Atidarė pelno nesiekiančią kavinę

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdoje veikianti neįgaliųjų socialinė įmonė „Regseda” ryžosi investuoti į pelno nenešančią veiklą – šiuolaikiškai suremontavo iki tol nuomininkų kavinės „Juodasis varnas” veiklai naudotas patalpas ir įsigijusi virtuvės įrangą bei įdarbinusi kelias naujas darbuotojas pati pradėjo verstis maitinimo veikla.

„Regsedos” vadovė Kristina Zibalienė pasakoja, kad šia veikla ryžtasis užsiimti siekiant užtikrinti darbuotojams, kurių absoliuti dauguma yra neįgalieji, ne tik kokybišką maitinimą, bet ir jaukią aplinką. Kavinės-valgyklos kainos, pasak K. Zibalienės, yra tik tokios, kad nebūtų generuojamas pelnas, o tik išsilaikoma ir sukaupiamas rezervas ateityje neišvengiamiems remonto darbams.

Jau kelis mėnesius veikiančią maitinimo įstaigą, pavadintą „Skanaus”, atranda vis daugiau klaipėdiečių, tad p. Kristina viliasi, jog taip be jokios reklamos plečiantis klientų ratui pavyks sukaupti ir šiek tiek lėšų, kurias būtų galima panaudoti poezijos ar koncertų vakarams rengti ir jų metu vaišinti susirenkančius klaipėdiečius kava, arbata ir čia pat kepiamais pyragaičiais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak K. Zibalienės, kavinė „Juodasis varnas” šiose patalpose veikė daugiau nei 20 metų. Joje irgi maitindavosi dalis „Regsedos” darbuotojų, tačiau aplinka čia nebuvo pasikeitusi nuo pat įmonės statybų.

„Kai atvažiavo statybininkai pažiūrėti, juokavo, kad tikriausiai niekur nėra daugiau išlikę tokios stalinistinio stiliaus valgyklos. Sakė, kad Holivudas čia galėtų sukti to laikotarpio filmus. Nesmagu buvo ir tai, kad darbuotojams dažnai tekdavo valgyti kartu su gedinčiais žmonėmis – „Juodajame varne” dažnai buvo rengiami gedulingi pietūs. Gamykloje yra ir kelios poilsio zonos su mikrobangėmis, šaldytuvais, kur darbuotojai gali valgyti savo atsineštą maistą, tačiau nusprendėme, kad būtina sukurti geresnę atmosferą, nes svarbu ne tik ką valgome, bet ir kur tai darome. Galėjome čia įkurti tiesiogines pajamas generuojantį sandėlį ar cechą, bet nusprendėme paskuti kitu keliu”, – pasakojo direktorė.

Anot jos, įmonei pavyko susirasti labai geranorišką rangovą – UAB „Tonas”, kuris ne tik patarinėjo interjero klausimais, supirko visą įrangą, bet ir atliko darbus savo sąskaita – leido „Regsedai” už juos išsimokėti per metus.

„Iš viso investuosime apie 150 000 eurų. Visa ši suma bus skirta iš pajamų, gautų iš gamybos, nes atidarydami kavinę nesiekiame iš jos gauti jokio pelno. Kainos čia tokios, kad tik užtektų išsilaikyti ir sukaupti rezervą, kurio prireiks, kai kils reikalas ką nors remontuoti. Darbuotojams papildomai kompensuojame dalį pietų išlaidų”, – sakė K. Zibalienė.

Kai kavinėje ketvirtadienį lankėsi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas, čia buvo siūloma: vištienos sriuba (1 Eur), sultinys su čebureku (1,1 Eur), šaltibarščiai su keptomis bulvėmis (2,2 Eur), užkepta vištiena (3 Eur), sezoninis višitienos kepsnys (3 Eur), vištiena kiniškai (2,8 Eur), menkės matinukai (2,9 Eur), plokštainis su vištiena (2,7 Eur), daržovių blynai (2,5 arba 1,5 Eur priklausomai nuo porcijos). 12.40 val. čia buvo užima apie pusę vietų – dalį lankytojų sudarė netoli įsikūrusio Klaipėdos licėjaus mokiniai, vėliau prisijungė ir vienas greitosios pagalbos ekipažas.

„Labai daug dėmesio skiriame tam, kad maistas būtų natūralus, sveikas, būtų daug daržovių. Sriubose čia nėra ir nebus jokių sultinio kubelių. Teko jau išgirsti, kad čia pagaminta kaip pas mamą. Tai labai džiugina, nes nesireklamuojame, turime tik nedidelę iškabą – apie mus sužino iš lūpų į lūpas. Čia nėra ir nebus jokio alkoholio, nors kai kas dėl to teiraujasi, ar tik ne Verygai priklauso kavinė”, – šypsodamasi sakė „Regsedos” vadovė.

Pašnekovės teigimu, nusprendus atidaryti tokią maitinimo įstaigą kolektyvui buvo pasiūlyta, gal kas nori bandyti čia darbuotis. Viena moteris pabandė ir prigijo, dar čia dirba keturios šios srities profesionalės, atėjusios į naujai sukurtas darbo vietas.

