Jau tvirtina atminimo lentą Jurgiui Lėbartui

Fotoreportažai, Miestas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Trečiadienį prie Tiltų g. 16 namo atvykę darbininkai ėmėsi tvirtinti atminimo lentą, skirtą Tilžės akto signatarui, Lietuvos šaulių organizacijos nariui Jurgiui Lėbartui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tokiam šio veikėjo įamžinimui dar vasarį pritarė Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija. Įamžinimo iniciatyvą parodė Klaipėdos 3-iosios rinktinės šauliai, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyrius.

Šioje vietoje stovėjusiame name  J. Lėbartas darbavosi dvejus metus kaip XX-osios Klaipėdos šaulių rinktinės valdybos pirmininkas.

Krastogidas.lt skelbia, kad J. Lėbartas buvo aktyvus Mažosios Lietuvos visuomenininkas. 1911 m. įsteigė ir su kitais vadovavo spaudos kooperatyvui, vėliau bendrovei „Lituania“, buvo šios draugijos leidinio „Apžvalga“ dalininkas, leido lietuviškus kalendorius. 1912–1919 m. leido „Lietuvių kalendras“ Klaipėdoje. 1915 m. J. Lėbartas išleido 16 puslapių elementorių „Lietuviškų kūdikių knygelė“.

Po Pirmojo pasaulinio karo J. Lėbartas įsitraukė į Mažosios Lietuvos lietuvininkų kovą už šio krašto susijungimą su Didžiąja Lietuva. Jis yra 1918 m. Tilžės akto signataras.

1922 m. pabaigoje, įsteigus Mažosios Lietuvos Gelbėjimo komitetą, pasirašė atsišaukimą, kuriame pasisakoma prieš „Freištatą“ ir raginama jungtis su Lietuva. Jis pasirašė ir Šilutėje išleistą 1923 m. sausio mėn. 9 d. Klaipėdos krašto sukilėlių manifestą bei 1923 m. sausio 19 d. Šilutės deklaraciją, kurioje skelbiama, kad Klaipėdos kraštas autonomijos teisėmis susijungia su Lietuva.

1925 m. buvo paskirtas Šilutės apskrities viršininku. 1926 m., išrinkus pirmą Klaipėdos krašto Seimelį, buvo paskirtas Direktorijos pirmininku. 1934 m. ėjo Klaipėdos vyr. burmistro pareigas. 1935 m. įsteigė Šilutės šaulių kuopą. Suorganizavo šaulių – Santaros – mišrų chorą. Turėjo privatų verslą Šilutėje. Hitlerininkams užgrobus Klaipėdos kraštą pasitraukė į Palangą.

Už nuopelnus Klaipėdos kraštui ir Lietuvos Respublikai apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu (1928), Lietuvos nepriklausomybės medaliu, Šaulių žvaigžde „Už nuopelnus“.

Mirė 1944 metais, 2002-aisiais perlaidotas Joniškės kapinėse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”88981,88982,88983,88984,88985,88986″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Ss

    Zdes byl Vasia)))

    Reply
  2. Kiek daug negirdėtų faktų!?

    Žmonės prigalvoja keisčiausių faktų – niekada Jurgis Lėbartas nėjo Klaipėdos vyr. burmistro pareigų.
    Šilutėje yra atminimo lenta, kurioje parašyta, kad 1923-1939 m. Lėbartas gyveno Klaipėdoje. Tai kada jis gyveno Klaipėdoje?

    Reply
    • Kiek daug negirdėtų faktų!?

      Šilutėje yra atminimo lenta, kurioje parašyta, kad 1923-1939 m. Lėbartas gyveno Šilutėje. Tai kada jis gyveno Klaipėdoje?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu

Biržos tiltas: valdžia tikina ieškanti geriausio rezultato už optimalią kainą

Dviejų milijonų eurų sumos Biržos tiltui remontui pagailėjusios savivaldybės vadovai žada ieškoti būdų, kaip pasiekti „optimalų“ variantą, nors kai kurie ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Nei tvarkos, nei teisingumo, bet dvasia - gyva*

Tik byrantis tinkas nuo pastato Tiltų gatvėje, Klaipėdoje, ir prasti atsiminimai apie apsitapšnojusį prezidentą Paksą bei jo nuodėmingą šutvę. Ir ...
2023-12-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Eismo valdymo sistemos modernizavimas tolsta

Vienos iš pagrindinių Klaipėdos transporto magistralių – Liepojos, Herkaus Manto, Tiltų gatvių, Taikos prospekto ir Smiltelės gatvės – eismo valdymo ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This