Jūrinės bendruomenės kreipimasis*

Mums rašo

Jūrinė bendruomenė reiškia susirūpinimą dėl pastaruoju metu viešoje erdvėje skleidžiamos šmeižto kampanijos prieš VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją (toliau – KVJUD), jos vadovą Arvydą Vaitkų ir visą Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.

Kyla pagrįstų klausimų, ko siekia Lietuvos nacionalinis transliuotojas, platindamas ne visada tikrovės atitinkančią ir šališką informaciją, kuri kenkia dalykinei vienintelio šalies jūrų uosto, kaip strateginės reikšmės valstybės objekto, reputacijai. Metamas šešėlis ir tendencingai formuojama visuomenės nuomonė kenkia uosto įvaizdžiui, visai Lietuvos transporto sistemai, manome, kad tai kelia grėsmę ir šalies nacionaliniam saugumui.

„Drąsiai teigiame, kad Arvydo Vaitkaus asmeninio indėlio bei KVJUD dėka pastaraisiais metais deramai atsigręžta į jūrinę bendruomenę, jūrines tradicijas ir jų išsaugojimą bei puoselėjimą”, – rašoma jūrinės bendruomenės kreipimesi į aukščiausius šalies vadovus.

Klaipėdos valstybinis jūrų uostas dalyvauja intensyvioje konkurencinėje kovoje. Klaipėdos uostas tapo vienu iš pirmaujančių uostų regione – visa tai garsina Lietuvos vardą pasaulyje. Pastaraisiais metais uostas pasiekė geriausius rezultatus per visą savo istoriją, o tai reiškia ir didžiulę naudą Lietuvos valstybei ir jos ekonomikai.

Nerimą kelia valstybės įmonės puslapyje pateikta detali informacija apie visuomeninio transliuotojo metodus rengiant tyrimą, kuris meta šešėlį visam uostui (plačiau: http://www.portofklaipeda.lt/lrt-tvrimas). Tokiu būdu kaimyniniai uostai gali lengvai pasiekti konfidencialią medžiagą apie uoste vykstančius procesus. Mūsų žiniomis, dėl šališkos ir neobjektyvios publikacijos Uosto direkcija kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių.

Labai tikimės, kad visuomenę klaidinanti informacija bus paneigta, o viešosios informacijos rengėjas dėl Visuomenės informavimo įstatymo ir kitų visuomenės informavimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, bus įspėtas.

Visuomeninio transliuotojo skleidžiama šališka ir neobjektyvi, visuomenę klaidinanti informacija gali turėti skaudžių ekonominių pasekmių.

Manome, kad tendencingai formuojama negatyvi nuomonė apie Klaipėdos valstybinį jūrų uostą gali daryti įtaką krovinių savininkų apsisprendimui pereiti dirbti į kitus regiono uostus. Tokiu atveju, kilti grėsmė Klaipėdos valstybiniam jūrų uostui prarasti krovinių srautus bei pajamas. Taip būtų padaryta didelė žala visai Lietuvos ekonomikai, kiltų grėsmė šalies nacionaliniam saugumui.

Atsakingai pareiškiame, kad skleidžiama iškreipta informacija apie KVJUD ir jos vadovą kenkia ne tik visai jūrinei bendruomenei, bet ir Lietuvai, kaip jūrų valstybei.

Neabejojame, kad visuomeninis transliuotojas privalo vykdyti savo tikrąją misiją — visuomenei skleisti objektyvias, nešališkas žinias, o ne vykdyti politinius užsakymus. Šiuo atveju, susidaro įspūdis, kad visuomeninis transliuotojas tapo įrankiu politikams susidoroti su sau nepatogiais asmenimis, o puikius rezultatus demonstruojantis jūrų uostas paverstas politinių kovų arena. Kyla įtarimų, jog sėkmingai dirbančio uosto vadovo pašalinimu gali būti suinteresuoti neskaidrių interesų turintys asmenys.

