Naujosios mokyklos statybos prasidės tik spalį

Miestas, Svarbu

Po trečiadienį vykusio pirmojo Klaipėdos savivaldybės administracijos specialistų ir Žolynų kvartale mokyklą statysiančios UAB „Versina” projektų vadovo Juliaus Ščerbakovo pasitarimo paaiškėjo, kad realūs statybos darbai sklype, ko gero, prasidės tik spalio pradžioje arba viduryje, nes tik tada bus iškelti ten esantys šilumos tinklai.

Be to, pasirodo, kad jų iškėlimu rūpinasi ne pats 10,9 mln eurų vertės sutartį pasirašęs rangovas, o savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija”, tokiems darbams besitikinti gauti europinės paramos. Savivaldybė savo ruožtu dar papildomai rūpinasi, kad būtų iškelti elektros ir dujotiekio tinklai.

Žinia, pradinė sąmatinė šios mokyklos vertė buvo 6,8 mln. eurų, tačiau vėliau ji augo dėl to, kad esą iš pradžių nebuvo įvertintas sklypo reljefas ir jame esantys inžineriniai tinklai.  Galiausiai savivaldybės strateginiame veiklos plane buvo įrašyta, kad mokyklos statybos be techninio projekto ir komunikacijų iškėlimo gali kainuoti 11,2 mln. eurų.

Mokyklai skirtame sklype pirmiausiai bus kertami želdynai, vėliau čia darbuosis inžinerinius tinklus turintys iškelti rangovai ir tik tada atkeliaus statybininkai. Žolynų kvartalo bendruomenės vizuzalizacija

Pasak UAB „Versina” projektų vadovo J. Ščerbakovo, šilumos tinklai „eina tiesiai po objektu” ir kol jie nebus iškelti, tol čia negali būti įrengtas nė vienas būsimo pastato polius.

Pasitarime dalyvavęs „Klaipėdos energijos“ technikos direktorius Vilius Buinevičius tikino, kad bendrovė yra geranoriškai nusiteikusi – esą jau vyksta konkursas, atplėšti vokai su pasiūlymais, rangovai pasiūlė gerą kainą.

„Tačiau yra pateikta paraiška europinei paramai gauti ir negalime pradėti darbų, kol negausime pritarimo, kad ji atitinka reikalavimus. Po to jau galime savo rizika pradėti – ar jau gautume paramą, ar ne. Tokiam vertinimui tikriausiai dar prireiks poros ar trijų savaičių. Pats tinklų iškėlimas užtruks du-tris mėnesius. Iki spalio 1-15 dienos turėtume tai padaryti, bet gal pavyks ir greičiau”, – sakė V. Buinevičius.

Jis sakė, kad projektas apima kur kas ilgesnę šilumos trasą, nei esančioji mokyklos sklype, tad vien jos iškėlimo darbai nėra vertinami.

„Tą trasą anksčiau ar vėliau reikėjo atnaujinti, tad dėl to ir kreipėmės europinės paramos. Tiesiog dabar tuo pačiu dalis jos bus iškelta iš mokyklos sklypo ir pati trasa šiek tiek, nežymiai, pailgės. O likusi jos dalis bus pakeista naujais vamzdžiais”, – sakė „Klaipėdos energijos” atstovas.

Savivaldybė savo ruožtu dabar rūpinasi, kad iš sklypo ESO iškeltų dujotiekio ir elektros tinklus.

J. Ščerbakovas tvirtino, kad šiemet savivaldybės nusimatyta 500 tūkst. eurų suma yra per maža, tačiau sulaukė patikinimo, kad pasirengtų grafiką su realia darbų apimtimi ir pagal tai bus skiriamas finansavimas perskirstant lėšas miesto biudžete. „Versina” mokyklą turi pastatyti per 16 mėnesių nuo sutarties pasirašymo datos (tai padaryta birželio 19 d.).

Pasak „Versinos” atstovo, sklypai, kuriuose vyks statybos, dabar yra tankiai užžėlę medžiais ir krūmais, tad jau artimiausiu metu ketinama ten viską išsikirsti ir išsigenėti.

Pasitarimo metu buvo aptarta ir situacija dėl privažiuojamųjų kelių. Pasak Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, kelią po galerija tarp mokyklos korpusų turėtų nutiesti gretimai esančiuose sklypuose gyvenamąjį kvartalą ketinantys statyti verslininkai.

„Prieš pusantrų metų buvome susitikę, tada žadėjo perparduoti savo verslą. Dabar kviesime vėl, kad būtų aiški aktuali situacija. Jei kelias nebus tiesiamas, toje vietoje liks žalia zona ateičiai. Be jo būtų du aptarnavimo keliukai ir vadinamoji kiss and ride zona, kur tėvai galės išleisti vaikus. Saugaus eismo komisijoje dar bus sprendžiama dėl šviesoforo pastatymo ties Kretingos gatve”, – sakė R. Zulcas.

J. Ščerbakovas teigė, kad toks naujas kelias labai paspartintų statybą, tačiau jei ir jo nebus į Senvagės gatvę su didžiulėmis plokštėmis sunkvežimiai esą vis tiek nesuks, nes negalėtų joje išmanevruoti, tad tokius krovinius bus bandoma atsigabenti nuo Kretingos gatvės.

R. Zulco minėtas vystytojas yra UAB „Danės krantas”, kurios užsakymu dar 2013 m. kovą buvo parengtas nuomojamo 7,58 ha valstybinės žemės sklypo (sovietmečiu čia buvo šiltnamių kombinatas) detalusis planas, pagal kurį jis skaidomas į mažesnius sklypus ir numatoma, kad jų paskirtis – daugiaaukščių ir aukštybinių pastatų statyba.

„Danės krantas” direktorius Gintautas Bertašius „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad planuojama įgyvendinti detaliajame plane numatytus sprendinius, tik šiandien jis esą dar negali atskleisti, kada ir kaip tai bus daroma, nes vyksta derybos su keletu vystytojų, kurias norima užbaigti iki rugsėjo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Sportas

Atnaujins dar dvi krepšinio aikšteles prie daugiabučių namų

Nors uostamiesčio daugiabučių namų kiemuose esama per 60 krepšinio aikštelių, savivaldybė pernai skyrė lėšų atsinaujinti tik dviem iš jų. Tiek pat ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This