„Klaipėdos vandens“ durys atviros moksleiviams

Mums rašo

Dalia Žukienė
2019-05-10

Komentarų: 0

AB „Klaipėdos vanduo“ jau ne pirmus metus gegužės mėnesį kviečia miesto moksleivius susipažinti su miesto vandentiekio ir nuotekų tinklų eksploatavimo sistema. Bendrovė dirba šiuolaikiškais metodais, naudoja modernią techniką, technologijas.

Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai prieš išvykstant ekskursijon į Dumpiuose esančią miesto nuotekų valyklą.

Personalo tarnybos vadovė Indrė Beržanskienė koordinuoja labai svarbų moksleivių aplinkosauginio švietimo iniciatyvą. Ji sako, kad per 30 miesto bendrojo ugdymo mokyklų moksleivių autobusais bus vežamos ekskursijos į vandens gavybos, nuotekų valymo vietas. Moksleiviai turės galimybę pamatyti tas vietas, iš kur patenka vanduo į jų namus, ir kur nuteka jų panaudoto vandens nuotekos.

AB „Klaipėdos vanduo“ iniciatyva puiki. Daugelis bendrovės darbuotojų susitiks su ekskursantais, mokytojais, aiškins tai, kas svarbu žinoti kiekvienam, kuris supranta vandens reikšmę žmogaus gyvenime. Nesvarbu, ką bedarytume, kur bebūtume, esame priklausomi nuo vandens. Aišku, kad kada tik panorėję galime atsigerti, maudytis švariame vandenyje. Aišku, kad ir nešvarus vanduo iš mūsų namų, tualetų, dušų bus pašalintas, nutekės kažkur, kur mes jo nematysime. Tačiau pamatyti iš arti visą sudėtingą Klaipėdos miesto vandentiekio sistemą yra ne tik įdomu, bet ir svarbu kiekvienam vandens vartotojui.

Nuotekų valykla – mažai klaipėdiečiams žinoma karalystė Dumpiuose. Čia iš mūsų namų patenka nuotekos po ilgo tekėjimo kelių šimtų kilometrų ilgo vamzdynais. Nuotekų valykla dūzgia lyg bičių avilys – 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę.

Ekskursantai turi galimybę pamatyti visą grupę nuotekų valymo procesų, kurių metu kietosios atliekos atskiriamos su skystųjų, o kenksmingi teršalai pašalinami. Tai, kas lieka, gana saugiai išleidžiami į upes, jūrą.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo institutas vykdo tarptautinį projektą MORPHEUS apie farmacinių atliekų patekimo į jūrą kelius. Instituto darbuotojai prisijungia prie ekskursijų ir pasakoja moksleiviams apie paskutiniais metais didėjantį vaistų atliekų cheminių medžiagų patekimą į pietų Baltiją. Tyrimai parodė, kad senus vaistus, pasibaigus jų galiojimo laikui, žmonės išmeta į klozetą, šiukšlių konteinerius. Kol kas dar negausiai tokie vaistai yra grąžinami į vaistines…

Ekskursijų dalyviams duodamos atmintinės-lankstinukai, kur galima rasti daugiau informacijos apie esamą pavojingą jūros užterštumo problemą.

Ekologinis švietimas nepaprastai atsakingas ir svarbus darbas. Būtina vienyti visų pastangas, kad galėtume efektyviau stiprinti atsakingą visuomenės požiūrį į sveikos aplinkos saugojimą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This