Tęsia tradiciją pagerbti išskirtinį klaipėdietį

Fotoreportažai, Miestas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienį Juliaus Liudviko Vynerio labdaros ir paramos fondas, Klaipėdos žydų bendruomenė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus vėl sukvietė miestiečius į tradicinę „Vynerio arbatėlę“ Klaipėdos skulptūrų parke, skirtą pagerbti išskirtinį klaipėdietė Julių Liudviką Vynerį (Julius Ludvick Wiener).

1795 m. balandžio 1 d. Dancige (dabartiniame Gdanske) gimęs žydas vėliau apsigyveno Mėmelyje (Klaipėdoje).Jis ilgai kovojo dėl Klaipėdos miestiečio teisės, vėliau pats dalyvavo miesto valdymo procese kaip magistrato narys. Vyneris per gyvenimą sukaupė didžiulį kapitalą ir visus nustebino 1855 m. surašytu testamentu, pagal kurį miestui paliko milžinišką 300 000 talerių palikimą (apie pusę milijono JAV dolerių). Ant Vynerio kapo iškaltas užrašas: „… jo atminimą gerbia draugai, jį laimina vargšai“. J. L. Vyneris mirė 1862 m. vasario 24 d.

Sovietmečiu naikinant senąsiąs kapines, paminklą J. L. Vyneriui per stebuklą pavyko išgelbėti. Ilgą laiką jis saugotas Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, o vėliau pastatytas vietinei žydų bendruomenei grąžintose kapinėse. Tik vėliau apsižiūrėta, jog taip paniekinta paskutinioji iškilaus labdario valia, tad paminklas buvo perkeltas į Skulptūrų parką ir pastatytas ten, kur iš tikrųjų yra palaidotas J. L. Vyneris.

Tradiciškai pagerbti šio geradario atminimą susirinko keletas dešimčių miestelėnų, kai kurie jų atėjo ir su mažais vaikais.

„Džiaugiuosi, kad matau ir tuos pačius, ir naujus veidus. Tikiuosi, kad kitąmet mūsų čia bus dvigubai daugiau”, –  sakė – Juliaus Liudviko Vynerio labdaros ir paramos fondo vadovas Romualdas Žukauskas.

Šiemet nauju tradicijos akcentu tapo inkilų dažymo dirbtuvės.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”77685,77686,77687,77688,77689,77690,77691,77692,77693,77694,77695,77696,77697,77698,77699″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Romualdas

    Ačiū dalyvavusiems miestiečiams. Beje, atskira padėka spaudos atstovams, kad nepasididžiuoja ir nepraleidžia mūsų kuklaus minėjimo nušviesdami jį visuomenei.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos prijungimo šimtmetis - ir su amžinojo poilsio sugrįšiančiu karinės operacijos vadu

Likus mėnesiui iki 100-ųjų Klaipėdos krašto prijungimo metinių uostamiestyje ketvirtadienį buvo pristatyta šiai sukakčiai paminėti skirtų renginių programa, kurioje iš ...
2022-12-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Nykstantiems teniso kortams - nuolatinė savivaldybės parama

Iš teniso kortų Skulptūros parko pašonėje beliko šabakštynai ir tik keturios skurdžios aikštelės. Tačiau apgailėtinos būklės teniso kortų savininkai jau ...
2022-11-03
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė sunkmečio nejaučia?

Klaipėdos miesto savivaldybės koreguoja savo 2022 – 2024 metų strateginį veiklos planą, tačiau jame neplanuoja mažinti investicijų ar išlaidų. Parengtame ...
2022-10-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This