Drąsiai teigiame, kad Arvydo Vaitkaus asmeninio indėlio bei KVJUD dėka pastaraisiais metais deramai atsigręžta į jūrinę bendruomenę, jūrines tradicijas ir jų išsaugojimą bei puoselėjimą. Ypač tai išryškėjo po Lietuvos saugios laivybos administracijos panaikinimo, ją reorganizavus į Lietuvos transporto saugos administracijos Jūrų departamentą.

Manome, kad pastaruoju metu vienpusiška ir neigiama, dažnai sutirštinama informacija yra skleidžiama sąmoningai, todėl jausdami atsakomybę, neigiamai vertiname skubotus ir neapgalvotus sprendimus, kurių galimai siekia atitinkamos suinteresuotos pusės.

Tikėdamiesi pozityvaus požiūrio ir supratimo.

Petras Bekėža, Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas

Juozas Liepuonius, Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas

Vytautas Petrulis, asociacijos „Jūros veteranai” pirmininkas

*Kreipimasis skirtas prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, premjerui Sauliui Skverneliui susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui, LRT Tarybos pirmininkui Liudvikui Gadeikiui

7 Comments

  1. Oleg

    Kas yra ta jūrinė bendruomene?Funkcioneriai ginanti kita funkcioneri?

    Reply
  2. Inga

    „Labai tikimės, kad visuomenę klaidinanti informacija bus paneigta, o viešosios informacijos rengėjas dėl Visuomenės informavimo įstatymo ir kitų visuomenės informavimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, bus įspėtas.” Kodėl tik įspėtas? Nei griežtos baudos, nei atleidimo? Meluoja sau visuomenei, o visuomenė už melą dar sumoka…

    Reply
  3. Pilietė

    Pastebėta, kad pastaruoju metu nustojo būti skleidžiami informacinio pobūdžio gana šališki straipsniai apie galimai perdėtus KVJUD pasiekimus, indėlius į valstybės biudžetą ir norimą siekį padidinti darbo vietas galimai keleriems metams (kol bus vykdomos molo prailginimo ir menamo išorinio uosto statybos). Gal kas galite atsakyti kodėl to nebėra? gal pasibaigė KVJUD biudžetas? Pasigendama objektyvių straipsnių, skleidžiančių KVJUD daromus darbus, pvz. – Klasco įmonės vykdoma tarši krova miestiečių sveikatos sąskaita ar vykdomų viešų konkursų keliamas sąlygas…

    Reply
  4. Pensininke

    Nesusireikšminkite,pasirašiusieji geriau pagalvokite kaip pagerinti Klaipėdoje ekologinę padetį, kas Jūs esate be paprasto žmogaus?

    Reply
  5. Gintaras

    Pastebėtina ir keista, kad po šiuo raštu nėra nei uosto krovos kompanijų, nei ekspeditorių, agentų, nei šipčandlerių asociacijų parašų. Matyt, tiesiogiai uoste dirbantys ir laivus kraunantys, aptarnaujantys, krovinius į uostą pristatantys nebelaikomi jūrine bendruomene. Gal kas nors žino kam reikalingas ir naudingas toks skaldymas, fragmentavimas ?

    Reply
    • Aldona

      O kada krante dirbantys ir neturintys jūrinės kvalifikacijos laikomi jūreiviais – o tai reiškia jųrine bendruomene?

    • Gintaras

      Miela Aldona, o nuo kada jūrininkai su ta jūsų minėta kvalifikacija išmoko be kranto ir uosto apsieiti? Visi su jūra susiję verslai ir visos be išimties su jūra, laivyba (net ir pramogine, ne vien profesine) organizacijos turi vienytis, jei tikrai norim Klaipėdoje atsilaikyti prieš jūrinės valstybės pagrindų ir jūrinės kultūros naikinimą. Jūreiviai yra tik jūrinės bendruomenės dalis, žvelkite plačiau, jeigu įmanoma 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This