„Klaipėdos vandens” epopėja: dar vienas taškas

Svarbu, Verslas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atsisakė pradėti tyrimą dėl uostamiesčio savivaldybės kontroliuojamos AB „Klaipėdos vanduo” valdybos nario, UAB  „Fortum Klaipėda” vadovo Tomo Eikino veiksmų.

Juos VTEK buvo apskundęs „Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos narys, liberalas Audrius Vaišila.

VTEK konstatavo, kad Tomas Eikinas dėl „Klaipėdos vandens” valdybos nario pareigų nėra priskiriamas valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai, kuriems Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos taikomos „visos apimties ir tiesiogiai”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, liberalas Saulius Budinas jau gana ilgai siekė atšaukti T. Eikiną iš „Klaipėdos vandens” valdybos kaip nebeatitinkantį nepriklausomumo kriterijų. Motyvas tokiems teiginiams buvo dar 2017 m. lapkritį tarp  „Klaipėdos vandens” ir „Fortum Klaipėda” pasirašė 72 600 Eur su PVM vertės dumblo deginimo paslaugos sutartis. Antroji metinė sutartis dėl tų pačių paslaugų tarp „Klaipėdos vandens” ir „Fortum Klaipėda” buvo pasirašyta šiemet vasario 25 d. Jos apimties pradinė vertė jau siekė 157 300 Eur.

Paskutinis bandymas atstatydinti T. Eikiną buvo surengtas praėjusią savaitę. Tada Stebėtojų tarybos nariai Artūras Razbadauskas ir Arvydas Cesiulis dėstė, kad kol nėra VTEK išvados dėl A. Vaišvilos parašyto kreipimosi, tol esą nėra pagrindo konstatuoti, kad T. Eikinas ką nors pažeidė. Šio posėdžio metu už T. Eikino atstatydinimą  balsavo tik liberalai A. Vaišvila ir Saulius Liekis, o kiti posėdžio dalyviai susilaikė.

VTEK, išnagrinėjusi A. Vaišvilos skundą, praėjusią savaitę nusprendė, kad T. Eikinas dėl „Klaipėdos vandens” valdybos nario pareigų nėra priskiriamas valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai, kuriems Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos taikomos „visos apimties ir tiesiogiai”. Jam esą taikomos tik įstatymo nuostatos, reguliuojančios privačių interesų deklaravimą ir interesų konfliktą.

„Komisijai nepateikta duomenų, kad T. Eikinas, eidamas tarnybines pareigas, priiminėjo sprendimus ar atliko kitus veiksmus, keliančius jam interesų konfliktą. Analizuojamoje situacijoje T. Eikinas 2019 m. vasario 25 d. dumblo tvarkymo paslaugų pirkimo- pardavimo sutartį pasirašė kaip UAB „Fortum Klaipėda” direktorius, tačiau ne kaip AB „Klaipėdos vanduo” atstovas. Tuo tarpu T. Eikinui kaip UAB „Fortum Klaipėda” direktoriui Įstatymo nuostatos yra netaikomos. Pažymėtina, kad šiuo atveju akcinėje bendrovėje “Klaipėdos vanduo” T. Eikinas atstovavo privačią įmonę, tačiau Įstatymo nuostatos, reguliuojančios teisės atstovauti apribojimus (Įstatymo 12 straipsnis) T. Eikinui yra netaikomos”, – rašoma komisijos išvadose, kuriose konstatuojama, jog tyrimas dėl T. Eikino pradėtas nebus.

Šią savaitę pradėsianti dirbti nauji miesto valdžia turės formuoti ir naują „Klaipėdos vandens” valdybą ir Stebėtojų tarybą, nes baigiasi jų ketverius metus trunkančios kadencijos.

3 Comments

  1. Anonimas

    Įdomu, kaip gali nebūti jokio inetersų konflikto, kai vadovaudamas įmonei, pasirašo sutartį su kita, kurioje taip pat yra valdymo organe… kažkas čia ne taip…

    Reply
  2. Suprantantis

    Stebint šią, politikų inspiruotą, epopėją akivaizdu, kad kitokios pabaigos ir negalėjo būti. Manau VTEK parodė principingumą, kad nepataikaus politikams ir jų interesams. Su tuo ir sveikinu mūsų jauną demokratiją!

    Reply
  3. Simona

    Kam dar liko neaišku, kad interesų konflikto čia nebuvo? Ar dar bus norinčių pasiaiškinti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This