Dėl Locmanų namo likimo – du piketai

Uostas ir jūra

Portale lietuvos.link pranešama, kad šį trečiadienį, balandžio 10-ąją, 12 val., Vilniuje, prie Kultūros paveldo departamento (KPD), vyks asociacijos Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis rengiamas piketas, kurio dalyviai pareikš protestą prieš leidimą nugriauti Locmanų namą Klaipėdoje. Analogiška akcija tuo pat metu bus rengiama ir uostamiestyje.

Žiemos uostas. Kairėje – Locmanų (Locų) namas (1924-04-10) Klaipėdos apskrities archyvo nuotr.

„Protestą išprovokavo žinia, kad KPD leido nugriauti 1905 metais pastatytą Locmanų namą, dėl kurio vertės neabejoja nei specialistai, nei plačioji visuomenė. Tai – vienintelis išlikęs senojo Klaipėdos uosto tarnybų pastatas, turintis ir išskirtinę memorialinę vertę: čia gyveno pirmųjų Lietuvos jūrų laivų „Jūratė” ir „Kastytis“ kapitonas Juozas Anžejauskas, o 1923-06-27 prie Locmanų bokšto vyko Klaipėdos uosto perdavimo Lietuvos Respublikai ceremonija”, – rašoma publikacijoje.

Anot jos, piketo dalyviai neabejoja, kad šį istorinį namą galima ir būtina išsaugoti, o leisdamas jį nugriauti KPD įteisina vandalizmo aktą.

„Šį atvejį Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis vertina kaip iliustraciją, kad vadinamieji „kompromisai“, apie kuriuos ne kartą viešai kalbėjo naujasis KPD vadovas Vidmantas Bezaras, praktikoje gali reikšti tiesiog paveldo naikinimą”, – rašoma publikacijoje.

Vėliau, pirmadienio vakarą Lietuvos piliečių sąjungos atstovai pranešė, kad tuo pat metu bus organizuojamas ir piketas prie KPD Klaipėdos skyriaus.

Apie tokius su Locmanų namu susijusius Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) planus praėjusią savaitę pranešė „Atvira Klaipėda”.

„Leidimas griauti šį pastatas gautas, tačiau tai daryti artimiausiu metu nenumatoma. Griauti pastatą galbūt gali prireikti ateityje modernizuojant infrastruktūrą pagal technologinius poreikius”, – tada lakoniškai raštu į „Atviros Klaipėdos” klausimus, apie tai, kodėl prireikė griauti Locmanų namą, atsakė „Klasco” vadovas Vytautas Kaunas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This