Vietoj paskutiniojo žodžio – buvusio partinio veikėjo knyga

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Ketvirtadienį priešpiet Klaipėdos miesto apylinkės teisme baigta naginėti didelio atgarsio visuomenėje sulaukusi byla, kurioje buvo teisiamas Klaipėdos miesto tarybos narys, daliai rusakalbių klaipėdiečių atstovaujantis politikas Viačeslavas Titovas. Jis vietoj paskutinio žodžio teismui įteikė daugiau nei 600 puslapių apimties vadinamąją Partizanų teroro aukų atminimo knygą. Prokuroras teisiamajam pasiūlė skirti lygtinę 2 metų laisvės atėmimo bausmę.

Advokatės M. Kunickienės (kairėje) baigiamoji kalba apsiribojo vienu sakiniu, jai paprašius jos ginamąjį išteisinti. Palmiros Mart nuotr.

Nors V. Titovui už nepagarbius ir melagingus pasisakymus apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą tyrimo pradžioje buvo pareikštas įtarimas tik dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, tyrimui einant į pabaigą Klaipėdos apylinkės prokuroras Simonas Genys priėmė sprendimą kaltinimus papildyti dar dviem Baudžiamojo kodekso straipsniais – dėl kurstymo prieš bet kokią žmonių grupę bei dėl pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Už šias nusikalstamas veikas savo daugiau nei pusvalandį trukusioje baigiamojoje kalboje prokuroras S. Genys paprašė teismo kaltinamajam skirti vienerių metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Prokuroras teisiamojo kaltę įrodinėjo jau priimtais įvairių Lietuvos teismų, tarp jų – ir Konstitucinio Teismo – nuosprendžiais, paneigiančiais partizaninio judėjimo Lietuvoje nusikalstamą pobūdį bei pripažinusiais ir A. Ramanauską – Vanagą, ir jo žmoną Birutę Mažeikaitę buvus genocido aukomis bei juos reabilitavusiais. Prokuroro teigimu, visi šie sprendimai yra lengvai prieinami ir jei buvo gerai žinomi  V. Titovui, tačiau jis sąmoningai rėmėsi vieninteliu sovietiniu 1957 metų partizanų vadą mirties bausme nuteisusio teismo nuosprendžiu, kuris oficialiai pripažintas niekiniu.

S. Genio teigimu, „neapykantą kurstančią informaciją” V. Titovas platino sąmoningai, tai jis darė ir savo socialinio tinklo „Facebook” paskyroje, ir per įvairius rusiškus portalus bei kitas Kremliui palankias informavimo platformas. Pasak prokuroro, po partizanų vadą bei visą Lietuvos partizaninį judėjimą niekinančių  pasisakymų V. Titovo „Facebook” draugų ratas nuo kelių šimtų išaugo iki kelių tūkstančių, jį citavo bei palaikė ir oficialūs Rusijos asmenys –  Vidaus reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas ir kt. Negana to, V. Titovas aktyviai siekė, kad teismo sprendimas dėl A. Ramanausko – Vanago reabilitacijos būtų peržiūrėtas.

S. Genio teigimu, šie ir kiti tyčiniai teisiamojo veiksmai gali būti traktuojami ir kaip keliantys grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Prokuroras savo prašymą teisiamajam skirti bausmės vykdymo atidėjimą motyvavo tuo, kad V. Titovas anksčiau neteistas, dirba, augina tris mažamečius vaikus, be to, nenustatyta nei bausmę lengvinančių, nei ją sunkinančių aplinkybių. Teismo prokuroras taip pat prašė bausmės atidėjimo laikotarpiu įpareigoti  V. Titovą būti namuose nuo 22 iki 6 val. bei atsiprašyti nukentėjusiųjų.

Tuo metu teisiamojo advokatės Mirandos Kunickienės baigiamoji kalba apsiribojo vienu sakiniu, jai paprašius jos ginamąjį išteisinti.

Per abu teismo posėdžius tylėjęs V. Titovas nekalbėjo ir jam suteikus paskutinįjį žodį.

Vietoj to jis teisėjai Violetai Balčiūnienei įteikė buvusio tarybinio partinio veikėjo, aktyvaus sovietmečio žurnalisto Povilo Masilionio* sudarytą 610 psl. neva nuo partizanų nukentėjusių aukų knygą, kurią paprašė prijungti prie bylos. Jo teigimu, joje „yra daug įvairių pavardžių”.

