Viešasis projektinių darbų svarstymas: „Čia gaunasi kažkoks mitingas“

Miestas, Svarbu

Justė Petrauskaitė, "Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-06-26

Komentarų: 2

Antradienio vakarą Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje skambėjo nepasitenkinimo šūksniai, pretenzijos, aiškinimai bei gyventojams rūpimi klausimai. Chaosą salėje užvirė ne kas kitas, o pėsčiųjų ir dviračių tako tarp Šilutės pl. ir Taikos pr. atnaujinimas.

Į jau antrą kartą vykusį pėsčiųjų ir dviračių tako atnaujinimo darbų projektinių pasiūlymų viešąjį svarstymą susirinko beveik dvi dešimtys gyventojų. Kaip ir pirmojo susitikimo metu, moterys priminė savo pasiūlymą posėdžius rengti Bendruomenės namuose, piktinosi, jog į šį jų prašymą nebuvo atsižvelgta.

„Galima bent vieną susitikimą padaryti vietoje? Bus visiems geriau“, – emocingai aiškino viena iš gyventojų. Anot jos, projektuotojai turėtų atvykti į vietą ir pasivaikščioti kartu, „nes nei vienas jūsų nepažįsta tos teritorijos”.

Daug diskusijų sulaukė numatomas medžių šalinimas.

„Mes nieko prieš neturim dviračių taką, bet jis turi būti protingas. Viskas“, – konstatavo aršioji moteris.  Palmiros Mart nuotr.

„Skvere bus šalinama dalis medžių, krūmų. Visi kiekiai suskaičiuojami, kai jau yra parengtas planas“, – teigė bendrovės „Plentprojektas“ atstovė Rūta Jakštaitė.

Gyventojai nepasidavė, kamantinėjo toliau, aiškino, jog matydami kitose gatvėse iškirstus ir varganai atsodintus medžius jie nebepasitiki projektuotojais.

Vienas gyventojas teigė, jog projektuotojai turėtų žinoti, koks dabar yra procentas medžių, želdynų ir į kurią pusę jis keisis, „ar po suoliukais bus medžiai, atsižvelgiant į ekologinę situaciją, kai tokie karščiai, reikia pavėsių“. Kovingai nusiteikusi gyventoja tvirtino, jog ji pati yra pasodinusi medžių.

„Aš tą klevą su Sąjūdžiu pasodinau. Mano medžiai yra pasodinti miesto, Lietuvos garbei“, – teigė ji.

Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai atsakius, jog savavališkai mieste sodinti medžių negalima, moteris atrėžė, jog prieš 30 metų tokių įstatymų nebuvo.

Viešasis tualetas – taip pat nemažas skaudulys gyventojams. Jie jo nenorintys arti namų – nešvaru, smirda ir išvis kam jo reikia. Anot projektuotojų, panašus tualetas stovi Herkaus Manto g. 2 „geriau už bet ką atrodo, nesmirda, švaru“.

„Tualetas yra mūsų gyvenimo dalis. Vaikai, atėję pažaisti į žaidimų aikštelę, galės pasinaudoti tualetu“, – aiškino L. Dūda. Vienas iš gyventojų jam pritarė, jog „civilizuotai reikia gyventi, bent krūmai, želdynai bus švaresni“.

Dviračių ir pėsčiųjų tako tema posėdžių salėje sulaukė ir šūksnių.

„Mes nieko prieš neturim dviračių taką, bet jis turi būti protingas. Viskas“, – konstatavo  moteris. Nesuprasta, kam reikia keisti taką, kurį, anot moterų, patys gyventojai vos prieš penkis metus iš savo lėšų sutvarkė.

Projektuotojai aiškino, jog bus daromi nuotekų tinklai, L. Dūda pridūrė, jog „nauji dviračių takų projektai turi būti atliekami iš asfalto. Dviratininkai patys prašo nedaryti dviračių takų iš trinkelių“.

Valandą trukęs posėdis būtų užsitęsęs dar ir ilgiau – gyventojai neskubėjo skirstytis, moterys toliau rėkė viena per kitą, bandydamos išreikšti savąją poziciją. Posėdis baigėsi, kai projektuotojai ėmė skirstytis, o departamento direktorius L. Dūda pareiškė: „Konstruktyvių klausimų čia nėra. Čia gaunasi kažkoks mitingas“.

Ką suprojektavo?

Planuojama atnaujinti tarp Šilutės pl. ir Taikos pr. esantį pėsčiųjų ir dviračių taką, pakeičiant jų dangas. Taip pat dviejų krypčių dviračių taką praplėsti iki 2,5 metrų bei raudonos spalvos asfaltu atskirti jį nuo pėsčiųjų tako.

Šalia Šilutės pl. esančią mašinų stovėjimo aikštelę norima praplėsti, skverą priešais prekybos centrą „Maxima“ atnaujinti – įrengti fontaną su iš grindinio trykštančiomis vandens čiurkšlėmis, aplink kas 150 metrų įrengti suoliukus, šiukšlių dėžes, dviračių stovus, šviestuvus. Be visa ko, aplinka bus stebima vaizdo kamerų, kurių vietos numatytos ir aptartos su policija bei savivaldybe.

Netoliese esančią prastos būklės krepšinio aikštelę siekiama sutvarkyti, įrengiant sporto zoną – teniso, krepšinio aikšteles, lauko treniruoklių erdvę bei skirtingo amžiaus vaikams pritaikytas žaidimo aikšteles. Visa tai bus aptverta aukštomis tvoromis, stebima vaizdo kameromis.

2 Comments

  1. Nojus

    Kam laužyti ietis lygioje vietoje? Siūlau tuos pinigus investuoti ten, kur gyventojams to labiau reikia. Mieste apstu tvarkytinų vietų, tikrai neeikvokim nei laiko, nei pinigų, galų gale, sveikatos nesibaigiančiom diskusijom. Nors man ši vieta svarbi- joje gimiau ir mokyklą baigiau, bet tepasiunta- tegul nesutinkantys dar ilgai džiaugiasi esančiu vaizdu.

    Reply
    • kalno gyneja

      Pati skaudziausia ir nepriimtina gyventojams projekto dalis -tai kalnelio,ant kurio ciuozia vaikai,deformacija ir jame auganciu medziu,dekoratyviniu krumu naikinimas,kuriu miesto valdzia nesodino.Tai vienos gyventojos nuopelnas. Si kalna gina daug zmoniu,o kitos projekto dalys nera labai aiskios ,todel nekelia dideles aistras ar gincus. Neringos skveras netvarkomas jau 50 metu nuo suprojektavimo pradzios, ji butina restauruoti,bet sis rekonstrukcijos projektas ,susidedantis is triju skirtingu daliu, turi daug nezinomuju ir klaustuku, kuriu zmones nesupranta ir nesupras. Tai zino tik miesto valdzia, kas jai labiausiai naudinga. Jei kyla gincai,tai tik del miesto valdzios nesiskaitymu ir nepagarba gyventojams.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This