Senamiesčio grindiniai: patogus vaikščiojimas ne už kalnų?

Miestas, Svarbu

Jei Vilniuje įsikūrusi nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba palaimins, septyniose Klaipėdos senamiesčio gatvėse lauko riedulius turėtų pakeisti tašyti akmenys, o jų šaligatviai būtų nužeminti iki gatvių lygio.

Tiesa, toks sprendimas buvo priimtas tik prabėgus pusei projektavimo sutarties laiko, tad naujasis Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis paragino projektuotojus „greičiau judėti”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

84 704 Eur vertės sutartį dėl  senamiesčio grindinio atnaujinimo ir universalaus dizaino pritaikymo techninių darbo projektų parengimo ir projektų vykdymo priežiūros paslaugos UAB „Projektai ir Co” su savivaldybe pasirašė dar pernai lapkričio 12 d.  Projektai turi būti parengti Žvejų gatvei (atkarpai nuo Tiltų iki Pilies gatvių),  Teatro, Sukilėlių gatvėms, Daržų gatvei (nuo Pilies iki Aukštosios gatvės), Aukštajai gatvei (nuo Daržų iki Didžiosios vandens g.), Didžiajai vandens (nuo Aukštosios iki Tiltų g.) ir Vežėjų gatvei (nuo Turgaus iki Daržų g.). Penktadienį savivaldybėje vykusio pasitarimo metu projektuotojai pageidavo aptarti sprendinius.

Jie informavo, jog vizija yra siaurinti gatves ir jas palikti tokias, kad plotis tilptų į minimalų STR reikalavimą ir kuo daugiau vietos būtų pėstiesiems. Tačiau kai jie pareiškė, kad nesiruošia radikaliai mažinti šaligatvių aukščių, kilo diskusija ir jau jos pradžioje Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška nusistebėjo, kodėl šio, jau trečio susitikimo metu projektuotojai vis spyriojasi tokiam sprendimui.

„Daug senamiesčiai eina „share space” kryptimi, yra daug pavyzdžių, orientuojamasi į akių kontaktą. O ir taip tose gatvėse dabar visi šaligatviais paprastai nevaikšto, yra pripratę. Dėl eismo saugumo nepergyvenkite, ateityje eismas ten ženkliai mažės, juk projektuojate į ateitį”, – savo ruožtu sakė Savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis.

V. Juškai pasiteiravus, ar Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos skyrius neprieštarauti lauko riedulių keitimui tašytais akmenimis ir šaligatvių bei gatvių lygio suviendinimui, jo vadovė Audronė Puzonienė teigė, kad tikrai pasisako už tai, jog „būtų patogu vaikščioti, žiopsoti po senamiestį niekur neužkliūnant”.

Anot jos, tik jokiu būdu šiose gatvėse neturi būti klojami kiniški pjaustyti akmenys, kaip Tiltų gatvėje, „kur matosi kičas”.

Paveldosaugininkė tikino, kad savivaldybei paprašius nekilnojamojo turto paveldo vertinimo tarybos leidimo KPD Klaipėdos skyrius jį palaikys, juolab kad minimi rieduliai buvo perkloti 80-aisiais metais ir tai nėra autentiškas senovinis darbas.

„Rieduliai yra nusikaltimas senamiesčio gyventojų sveikatai ir gyvybei. Jokių būdu negalima palikti tokių sprendimų”, – teigė Muzikos centro (Senamiesčio) seniūnaitis, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas Renaldas Kulikauskas.

Projektuotojai taip pat informavo, kad neįgaliųjų organizacijos nori, jog visi šaligatviai būtų su granito plokštėmis.

Galiausiai buvo reziumuota, kad projektuotojai turi derintis prie rekonstruotos Daržų gatvės atkarpos, bet kartu atkreipti dėmesį, kad, neįgaliųjų teigimu, čia yra per dideli tarpai tarp akmenų ir juose stringa vežimėlių ratai, be to čia nebuvo į vieną lygį suvesti šaligatviai ir gatvė, tad vietomis jie yra tiesiog nefunkcionalūs

„Nesupratau, kodėl čia jau trečią kartą susirenkama. Norėčiau, kad viskas išjudėtų. Galima gal truputį greičiau judėti su tokiais projektais”, – baigiantis pasitarimui sakė G. Neniškis, taip pat paprašęs, kad būtų užtikrinta, jog suplanuoti senamiesčio kiemų apšvietimo ir kitų inžinerinių tinklų tvarkymo projektai bus atlikti dar prieš pradedant minėtųjų gatvių rekonstrukcijas, kad jų nereikėtų vėliau kasinėti.

Preliminariai skaičiuojama, kad šių gatvių sutvarkymas gali atsieti apie 2,6 mln. eurų. Iki šiol be minėtosios sutarties su UAB „Projektai ir Co”, Savivaldybė dar išleido daugiau nei 12 tūkst. eurų investicinio projekto parengimui ir paprastojo remonto aprašo parengimo paslaugai.

Įgyvendinant Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektą taip pat panašiai bus tvarkomos aplink ją esančios gatvelės.

1 Comment

  1. Nojus

    Martynai, šitos žinios nekantriai laukiau kokį 10 metų mažiausiai!!! Ačiū už tokias puikias žinias. O jei klerkai Vilniuje prieštarautų, mielai tuos riedulius dovanokime Vilniui- Gedimino prospekte, Pilies gatvėje jie „įsipaišytų” puikiai, gal supras, ko klaipėdiečiai taip seniai jų atsikratyt nori.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This