Daugiausia susirgimų – tarp neskiepytų vaikų

Sveikata

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje registruoti jau 569 tymų atvejai.

Bene didžiausią nerimą visuomenės sveikatos specialistams kelia tai, jog iš visų susirgusių daugiau kaip 70 – poliklinikų ir ligoninių darbuotojai. Daugiau nei 20 proc. susirgusių vaikų buvo per jauni skiepams. Tymų protrūkio metu nustatyta daugiau nei 4500 sąlytį turėjusių asmenų, po turėto kontakto per 72 val. paskiepyta apie 2000 asmenų.

„Aiškindamiesi priežastis, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, jog serga daugiausia neskiepyti vaikai (68 proc.) ir neskiepyti ar tik viena vakcinos doze skiepyti suaugę asmenys (74 proc., atskaičius suaugusius asmenis, kurių skiepijimo būklė nežinoma). Vertinant tymų atvejų pasiskirstymą pagal amžių, galima išskirti aiškias grupes – serga vaikai, kurių tėvai atsisakė juos skiepyti, vaikai iki 1 m. amžiaus, kurių dar negalima vakcinuoti, 35-44 m. amžiaus asmenys, kurie skiepyti viena vakcinos doze, t. y. nepilnai. Kita svarbi rizikos grupė – sveikatos priežiūros specialistai“, – pranešime cituojama Visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, siekiant nutraukti infekcijos plitimo grandinę, labai svarbus ne tik asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų budrumas, bet ir gyventojų sąmoningumas, ypač nepalankios tymų atžvilgiu epidemiologinės situacijos metu. Asmenys, kurie įtaria, kad serga tymais (t. y., jiems pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, bėrimas, kvėpavimo takų ir/ar akių junginės uždegimas) ar 21 dienos laikotarpyje turėję sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, turėtų telefonu kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą ir jau registracijos metu nurodyti visą būtiną informaciją bei savo nuogąstavimus, kad pacientams būtų suteiktos reikalingos šeimos gydytojo paslaugos jų namuose arba užtikrintas operatyvus ir tinkamas izoliavimas, jiems atvykus į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Klaipėdos apskrityje su Visuomenės sveikatos centro specialistais galima susisiekti šiais telefonais: (8 4) 641 1154,  (8 4) 641 0348, (8 4) 641 0347. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tymų skiepų linija (8 5) 230 0123.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Mažiausių vaikų skiepijimui pasiryžo nedidelė dalis

Likus dienai iki 5-11 metų vaikų skiepijimo nuo Covid-19 pradžios, Klaipėdoje tam registruotis neskubama. Šiai amžiaus grupei priskiriamų vaikų vakcinacija ...
2021-12-14
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Per parą į šalies ligonines dėl COVID-19 paguldyta 100 žmonių

Šiandien, rugsėjo 1-ąją, mobili vakcinavimo komanda dirbs Klaipėdos universiteto (Herkaus Manto g. 84) aikštėje. Apsisprendusių skiepytis studentų ir šios aukštosios ...
2021-09-01
Skaityti daugiau

Konsultacijos

„Skiepų atveju yra ginamos kitų žmonių teisės į sveiką aplinką"

Žinomas advokatas, teisės mokslų daktaras Algimantas Šindeikis atsako į įtraukiosios žurnalistikos platformos „Bendra“ klausimus, kaip dalies visuomenės atsisakymas skiepytis nuo ...
2021-08-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This