Į uostą atplauks 15 užsienio karo laivų

Uostas ir jūra

Ketvirtadienio vakarą arba penktadienį ryte Klaipėdos uoste prisišvartuos apie 15 užsienio karo laivų iš Danijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Latvijos, Lenkijos ir Prancūzijos, Turkijos. Dauguma laivų atplaukia dalyvauti tarptautinėje jūrinėje operacijoje ,,Atvira dvasia“ (angl. ,,Open Spirit“). Tai – kol kas didžiausios pratybos šiais metais, kurias organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos. Lietuva taip pat skirs savo karo laivus.

Tarptautinė operacija skirta išvalyti Baltijos jūros dugną nuo jūrinių minų, paliktų I ir II pasaulinių karų metu. Taip siekiama sumažinti jūrinių minų keliamą pavojų jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai, taip pat pagerinti Baltijos jūros ekologinę aplinką.

Per I pasaulinį karą jūroje buvo padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, per II – beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Šios minos vis dar kelia didžiulį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, jai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.

Jau nuo balandžio 25 d. Karo ir kruizinių laivų terminale įsikūrė kariai, kurie užtikrins NATO Greitojo reagavimo minų medžiojimo junginio apsaugą operacijos ,,Atvira Dvasia“ (angl. Open Spirit) metu, grupei lankantis Klaipėdoje.

„Šie mokymai netrukdo įprastai uosto rutinai, civiliams gyventojams ar turistams. Pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės karinės jūrų pajėgos kartu su NATO jūrinių operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centru, jose dalyvauja Vokietijos Karinių jūrų pajėgų bataliono kariai ir Bundesvero tyrimų institutas“, – pranešime cituojamas NATO operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centro operacinių reikalavimų rengimo štabo karininkas kmdr. Tadas Jablonskis.

Laivų vizito metu, gegužės 4 d., Karo ir kruizinių laivų terminale organizuojama Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena Klaipėdoje:

11-16 val. Klaipėdos įgulos karinės technikos ekspozicija, tiras Karo ir kruizinių laivų terminale

12–12.30 val. Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų studentų priesaika Karo ir kruizinių laivų terminale

12.30–13 val. KJP orkestro pasirodymas

12–16 val. Atviri karo laivai Karo ir kruizinių laivų terminale

13–15 val. Specialiųjų operacijų pajėgų karių praplaukimas Danės upėje

13–15 val. Vikingų valčių varžybų dalyvių treniruotė Danės upėje

15–17 val. Vikingų valčių varžybos Danės upėje (atkarpa Jono kalnelis – Žvejo skulptūra (prie merijos)

17 val. Vikingų valčių varžybų nugalėtojų apdovanojimas prie Žvejo skulptūros.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This