„Skanaus” dirba tik darbo dienomis, nuo 9 iki 15 val., nes „Regseda” darbą baigia 15.30 val. Jos darbuotojai čia pietauja nuo 11 iki 12 val.

K. Zibalienė sako dabar turinti svajonę kavinę paversti bendruomenės susibūrimo vieta, kurioje kartas nuo karto vyktų įvairūs kultūriniai renginiai.

„Visai šalia – Aklųjų bibliotekos filialas, kuriame vis vyksta tokie renginiai. Bet ten patalpos mažytės, susirinkusieji būna taip nepatogiai susispaudę. Jei klientų daugės, gal pavyks sukaupti nedidelį rezervą, kurį panaudotume kokiam poezijos vakarui ar koncertui ir jo metu vaišintume atėjusius arbata, kava ir pyragaičiais. Smagu būtų nors kartą per ketvirtį tokį surengti. O jei kas turi noro ir galimybių ką nors panašaus čia surengti – visada laukiame”, – sakė K. Zibalienė, pokalbio metu sėdėjusi šalia vieno iš žinomo menininko Rodiono Petrovo (Rodion Petroff) paveikslų, pakabintų skandinavišku minimalistiniu stiliumi įrengtose „Skanaus” patalpose.

Pagrindinė „Regsedos” veikla yra gofruoto kartono gaminių (pakuočių, padėklų ir kt.) gamyba, įmonės darbuotojai surenka ir pakuoja baldų furnitūros detales, pagal Vokietijos partnerių užsakymą pakuoja kosmetiką. Rudenį įmonė ketina pradėti gaminti popierinius šiaudelius, taip reaguodama į Europos Sąjungos direktyvą, nuo 2021 m. draudžiančią naudoti plastikinius šiaudelius.

Įmonės pateikiamais duomenimis, joje šiuo metu dirba 196 žmonės, iš kurių 155 turi negalią. Tarp pastarųjų 84 turi regos sutrikimų. „Sodros” duomenimis, kovą įmonėje dirbo 172 žmonės, vidutinis atlyginimas čia siekė 852,24 Eur.

Vienintelis „Regsedos” akcininkas yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”84601,84602,84603,84604,84605,84606,84607,84608,84609,84610,84611,84613,84597″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

9 Comments

  1. V.J

    Teko ten valgyt, maistas tragiškas ,sriubos riebios beskonės, kepsnys sudziuvęs su smirdancio aliejaus kvapu. O kainos tai tikrai ne pagal darbininko kišenę

    Reply
  2. KV

    Kainos aukštos, maistas nevalgomas. Laiko ir pinigų švaistymas.

    Reply
  3. Duonos vagytojas

    Reiks apsilankyti, padegustuoti, bet jei iš tikro kainos tokios kaip straipsnyje išvardytos, tai Klaipėdoj žinau 7 valgyklėles kur kainos pigesnės, o tokios kaip straipsnyje tai yra daug kur kavinėse dienos metu pietaujantiems. Na lieka paskanaut ir nuspręst ar iš tikro „kaip pas mamą”….

    Reply
  4. Inga

    Mintis valgyklos gal ir gera, bet maistas, man asmeniškai, labai šiaip sau, palyginus su kainomis. Nelabai ir skiriasi nuo Juodojo varno raciono, tik kad aplinka gražesnė. O šiaip jau viskas kepta, apkepta, nukepta, suriebalinta. Aš, jūsų vietoje, investuočiau ne į įrangą, o į virėjus.

    Reply
    • Cha

      Radote su kuo palyginti – kaime Molėtų rajone įsikūrusia valgykla.

  5. Alius

    Kaip smagu girdėti, kad dar taip Lietuvoje būna. Visuomenėje jau kalbama, kad darosi naudingiau ir sveikiau diebti privačiame sektoriuje negu valstybinėse įstaigose. Ten tebevyrauja autokratižmas, sovietizmas.

    Reply
  6. Rima

    Mano sūnus dirba įmonėje „Regseda”. Aš gyvenimo mačiusi, palyginti vadovų kompetenciją ir požiūrį į darbuotoją galiu. Todėl galiu pasakyti, kad tokio vadovo kaip K. Zibalienė, gali pavydėti daugelio Klaipėdos įmonių darbuotojai. Jei darbuotojas jaučiasi vertinamas, jei vadovai stengiasi, kad žmogus jaustųsi gerai, estetiškai darbo aplinkoje, tai sveikai mąstantis darbuotojas stengsis visas jėgas atiduoti, kad jo darbas būtų našus. Linkiu K. Zibalienei kuo geriausios sėkmės.

    Reply
    • Margarita

      Visiškai jums pritariu! O valgykla,, Skanaus,, labai patiko, maistas paprastas, bet šviežias, gražiai patiektas, atmosfera išduoda, kad vadovauja geras, protingas, atsidavęs žmogus! Sėkmės jums, mielieji!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Verslas

Pagerbti pasižymėję Klaipėdos pramonininkai bei įmonės

Ketvirtadienį vykusio Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) visuotinio ataskaitinio susirinkimo metu tradiciškai buvo pagerbtos socialiai atsakingos įmonės ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos ...
2023-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This