Po posėdžio V. Titovas žurnalistams pakartojo esąs nekaltas, o prokuroro pasiūlytą bausmę pavadino labai griežta. Jis neatsakė į „Atviros Klaipėdos”  žurnalistės klausimą, ar žino, kas yra jo teismui pateiktos knygos autorius, tačiau ją patarė įsigyti.

Teismas savo sprendimą šioje byloje žada skelbti gegužės 14 d.

INFORMACIJA

Už nepagarbius bei melagingus pasisakymus neva A. Ramanauskas -Vanagas yra atsakingas už 8 000 civilių žmonių ir vaikų nužudymą, todėl jo atminimo Klaipėdoje įamžinti negalima, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2018 m lapkričio 26 d. V. Titovą pripažino sulaužius Tarybos nario priesaiką. Jis, nelaukdamas apkaltos, pats atsisakė Tarybos nario mandato, bet per šių metų kovą vykusius savivaldos rinkimus vėl buvo išrinktas į naująją Klaipėdos miesto tarybą. Ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų bei įrašų viešojoje erdvėje buvo pradėtas 2018 metų liepos 23 d. pagal žurnalisto Andriaus Tapino pareiškimą Generalinei prokuratūrai.    

____

*Povilas Masilionis.  1959–1962 m. Vilniaus universiteto Filologijos ir istorijos fakultete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. 1962–1964 m. buvo Anykščių rajono „Gegužės 1-osios“ kolūkio partinės organizacijos sekretorius. 1972 m. baigė Leningrado (dabar – Sankt Peterburgas) aukštąją partinę mokyklą. 

Buvo  Molėtų rajono laikraščio „Pirmyn“ redaktoriaus pavaduotojas, Jonavos rajono laikraščio „Jonavos balsas“ redaktorius, Vilniaus Politinio švietimo namų konsultantas, 1980–1988 m. dirbo Lietuvos komunistų partijos CK propagandos ir agitacijos skyriaus spaudos sektoriaus instruktoriumi. 1988–1990 m. žurnalo „Komunistas“, 1990–1993  m. „Politika“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas. 1994-2004 m. žurnalo „Gairės” vyriausiasis redaktorius. 

Liepos 6 d. P. Masilioniui sueis 80 metų. 

5 Comments

  1. Aš

    Privalome garbinti kiekvieną atėjusią naują valdžią ir nulenkti prieš ją galvas.

    Reply
  2. Arūnas Marčauskas

    Visai netrukus Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje bus leista nuskambėti sumautam melui:

    „Aš, Viačeslavas Titovas, prisiekiu gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus…“.

    Įdomu, kaip į tai ketina reaguoti kiti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai?

    V. TITOVUI BUS LEISTA PASITYČIOTI IŠ LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJOS?

    Reply
  3. Fu....

    Ir ko čia bylinėjasi? Abi pusės vienodai žudė, koks skirtumas. Garbė tam kas nežudė. Žudymas jokių tikslų, idėjų, religijų ir t.t. nepateisina. Žudymas yra žudymas ir viskas. Tegul aukština tuos, kas taikos siekia o ne skaldyk ir valdyk principu veikiantį aparatą palaiko.

    Reply
  4. ir po truputį

    šis nesantaikos kurstytojas prieis siūlo galą…

    Reply
  5. Rytis

    Nepastebėjau jokio rasinio kurstymo. Čia tai jau pripaišė savo iniciatyva.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Paminėjo išvadavimą, kurio nebuvo

Sekmadienio vidurdienį uostamiestyje, prie sovietinių karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, perlaidojimo vietos apie trys dešimtys rusakalbių klaipėdiečių paminėjo 79-ąsias Klaipėdos ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

ELTA

G. Landsbergis šmaikščiai atsakė į M. Zacharovos grasinimus

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ironizuodamas atsakė į Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos grasinimus esą Lietuvos ministrui dėl ...
2023-10-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Parašai neblaiviam prokurorui palaikyti nepadėjo - atleido iš pareigų (dar papildyta)

Kaip jau buvo rašyta, praėjusių metų gruodžio 9 d. uostamiestyje ryte per policijos reidą buvo sulaikytas neblaivus asmeninį automobilį „Skoda ...
2023-01-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This