„Klaipėdos nafta“ susiduria su iššūkiais

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN), informuodama apie pirmojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus, teigia, kad ji susidūrė su aplinkos iššūkiais, „paskatinusiais susitelkti į veiklos efektyvumo didinimą ir aktyviau ieškoti papildomų bendradarbiavimo galimybių su esamais bei potencialiais klientais”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Per pirmąjį 2019 m. ketvirtį KN iš viso gavo 31,2 mln. Eur pajamų – 12 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus, nors bendrovės naftos produktų krova sumenko net 24 proc. – nuo 2 mln. tonų pernai iki 1,539 mln. tonų šiemet.

Bendrovės EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) per tris šių metų mėnesius pasiekė 17,7 mln. Eur – palyginamuoju laikotarpiu prieš metus jis buvo 10,4 mln. eurų.

Per 2019 m. pirmuosius tris mėnesius bendrovė uždirbo 2,8 mln. eurų grynojo pelno (2018 m. pirmąjį ketvirtį 6,8 mln. Eur).

Teigiama, kad finansiniams KN veiklos rezultatams įtakos turi IRFS 16 apskaitos standarto pasikeitimas, pagal kurį nuo 2019 m. nuomos įsipareigojimai pradėti apskaityti kaip turtas ir įsipareigojimai ir atitinkamai pradėtas skaičiuoti nusidėvėjimas.

Anot pranešimo, sumažėjusioms krovos apimtims įtakos turėjo mažesni naftos produktų srautai iš „Orlen Lietuva“ perdirbimo gamyklos bei sumažėjęs tamsiųjų naftos produktų tranzitinių krovinių kiekis. Tai esą daugiausiai sąlygojo sutapę net keli incidentai KN pagrindinių klientų gamyklose, turėję įtakos naftos produktų gamybos ir atitinkamai tiekimo bei saugojimo apimtims.

„Susidėjus nepalankių ir nuo bendrovės tiesiogiai nepriklausančių aplinkybių visumai, pirmąjį ketvirtį fiksavome mažėjusius krovos rezultatus mūsų naftos terminaluose. Tai skatino aktyviau peržiūrėti savo veiklos procesus, ieškoti naujų bendradarbiavimo galimybių su naujais ir esamais klientais, dirbti ties naujomis strateginėmis partnerystėmis. Pažymėtina, kad organizacijos susitelkimas davė pozityvių rezultatų ir lyginant su antruoju 2018 m. pusmečiu, šį ketvirtį grynojo pelno rodiklio kreivė – vėl kylanti“, – pranešime spaudai cituojamas KN generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

Pasak KN vadovo, aplinkos kuriami iššūkiai tik patvirtina, kad užsibrėžta kryptis – kuo greičiau pabaigti šviesiųjų naftos produktų parko investicinį etapą ir pradėti jį eksploatuoti – yra itin svarbi siekiant daugiau ir lankstesnių bendradarbiavimo ir kraunamų naftos produktų įvairovės didinimo galimybių su klientais. Planuojama, kad naująjį šviesių naftos produktų parką bendrovė pradės eksploatuoti iki šių metų antrojo ketvirčio pabaigos.

Bendrovės valdomas SGD terminalas per pirmus tris šių metų mėnesius priėmė 1 dujovežį, taip pat įvykdytos šešios mažos apimties SGD perkrovos operacijos. Iš viso per pirmąjį šių metų ketvirtį išdujinta ir perkrauta 0,74 mln. MWh dujų, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu – 1,10 mln. MWh. SGD terminalo veiklos apimtims įtakos turėjo tai, kad dėl atliktų planinių SGD terminalo techninės apžiūros darbų vasario-kovo mėn. nevyko krova ar išdujinimas.

Per pirmąjį ketvirtį SGD terminalų pajamos sudarė 22,98 mln. Eur ir buvo 36,9 proc. didesnės nei atitinkamu laikotarpiu 2018 m. (16,79 mln. Eur). SGD terminalo pajamos susideda iš vienos dvyliktosios SGD pakartotinio dujinimo kainos pastoviosios dalies už metinius vartojimo pajėgumus, kuri yra patvirtinta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2019 metams, bei pakartotinio dujinimo kainos kintamos dalies už išdujintą dujų kiekį.

„Nuolat dairomės naujų galimybių ir sprendimų, kurie prisidėtų prie visapusiškos SGD logistikos grandinės stiprinimo. Mūsų siekis – sudaryti sąlygas klientams pasitelkti įvairiausias rinkoje atsirandančias galimybes ir naudotis konkurencingiausiomis bei palankiausiomis pasaulinėmis SGD kainomis apsirūpinant SGD tiek savo poreikiams, tiek komercinei veiklai. Mūsų valdomų SGD terminalų paslaugų aktualumas, atsižvelgiant į išaugusią KN teikiamų paslaugų paklausą, itin gerai matomas antrąjį ketvirtį“, – sako M. Jusius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This