Oficialiai atidarė magnetinio rezonanso tomografijos centrą

Fotoreportažai, Sveikata

[vc_row][vc_column][vc_column_text]UAB „Affidea Lietuva“ Klaipėdos vaikų ligoninės kieme esančiame jos lėšomis rekonstruotame pastate antradienį oficialiai atidarė diagnostikos centrą, kuriame magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) paslaugos nemokamai teikiamos šios ligoninės pacientams.

Tiesa, kol kas MTR paslaugomis negali pasinaudoti patys mažiausi ligoninės pacientai, nes jiems būtina prieš tai atlikti narkozę, o toks „Affidea Lietuva“ jau įsigytas ir centre stovintis aparatas vis dar negali būti pradėtas naudoti dėl biurokratinių reglamentavimų.

Vien tomografas „GE Signa Voyager MR” kainavo apie 800 tūkst. eurų, o visa investicija sudaro apie 1,5 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kelią šis viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo (PPP) projektas skynėsi nelengvai. Tą savo kalboje prisiminė ir atidarymo ceremonijoje dalyvavusi buvusi Klaipėdos vaikų ligoninės vyr. gydytoja Klaudija Bobianskienė.

„Labai sunkiai stūmėsi projektas ir savivaldybėje, ko gero, sunkiausiai Lietuvoje. Kuo tik nebuvau įtarinėjama. O dabar ligoninė turi nuostabią salę antrame aukšte, kurią pastatė ir įrengė „Affidea Lietuva“, suremontuotas visas korpusas, atsirado priešgaisriniai laiptai.  Turime magnetinį rezonansą, kurį Vaikų ligoninei tikrai netikslinga įsigyti, nes nėra tiek vaikų, būtų lėšų švaistymas. Dabar visada bet kuriuo laiku kreiptis, yra ir reanimacinis įvažiavimas. Pacientams nebereikia važinėti po kitas ligonines ir užsiimti eilių, jei čia yra laisvų vietų. Be to, tyrimus čia aprašo geriausi Lietuvos radiologai – Kauno, Vilniaus klinikų. Yra ir mūsų klaipėdiškių aprašymai ir kokybė čia skiriasi nuo eilinio radiologo, jei daro tai 30 metų dirbantis žmogus ir aprašantis savo sritį, savo srities asas  – taip dažniausiai yra stambiose klinikose”, – sakė K. Bobianskienė.

Kad projektas buvo sudėtingas tikino ir „Affidea Lietuva“ generalinis direktorius Vitalijus Orlovas. Pasak jo, ir oficialus atidarymas surengtas tik praėjus metams po veiklos pradžios, nes iki šiol vargta su antrame aukšte įrengtos salės atidavimo eksploatuoti procedūromis. Direktoriaus teigimu, vien tomografas „GE Signa Voyager MR” kainavo apie 800 tūkst. eurų, o visa investicija sudaro apie 1,5 mln. eurų.

Dabartinis Klaipėdos vaikų ligoninės vyr. gydytojas Virginijus Žalimas sakė, kad iki rekonstrukcijos čia buvo vieno aukšto pastatas su sale ir rūsiu. Jis tikino, kad „Affidea Lietuva“ patenkina visą ligoninės tokių paslaugų poreikį ir tai daroma nemokamai. Iki tol pacientai turėdavo keliauti į Klaipėdos jūrininkų arba Klaipėdos universitetinę ligonines. Tiesa, jis apgailestavo, kad pačius mažiausius pacientus, patyrusius įvairias traumas (sąnarių, kaulų, galvos ir t.t.) vis dar reikia vežti į Kauną, nes „Affidea Lietuva“ diagnostikos centre dar negalima jiems atlikti būtinos narkozės procedūros.

V. Orlovas atidarymo renginio svečiams pademonstravo patalpose jau stovintį, bet iki šiol dėl biurokratinių reikalavimų neveikiantį narkozės aparatą.

„Procedūros popierių lygyje tokios, kad tikriausiai palydovą lengviau paleisti. Jas būtų galima palyginti su tuo, kad norint naudotis automobiliu reikėtų turėti ir dalį autostrados. Bet tikimės, kad viskas pavyks”, – sakė „Affidea Lietuva“ vadovas.

Klaipėdoje įrengtas diagnostikos centras jau yra vienuoliktasis toks „Affidea Lietuva” objektas šalyje. Čia MRT paslaugomis be Klaipėdos vaikų ligoninės pacientų dar gali nemokamai naudotis ir gydytojų siuntimus turintys pacientai, ir už savo pinigus tai panorę padaryti asmenys. Skelbiama, kad Klaipėdos centre šiuo metu biudžeto lėšomis apmokamos MRT procedūros reikėtų laukti 16 dienų. Tuo metu Vilniuje „Affidea Lietuva” centruose jos reikėtų laukti 72-80 dienų, Kaune – 35, Šiauliuose – net 85, Panevėžyje – 48, Utenoje – 30. Trumpiau nei Klaipėdoje – 15 dienų – reikia laukti Druskininkuose esančiame centre.

Tyrimą darant už savo lėšas jis kainuoja 155-175 eurus. Į šią sumą dar nėra skaičiuota kontrastinė medžiaga, priklausomai nuo kiekio, kainuojanti nuo 50 iki 130 eurų.

Vienintelis „Affidea Lietuva” akcininkas yra Nyderlanduose registruota bendrovė  „Affidea B.V.”, Lietuvoje pradėjusi veikti nuo 2011 metų, kai įsigijo „Affidea Lietuva” primtakę UAB „Medea diagnostika”, kurią iki tol lygiomis dalimis valdė Vytautas Dambrava ir Gvidas Galminas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”85764,85763,85755,85754,85756,85757,85758,85760,85761,85759,85765,85762″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Siurprizas iš Seimo: užsinorėjo perimti Klaipėdos vaikų ligoninę

Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL), sprendime atsirado ir siurprizinis ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This