė Ilona Pociuvienė priminė „Palangos dienų“ sumanytojo, Palangos miesto garbės piliečio Vitaliaus Bernardo Litvaičio žodžius, geriausiai nusakančius, kokios istorinės datos švenčiamos: „Kovo 30-ąją, kai Palangos kraštas buvo grąžintas Lietuvai, galima vadinti Palangos nepriklausomybės diena. O balandžio 5-oji, kai 1253 m. žemės dalybų akte tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo pirmą kartą oficialiai buvo paminėtas Palangos vardas, laikoma mūsų miesto gimtadieniu“.

Kol žygeiviai registravosi, atėjusieji jų išlydėti klausėsi „Palangos orkestro“ atliekamų kompozicijų bei jungtinio choro – Jūros šaulių vyrų choro ir moterų vokalinio ansamblio „Guboja“ dainų.

Pasak Palangos kultūros ir jaunimo centro kultūrinės veiklos vadybininkės Monikos Jarulytės, iš viso užsiregistravo per 270 dalyvių: 207 nusiteikę įveikti nuotolį nuo Palangos iki Šventosios pėstute pajūriu, 66 žmonės prisijungė prie akcijos „Riedam“.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Pirmajame 2011-aisiais palangiškio Rimanto Radzevičiaus, dirbusio pasienio užkardoje, iniciatyva surengtame žygyje  dalyvavo apie 100 žmonių, tarp jų ir svečiai iš Turkijos. Antrajame Gintaro žygyje buvo jau 200 žygeivių, o trečiajame – per 300. Tarp 200-300 „Gintaro kelio“ ir akcijos „Riedam“ dalyvių žygis sutraukdavo ir kitais metais, tik pernai itin prastas oras išbaidė entuziastus, kurių nesusirinko nė šimto.

Tradiciškai didžioji dalis žygeivių buvo iš Palangos bei Šventosios, tačiau sulaukta dalyvių ir iš Vydmantų, Kretingos, Šilutės, Klaipėdos, Šiaulių, Tauragės, Kauno, Naujosios Akmenės. Iš šio miesto buvo pati jauniausia žygio dalyvė ketverių metukų Ievutė. Vyriausia žygeivė – 73 metų palangiškė ponia Jovita.

Prie žygio tradiciškai prisijungė jaunieji Šaulių sąjungos nariai bei kasmet pulkelį moksleivių – žygių entuziastų – atsivedantis palangiškis mokytojas Egidijus Šalkauskis, šįkart sukvietęs šešiolika Palangos ir Šventosios moksleivių.

Apšilę mankštoje ir įsiamžinę bendroje nuotraukoje, žygeiviai patraukė link Šventosios. Pirmieji šį atstumą įveikė per porą valandų. Šventojoje žygio „Gintaro keliu“ ir akcijos „Riedam“ dalyvių tradiciškai laukė VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Palangos užkardos pasieniečiai, išvirę gardžią košę ir pripylę stiklinaites karštos arbatos.

Pasistiprinę koše ir arbata, besidomintieji tuo, kaip reikia suteikti pirmąją pagalbą, galėjo dalyvauti Palangos visuomenės sveikatos biuro surengtuose mokymuose.

Šiais metais kiekvienam žygiavusiam ar riedėjusiam buvo įteiktas žygio dalyvio pažymėjimas ir iš medžio sukurtas gintarais papuoštas atminimo medalis su įrašu „Gintaro kelias Palanga – Šventoji 2019“.

Livijos Grajauskienės nuotr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”76681,76683,76684,76685,76686,76687,76688,76689,76690,76691,76692,76693,76694,76695,76696,76697,76699,76704,76705,76698,76680,76710″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This