Registruos ir laivų keleivių pilietybę

Uostas ir jūra

Susisiekimo ministerija praneša, kad nuo šių metų pabaigos registruojant iš uostų keleiviniais laivais išplaukiančius žmones, be įprastų duomenų – vardo, pavardės, lyties ir gimimo datos, bus papildomai registruojama ir keleivio pilietybė. Be to, nuo 2022 m. duomenys apie laive esančius keleivius bus teikiami į nacionalinę vieno langelio sistemą.

Teigiama, kad turimi duomenys laivo avarijos atveju leis greičiau pateikti informaciją keleivių artimiesiems, taip pat sumažins konsulinės pagalbos poreikį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šie pokyčiai atliekami įgyvendinant naujas Europos Sąjungos direktyvų nuostatas. Susisiekimo ministro įsakymu Lietuvoje iš dalies keičiamos Keleivių ir bagažo vežimo jūra taisyklės bei pranešimo formalumai, taikomi į Lietuvos jūrų uostus atplaukiantiems ir iš jų išplaukiantiems laivams.

Naujomis nuostatomis siekiama užtikrinti, kad įvykus avarijai jūroje, informacija apie keleiviniuose laivuose esančius asmenis būtų laiku gaunama ir lengvai prieinama kompetentingoms institucijoms, vykdančioms paieškos ir gelbėjimo operacijas, mūsų šalyje – Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui.

Laivo keleivių pilietybę numatyta registruoti siekiant, kad avarijos atveju giminaičiams būtų laiku suteikta patikima informacija, reikėtų mažiau konsulinės pagalbos, taip pat siekiant sudaryti palankesnes sąlygas tapatybės nustatymo procedūroms.

ES direktyvoje nustatyta, kad informacija apie keleiviniame laive esančius asmenis būtų pranešama nacionalinėje vieno langelio sistemoje, kurioje avarinės situacijos arba avarijos jūroje atveju kompetentingai institucijai informacija būtų lengvai prieinama. Šiam reikalavimui įgyvendinti ES valstybėms nustatytas pereinamasis 6 metų laikotarpis. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje nacionalinė vieno langelio sistema jau sukurta, naujoms funkcijoms įdiegti numatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis – iki 2022 m. vasario 1 d. Iki to laiko minėta informacija apie laivų keleivius bus toliau registruojama vežėjo registravimo sistemoje.

Pakeistuose teisės aktuose įtvirtintas reikalavimas kompetentingoms institucijoms tvarkant asmens duomenis vadovautis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, nustatyti asmens duomenų saugojimo terminai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

„Belaruskalij“ procese suformuotas arbitražo teismas

Dėl Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ inicijuoto proceso prieš Lietuvą, 2024 m. pradžioje buvo suformuotas arbitražo teismas, informuoja Susisiekimo ministerija. ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This